Samfund

Alenemor til fire børn mangler 150.000 i børnepenge - problemer hos skat og faren er stopklods

Skat inddriver ikke den gæld, som forældre skylder i børnebidrag til staten og deres tidligere partnere.

I starten af 2017 får 48-årige Elenore Johansson et brev i indbakken fra Skat.

Børnebidrag

Børnebidrag betales fra den ene forælder til den anden, hvis de ikke bor sammen, så begge forældre bidrager til at forsørge barnet.

Forældre kan enten selv blive enige om et bidrag eller kontakte Statsforvaltningen, som så fastsætter et beløb. Grundbeløbet er omkring 1300 kroner, men hvis den bidragende forælder har en særligt høj indkomst, kan der ansøges om et forhøjet bidrag - et procenttillæg - som så kommer oveni grundbeløbet. 

Kilde: Statsforvaltningen

Der står - sort på hvidt - at hun har krav på intet mindre end 149.000 kroner fra sin eksmand.

Parret blev skilt for 14 år siden, og i den tid har eksmanden undladt at betale en del af børnebidraget til deres fire børn på nu 16, 18, 20 og 22 år. På trods af at børnene udelukkende har boet hos deres mor.

- Jeg har altid været glad for, at jeg har valgt at få fire børn, men det siger sig selv: Det er hårdt, og der er mange udgifter forbundet med at have dem boende 24-7, 365 dage om året. De penge ville betyde enormt meget for os, siger hun til TV 2. 

Men Elenore Johansson kommer sandsynligvis ikke til at mærke noget til pengene, før alle børnene er myndige og flyttet hjemmefra.   

De massive problemer i Skat gør nemlig, at deres inddrivelsessystem først vil være oppe at køre i 2019. Det skriver skatteministeriet til TV 2.

Alt er mørklagt

Der er nu gået over et halvt år, siden Elenore Johanssen fik brevet. Gang på gang har hun ringet til Skat for at blive opdateret om udsigterne for de penge, hun har krav på. Uden held.

- Hver gang jeg ringer til dem, siger de, at de giver besked, når der sker noget nyt. Men snakker vi 2025? Eller om 14 dage? Det kan de ikke sige, siger hun.

- Der ligger 149.000 kroner, som vi rigtig godt kunne bruge til at dække hullerne ind. Også her på falderebet inden de flytter hjemmefra, men jeg får slet ingen information. Lige nu er der ikke udsigt til, at de kommer, siger hun.

Elenore Johansson er langt fra den eneste, hvis tidligere partner ikke betaler børnebidraget - og langt fra den eneste, hvis sag står i stampe i Skat. 

De ubetalte børnebidrag svarer til over otte milliarder kroner af danskernes samlede gæld til det offentlige og er dermed en af de allerstørste enkeltstående gældsposter.

Forældre er forpligtet til at betale et månedligt minimumsbeløb på omkring 1300 kroner til den anden forælder, hvis barnet hovedsageligt forsøges af den ene. Gør de ikke det, lægger Udbetaling Danmark ud for beløbet til den forsørgende forældre.

Herfra havner gælden hos Skat, som har til ansvar at inddrive beløbet.

Men de mange problemer hos Skat betyder, at al løntilbageholdelse er suspenderet. Det vil sige, at man lige nu ikke kan tage gælden direkte ud af folks løn, som det tidligere har været tilfældet.

- Det er urimeligt, at de skal vente så længe. Det er jo penge, der mangler i den daglige husholdning, hos den forælder, som har børnene, siger Helle Larsen, som er tidligere formand for Danske Familieadvokater og selv har haft en del sager med fædre, der ikke har betalt deres bidrag. 

Burde kunne betale

Hvad sker der, hvis der ikke betales børnebidrag?

Hvis en forælder ikke betaler børnebidraget, så lægger Udbetaling Danmark ud for grundbeløbet, men ikke for det eventuelle procenttillæg, der er. 

Derefter overgår sagen til Skat, som har til opgave at inddrive både det ubetalte grundbeløb (som er lagt ud af statskassen) og procenttillægget (som skyldes til den anden forælder).

Kilde: Ankestyrelsen

Elenore Johanssons eksmand arbejder som pilot, og hun har derfor i enkelte perioder søgt om et såkaldt procenttillæg - en sum, som kommer oveni mininumssatsen, fordi den bidragende forælder har en høj indkomst. 

Ifølge hende indvilligede eksmanden selv i, at han gerne ville betale det ekstra, da parret blev skilt. Men da det kom til stykket, er pengene ikke havnet på hendes konto. Og statskassen lægger ikke ud for det forhøjede beløb, hvis der ikke betales.

De 149.000 kroner er altså penge, som eksmanden løbende skulle have betalt fra 2012 og 2016 til de umyndige børn i familien. Penge, som Elenore Johansson har haft hårdt brug for.    

- Hvis han havde bidraget med sin del havde det betydet, at jeg ikke hver måned var i minus. Jeg kan ikke huske sidst, jeg ikke skulle være nervøs for, om det skulle løbe rundt. For det er jo ikke kun mad. Så er der en studietur, så er der et par nye sko, så er der togkort. Jeg har måtte låne en masse penge af både banken og min familie for at få det til at gå op, siger hun. 

Spekulerer i pengene

Helle Larsen fra Danske Familieadvokater undrer sig også over, at forældre, der skal betale procenttillæg, ikke betaler:

Helle Larsen fra Danske Familieadvokater undrer sig også over, at forældre, der skal betale procenttillæg, ikke betaler. Video: Kasper B. Andreasen

- De er jo pålagt at betale et højere bidrag, fordi man fra det offentliges side har vurderet, at det kunne de. Så der er det for mig et spørgsmål om, at de spekulerer i, at der ikke kommer nogen efter dem, siger hun. 

- Enhver, der har børn, ved, at 1300 kroner ikke rækker ret langt, når man har en hverdag, der skal fungere.

Regeringen skal rubbe neglene

Også i oppositionen er der utilfredshed med, hvordan de manglede børnebidrag bliver håndteret.

- Et er, at der er nogle penge, der skyldes, men der er også noget retfærdighed i det. At man kan stole på at det skyldige beløb også bliver kradset ind af Skat, siger skatteordører hos Socialdemokratiet, Benny Engelbrecht.

Manglende indkrævning af børnebidrag bør have høj prioritet hos Skat. Video: Kasper B. Andreasen

Han henviser til de sager, som TV 2 har bragt om 3-årige Samuel, hvis far ejede en bil af mærket Maserati, men ikke betalte børnebidrag, og den anonyme mor, hvis datter aldrig har set en krone fra sin biologiske far.

Og Benny Engelbrecht mener, at børnebidragene bør have højere prioritet end de har nu, så ventetiden ikke bliver så lang. 

- På det her område er det ret synligt, at der er en gæld, som ikke blive betalt, selvom der er en betalingsevne. Det er med til at skabe den store utilfredshed, der er med Skats virke, at I kan dokumentere, at der er mænd, som kører rundt i store dyre biler, men ikke betaler til deres børn, siger han.

Derfor foreslår Socialdemokratiet, at der skal ansættes 1000 flere medarbejdere i regeringens genopretningsplan. Medarbejdere, som skal begynde at inddrive gæld manuelt, indtil et nyt system virker. 

- Det er uansvarligt

Udsigten til, at der går endnu flere år, før Elenore Johansson ser børnenes penge, gør hende frustreret. Hun forstår ikke, at et bidrag, som både har så stor betydning ude i hjemmene og udgør en så stor gældspost, ikke har førsteprioritet.

- Mine børn er jo efterhånden store. De er allesammen studerende, så de kan stadig få en masse glæde af de penge, men det havde virkelig gjort en forskel i hverdagen dengang, siger hun.

- Det er uansvarligt, at deres far ikke betaler, men det er virkelig også ubegribeligt, at det skal være så svært at få hul igennem til systemet, der burde hjælpe, siger hun.   

Elenore Johanssons eksmand har ikke ønsket at kommentere på oplysningerne i artiklen. TV 2 har set dokumentation for den gæld, eksmanden har til Elenore Johansson.