Samfund

Opsang efter vold mod maskotter i BonBon-Land: Forældre, tag jer sammen!

Forældrene bør være nogle gode rollemodeller, siger ekspert.

Det er op til forældrene at standse det.

Sådan lyder det fra en af Danmarks mest anerkendte sundhedsplejersker, efter at TV 2 tirsdag skrev, at maskotterne i BonBon-Land bliver hevet i halerne, spyttet på og skubbet af gæsterne.

- Det er forældrene selv, der er skyld i børnenes opførsel. Forældrene bør være nogle gode rollemodeller, og det er de ikke i dette tilfælde, siger hun.

Sigrid Riise har skrevet adskillige bøger om børns opvækst og arbejdede desuden som sundhedsplejerske, før hun gik på pension.

Hun mener, at forældre i dag er blevet mere tolerante over for forkert adfærd - også når børn søger den negative opmærksomhed ved at slå og spytte på maskotter.

Mor melder om vold hver dag

Problemer med maskotter, der overfaldes og chikaneres i deres arbejde, blev sat til debat, da moren til en 15-årig maskot mandag skrev en opsang på Facebook.

- Hver dag er Laura og hendes maskotkollegaer udsat for vold fra både voksne og børn. En vold, der i mine øjne slet ikke burde finde sted. Børn sparker dem over benene, giver dem mavepustere, klatrer på dem, spænder ben for dem, slår dem og spytter på dem, skrev Camilla Christiansen.

Som Sigrid Rise langer Camilla Christiansen også ud efter de voksne og skriver desuden, at de ikke er meget bedre selv.

- Hvor er forældrene? De står såmænd bare og kigger på og griner, alt imens det unge menneske inden i måske har slået sig, skrev maskot-moren i opslaget, der er blevet delt knap 3500 gange.

BonBon-Land forundres over forældre

BonBon-Land anerkender, at vold mod maskotter er et problem.

- Vi har rigtig mange søde gæster, og mange gange er der tale om begejstrede børn, der kommer til at skubbe og kramme en maskot for voldsomt, siger marketingschef Mette Rasmussen.

Men siden man for tre år siden slap maskotterne løs frem for at køre dem rundt, har forlystelsesparken oplevet en kedelig tendens.

- Langt de fleste dage har vi ingen episoder, men nogle gange kan vi godt blive ret forundrede over, hvordan folk opfører sig over for vores maskotter og vores øvrige ansatte, siger Mette Rasmussen.

De har endnu ikke smidt børn eller familier ud af BonBon-Land.

- De fleste forældre er gode til at gribe ind og standse deres børn. Men der er episoder, hvor vi er nødt til at tale et alvorsord med børnene og deres forældre. De tænker ikke over, at der er et menneske inden i, forklarer marketingschefen.

Ulv overfaldet af voksen mand

Med baggrund i maskot-morens opsang har TV 2 onsdag foretaget en rundringning til landets forlystelsesparker for at høre, om deres maskotter oplever de samme problemer.

Men bortset fra en mavepuster, som ramte en af Bilkas ulve i Nordsjælland, kan ingen af de andre genkende en arbejdsdag med slag og spytten.

Da Bilkas ulve-maskot Billie blev overfaldet, gik en 25-30-årig mand umotiveret hen til maskotten og slog den i maven, mens han spurgte: "Er der et menneske indeni?"

En af de ansatte i butikken kom hurtigt hen for at forsvare sin 15-årige kollega inde i dragten og svarede: "Ja, det er der".

Den 15-årige ansatte slap heldigvis uskadt, efter centervagten ilede til og bortviste manden. Drengen og hans familie politianmeldte efterfølgende sagen.

- Vi har ni millioner mennesker forbi vores butikker i løbet af en uge. Der er altid børn og voksne, som ikke ved, hvordan de skal opføre sig. Jeg tror ikke, at det er anderledes end for 20 år siden, siger Kasper Reggelsen, der er kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked. 

Oftest er der tale om smådrillerier

Han understreger dog, at der er tale om et enkelttilfælde fra Nordsjælland, og at der ellers blot er tale om smådrillerier.

- Vi oplever det ikke på samme måde som i BonBon-Land. Vi har, udover episoden i Nordsjælland, kun oplevet smådrillerier, hvor folk har prøvet at hoppe på maskotterne. Ellers oplever vi, at folk er positivt stemt over for det.

Han mener, at Bilka kan være skånet for flere voldelige episoder end det enkelte i Nordsjælland, fordi maskotterne er i et varehus, hvor de er tæt omringet af mennesker.

- Baseret på de oplevelser, vi har haft, så har det ikke været nødvendigt. Vi har vagter i vores varehus generelt, fortæller Kasper Reggelsen.

I Bilka har maskotten Billie ikke nogen vagt med sig, som de har i BonBon-Land.

- Batman har ikke tid i dag

I Djurs Sommerland har maskotterne Karlos og Karoline ikke været udsat for chikane fra gæsterne.

- Det er ikke noget, vi har oplevet, siger Henrik B. Nielsen, administrerende direktør i forlystelsesparken.

Heller ikke i Legoland oplever de vold mod deres ansatte i dragter. Hver gang en medarbejder går rundt i parken iført kostume, følger en anden medarbejder, en såkaldt ’oppasser’, med til at tage imod spørgsmål og svar fra publikum samt fortælle, at superheltene "ikke har tid i dag", hvis nogle af de begejstrede børn skulle have lyst til at tage duellen op.

- Vi har ikke oplevet nogen vold mod vores karakterer. Nogle gange kan børnene vise deres begejstring over for superheltene ved at byde op til duel, men der har vi medarbejdere, der kan forklare børnene, at "Batman har ikke lige tid i dag", siger Julie Blumensaat, der er pressechef i Legoland.

- Vores maskot er et krammedyr

I Tivoli har de heller ikke modtaget nogen anmeldelser om vold mod deres karakterer Rasmus Klump, Pjerrot og Columbine, der går rundt i haven.

- Vi er ikke plaget af de samme problemer som i BonBon-Land, siger Torben Plank, der er pressechef i Tivoli.

På Dyrehavsbakken nord for København har der heller ikke været nogen chikane over for deres maskot Kalle Kronhjort, der i fire år har gået rundt på Dyrehavsbakken for at kramme gæsterne.

For at beskytte ham og undgå optrin er der altid en anden medarbejder, der går rundt med ham og guider ham, da det kan være svært at orientere sig inde i dragten.

- Kalle Kronhjort er et krammedyr. Vi har ikke oplevet nogen chikane mod ham, siger Nils-Erik Winther, der er direktør for Dyrehavsbakken.