Samfund

Stor undersøgelse slår fast: Kaffedrikkere lever længere

Kaffe hjælper mod en række sygdomme, men det er uklart hvorfor. Forskningen viser nemlig, at koffein ikke er årsagen.

Kaffedrikkere lever længere end folk, der ikke drikker kaffe.

Mænd, der drikker blot en enkelt kop kaffe om dagen, lever i gennemsnit lever tre måneder længere end dem, der ikke drikker kaffe. Kaffedrikkende kvinder lever én måned længere.

Det er det markante budskab i den største undersøgelse nogensinde af kaffedrikkeres helbred. Undersøgelsen har fulgt 700.000 mennesker, blandt andet i Danmark, over 16 år og er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

De mange testpersoner fra USA og 10 europæiske lande har det til fælles, at de ved undersøgelsens start drak kaffe hver eneste dag.

16 år senere kunne forskerne se, at de europæiske kaffedrikkere i løbet den periode havde haft syv til 12 procent lavere risiko for at dø for tidligt end den del af befolkningen, der ikke drak kaffe. Kaffen har tilsyneladende en positiv effekt, der formindsker risikoen for en række sygdomme.

- Vi ved, at der hos folk, der drikker kaffe, er en 25 procents nedsættelse af risiko for at få diabetes, men også en betydelig nedsættelse af risikoen for Parkinsons sygdom. Af de store sygdomme kan man sige, at hjertekarsygdomme og slagtilfælde også er reduceret hos dem, der drikker en del kaffe, siger forskningsoverlæge Kjeld Hermansen fra Aarhus Universitetshospital.

Han har ikke selv været involveret i den store undersøgelse, men har lavet anden forskning på området.

Det er ikke koffeinen

Undersøgelsen viser, at den gavnlige effekt af kaffedrikning er helt uafhængig af, om man drikker almindelig kaffe eller koffeinfri kaffe. Så det er altså andre stoffer end koffeinen, der har den gavnlige effekt. Men hvilke stoffer det er, er stadig en gåde. Nogle forskere mener, at det er antioxidanter i kaffen, der beskytter mod sygdommene.

- I kaffe er der cirka 200 bioaktive stoffer, som influerer på hele kroppen, og der kan være alle mulige sammensætninger i de forskellige stoffer, siger Kjeld Hermansen.

Kaffedrikkere

Kaffens gavnlige effekter på helbredet bliver naturligt nok godt modtaget hos danskerne, der er et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden. Faktisk er Danmark nummer fire på listen over kaffedrikkende nationer, efter Finland, Østrig og Sverige.

En af dem, der holder Danmark højt på den liste, er førtidspensionist Jan Jepsen, som TV 2 mødte på rastepladsen ved Ejer Bavnehøj. Her tog han en pause på rejsen med – ja – en kop kaffe. Og det er også hans personlige erfaring, at kaffen er godt for helbredet:

- Min familie har alle sammen drukket kaffe, og de er blevet over 90, siger Jan Jepsen.