Nu stiger grundskylden - se hvor meget den stiger i din kommune

16x9

Ifølge Danske Banks cheføkonom er det meget individuelt, hvornår det kan betale sig for dig at betale din grundskyldsstigning.

Når grundskylden efter et par år i dvale til næste år igen får lov at stige, vil boligejerne blive ramt meget forskelligt.

Det viser nye beregninger fra Danske Bank, skriver Politiken.

Det er boligejere i og omkring hovedstadsområdet, der får de største regninger, og hos topscoreren Frederiksberg Kommune venter der i 2018 en årlig ekstraregning på i gennemsnit 2862 kroner. Den gennemsnitlige parcelhusejer på Frederiksberg betaler i dag 44.000 kroner i grundskyld om året.

I flere nordsjællandske kommuner vil den gennemsnitlige stigning også være over 2000 kroner om året, mens den på den københavnske vestegn typisk ligger på omkring 1500 kroner.

Der er dog også mange kommuner - særligt uden for de store byer - som helt slipper for grundskyldsstigninger, siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, til TV 2.

- Det er især kommuner, hvor grundskylden i forvejen er høj, der oplever stigninger. Men det er slet ikke alle steder, det betyder særligt meget. Der er en hel del kommuner uden stigninger, og mange steder er stigningerne ret små i forhold til, hvad man ellers betaler som boligejer, siger Las Olsen.

Beregningen gælder grundværdien for et gennemsnitligt enfamiliehus i kommunen.

Her stiger grundskylden i 2018

Årlige stigninger

Du skal ikke betale med det samme

Stigende grundskyld har været en varm politisk kartoffel i mange år, men efter at have været fastfrosset i både 2016 og 2017 blev det i boligskatteaftalen fra maj besluttet, at den atter kan stige.

Det betyder dog ikke, at du skal have flere penge op af lommen allerede næste år. Stigningerne bliver nemlig indefrosset som gæld i boligen frem til 2021, hvorfra boligejerne kan vælge at betale den.

Det er dog meget individuelt, hvornår det kan svare sig at indfri gælden, siger Las Olsen.

- Der kommer renter på fra 2021, men det betyder ikke, at det nødvendigvis er smartest at betale her. Det er et billigt lån, hvor renten svarer til den på et realkreditlån, så det kommer an på, hvad alternativet er, siger Las Olsen og nævner, at det kan være en fordel at betale af på lån med højere renter først.

S vil forhindre skævvridning

I forbindelse med forhandlingerne om den nye boligskatteaftale havde regeringen ønsket, at fastfrysningen af grundskylden skulle fortsætte frem til 2021.

Det var der dog ikke flertal for, fordi Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti modsatte sig.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, fastholder, at det var en god idé.

- En ren fastfrysning havde betydet en større skævvridning af vores land, og det ville koste rigtig mange penge, som vi har brug for til at styrke velfærd, uddannelse og investeringer, skriver Jesper Petersen i en skriftlig kommentar til Politiken.