Samfund

Debattør om flere indvandrere på kontanthjælp: - Stramninger løser ikke problemet

Vi kommer ikke integrationsproblemerne til livs, før vi opløser ghettoerne. Det mener Ahmad Mahmoud, der selv er opvokset i et socialt boligbyggeri.

Selvom flere og flere indvandrere kommer på kontanthjælpsydelser, er løsningen ikke at lave stramninger på flygtningeområdet.

Andel ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp

  • 2012: 12, 6 procent
  • 2013: 14,0 procent
  • 2014: 15, 1 procent
  • 2015: 16, 4 procent
  • 2016: 17, 7 procent

Kilde: Danmarks Statistik

Det mener forfatter og debattør Ahmad Mahmoud, der har skrevet bogen ”Sort land” om sin opvækst i det sociale boligbyggeri Askerød i Hundige syd for København.

DF vil inddrage opholdstilladelsen

I kølvandet på nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at andelen af ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælpsydelser er steget fra 12,6 procent i 2012 til 17,7 procent i 2016, foreslår Dansk Folkeparti at inddrage opholdstilladelsen for indvandrere med mere end tre år på kontanthjælp.

- Hvis man har været på kontanthjælp i samlet set en periode på tre år, skal man simpelthen have frataget opholdstilladelsen. Så må man sige, at man har fået muligheden for at bidrage til samfundet, og hvis ikke man har benyttet sig af den mulighed, så synes jeg, det er fair nok at sige, hvis ikke man kan få et arbejde, så bliver vi nødt til at tage opholdstilladelsen, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, til TV 2.

Det løser dog ikke problemerne, mener Ahmad Mahmoud, der er opvokset et sted med mange kontanthjælpsmodtagere.

- Vi taler hele tiden om, at vi skal gøre noget ved ghettoproblemet, og på en eller anden måde får vi det vendt til, at vi skal have flere stramninger på flygtningeområdet, så der ikke kommer flere flygtninge hertil. Men det løser altså ikke problemet, vi har i Danmark. Vi har ikke et flygtningeproblem, vi har et integrationsproblem i forhold til de flygtninge, der kom hertil i 70’erne, siger Ahmad Mahmoud til TV 2.

- Det problem vil vi fortsætte med at have, så længe vi strammer på flygtningeområdet i stedet for at sige, at vi skal opløse ghettoerne.

- Det er lige før, det er en karriere

Ahmad Mahmoud er uddannet maskinmester og arbejder i dag hos Novo Nordisk. Han er vokset op i et miljø, hvor både forældre, svigerinder, overbo, genbo og nabo var på kontanthjælp.

Det er vigtigt for ham at understrege, at det ikke er alle i det sociale boligbyggeri Askerød, der er uden for arbejdsmarkedet, men han siger, at det er hans oplevelse, at det er normalt at være på kontanthjælp, og at det derfor ikke er noget, folk skammer sig over.

- Det er en ond cirkel, fordi man mere eller mindre kun er i kontakt med nogle, der er på kontanthjælp, og så bliver det det normale. Man normaliserer det at være på kontanthjælp. Det er lige før, det er en karriere, siger Ahmad Mahmoud.

Opfattes som semi-pension

Selvom der kommet flere indvandrere fra ikke-vestlige lande på kontanthjælpsydelser, er udviklingen anderledes positiv, når det gælder efterkommere fra ikke-vestlige lande.

Her er andelen af kontanthjælpsmodtagere faldet fra 6,9 procent i 2012 til 6,3 procent i 2016.

Ifølge Eskild Dahl Pedersen, leder af den boligsociale indsats i Mjølnerparken i København, handler stigningen blandt indvandrere blandt andet om, at mange tager kontanthjælpen for givet.

 - For os andre er det en midlertidig ydelse for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, men for folk, der er kommet hertil og har modtaget kontanthjælp i årtier, bliver det en form for semi-pension, der kommer hver måned som en fast ydelse, siger Eskild Dahl Pedersen til TV 2.

. Video: Morten Nielsen

Hvad skal udfordre dem?

Det billede kan Ahmad Mahmoud godt genkende, men han mener ikke, der er tale om en bestemt mentalitet eller tankegang blandt indvandrerne.

- Det handler om, at man bare ikke bliver udfordret på den måde, man lever på, siger han.

Ahmad Mahmoud siger, at andelen af personer med ikke-vestlig baggrund i flere sociale boligbyggerier udgør helt op mod 90 procent.

Og før der bliver gjort noget ved det, får vi ikke knækket kurven, siger han.

- Hvad skal udfordre dem? Hvad skal få dem til at bryde med det, de kender, hvis de ikke møder nogen, der er anderledes end dem selv? 

-  Det kommer de aldrig til, medmindre de bliver spredt, siger Ahmad Mahmoud.