Samfund

Mobiltelefoner risikerer hedeslag i varmen: Ekspert har vigtige råd til os

Arkivfoto. MIKE BLAKE / Scanpix Denmark

Et par enkle tips og tricks kan få mobilen til at holde sommeren over.

Det er ikke kun menneskekroppen, som kan komme på overarbejde i sommervarmen. Din mobiltelefon risikerer også at få hedeslag, og mens temperaturerne i Sydeuropa i disse dage kan nå op på 48 grader, er der ekstra god grund til at holde øje med mobilen.

Det fortæller redaktør på techmagasinet Input Torben Vognsen til TV 2.

- Det er faktisk et kæmpe problem - også i Danmark. Mobiltelefonen kan blive utroligt varm, og du risikerer at brænde dig - både på hånden og på øret, siger han.

- De fleste telefoner kan holde op til 40 graders varme. Men hvis du lægger den i solen, behøver den næsten ikke være varmere, end det er i dag i Danmark.

Al elektronik har det nemlig stramt med varme, blandt andet slider det på batteriets levetid. Så hvis du på nogen måde kan undgå at tage mobilen med udenfor, er det en god idé, mener Torben Vognsen.

Tag coveret af

Elektronik har det generelt bedst i temperaturer fra lidt over frysepunktet og op til stuetemperaturer på et par og 20 grader. Men i modsætning til en computer, som sætter blæseren i gang, når den bliver overophedet, så har mobiltelefonen ikke den funktion. I stedet begynder den at skrue ned for hastigheden og blive sløv.

Men hvis du alligevel vælger at tage mobiltelefonen med ud i ekstrem sommervarme, er det første råd at tage coveret af.

- Det fungerer nemlig som tøj. Det varmer og samler sig i telefonen, som får sværere ved at komme af med varmen, forklarer Torben Vognsen.

Og så bør du ikke lægge din mobiltelefon i bukselommen, hvor din kropstemperatur risikerer at varme den yderligere op. I stedet bør du opbevare mobiltelefonen i en taske.

Tænd ikke telefonen, før den er kold

I dag har alle mobiltelefoner dog en indbygget temperaturmåler, som gør, at telefonen lukker ned, når temperaturen bliver for høj. Det sker i rent selvforsvar for, at telefonen ikke brænder sammen.

Hvis det sker, er det vigtigt, at du ikke forsøger at tænde telefonen igen, før den er blevet kold. Ellers kan det være farligt, advarer Torben Vognsen.

- Du risikerer, at bundkortet kortslutter, og så kommer telefonen aldrig til at virke igen. I værste fald risikerer telefonen at eksplodere, som vi har set med Samsungs telefoner. Men med de moderne forsvarsmekanismer, der er indbygget i telefonen, burde det ikke kunne ske. I det hele taget er det meget sjældent, at telefonen går i stykker på grund af varme, fortsætter han.

Torben Vognsen oplever ikke, at der er væsentlig forskel på de forskellige mobiltelefoner, når det kommer til varme. Dog har han erfaret, at iPhones tenderer til at lukke ned ved lidt lavere temperaturer end andre telefoner.

Pause i køleskabet

Hvis din telefon er blevet overophedet, er det bedst at lægge den i en kold taske. Eventuelt i en køletaske eller i en tom køledunk.

- Faktisk gør det ikke noget, hvis køledunken er lidt fugtig. De fleste telefoner kan i dag godt klare det, siger Torben Vognsen og tilføjer, at et andet godt tip er at lægge telefonen i køleskabet. Det har både telefon og batteri godt af.

Derudover råder han folk til ikke at lægge mobiltelefonen til opladning i dagtimerne, men i stedet vente til om aftenen, eller til du befinder dig i et rum med aircondition. Opladning tilføjer nemlig yderligere varme til mobiltelefonen.