Samfund

Skats ageren kan have betydning for mulig straf i svindelsag: - Det ville være stedet at starte

'Danmarkshistoriens største tyveknægte' har snydt Skat for 12 milliarder kroner. Men jagten på pengene og de skyldige bliver lang og svær.

To amerikanere og en brite er sigtede for at være hovedmændene bag den enorme svindelsag, der fuppede 12 milliarder kroner ud af Skat.

Men hvis de nogensinde kommer for retten i Danmark, vil deres forsvarsadvokater nok argumentere for, at de enorme tab var Skats egen skyld, fordi der ikke var nogen ordentlig kontrol med pengene.

Det vurderer den erfarne forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.

- Svarer Skats opførsel til, at man er gået hjemmefra og har lagt en million kroner lige inden for et åbentstående vindue, så alle forbipasserende kunne se det?, spørger han.

- Det fratager selvfølgelig ikke de anklagede for skyld, men det kan godt have stor betydning for udmålingen af straffen, og det kan få betydning for erstatningskravet. Det ville nok være en forsvarsadvokats bedste sted at sætte ind, vurderer Bjørn Elmquist.

'Det vil tage mange år'

TV 2 har spurgt en række eksperter, hvordan chancerne er for at få de ansvarlige for milliardsvindlen udleveret til Danmark, få dem dømt og få de tabte milliarder tilbage i den danske statskasse.

Det er svære spørgsmål at besvare. Men alle eksperter er enige om, at der kommer til at gå mange år, før vi ser en afslutning på denne sag.

- Der er flere år tilbage i den sag. Det pengespor du skal følge, skal du følge helt til dørs, og pengene kan være flyttet mange gange undervejs. Og det at få udleveret sådanne folk kan også tage lang tid, siger skatteadvokat Eduardo Vistisen.

Eduardo Vistisen, skatteadvokat: Danmarkshistoriens største tyveknægte

Tyveknægte

Bagmandspolitiet er nu gået i gang med at optrevle sagen mod det, som Eduardo Vistisen kalder ’Danmarkshistoriens største tyveknægte’.

To amerikanere på 47 og 49 år fra henholdsvis New Jersey og Montana er sigtet for ’bedrageri af særlig grov karakter’ ved at have fået udbetalt milliarder fra Skat til i alt 212 frit opfundne amerikanske pensionskasser. En tredje mand, den britiske statsborger Sjanjay Shah, der bor i Dubai, er også sigtet i sagen.

Desuden har 60 tyske politibetjente på anmodning fra dansk politi ransaget den tyske bank North Channel Bank i Mainz, som en stor del af pengene er gået igennem.

Bjørn Elmquist, forsvarsadvokat:Der er gode chancer for at få de to sigtede udleveret fra USA. Men det kan tage tid.

Herfra har Bagmandspolitiet modtaget en mængde materiale, som man skal gennemgå. Men processen med at følge pengenes vej fra konto til konto og fra bank til bank er en langvarig proces, fortæller sikkerhedsekspert Jan Jarlbæk.

I et tilfælde har myndighederne fundet 2,5 milliarder kroner på en konto i Storbritannien, som man fik beslaglagt. Men det er sjældent, man er så heldig.

Tomme konti

- Pengene er af indlysende grunde flyttet fra konto til konto. De fleste konti vil oftest være tomme, og det er det, der er det lange stræk, for hver eneste gang skal man bede det pågældende land om at se efter, om der er penge. Og hvis ikke: Hvor er pengene så røget hen? Det gør det til en langsommelig proces, siger sikkerhedsekspert Jan Jarlbæk.

Jan Jarlbæk, sikkerhedsrådgiver: pengene er flyttet fra konto til konto

Det bliver ekstra kompliceret af, at pengene er blevet flyttet over landegrænser.

- Pengene har på et tidspunkt været uden for Danmark, og det gør en kæmpeforskel. Der er dokumenter, der skal oversættes, juridiske forviklinger og ambassader, der skal ind over. Man kan flytte milliarder på et øjeblik ved at trykke på en knap, men det ekstraarbejde, det giver myndighederne, kan tage flere år, siger David Bentow, der er redaktør på Finanswatch.

David Bentow, redaktør af Finanswatch:  Når først pengene har været ude af landet, så bliver det kompliceret

Retten i USA

Lige så langvarigt kan det blive at få de sigtede udleveret til Danmark.

Danmark og USA har en bilateral aftale om udlevering af egne statsborgere, og Bjørn Elmquist vurderer, at der er gode chancer for, at det vil lykkes. Men det kan tage lang tid.

- Det amerikanske justitsministerium skal sige ja eller nej til den danske begæring om udlevering. Men derefter kan de to mænd så indbringe sagen for de amerikanske domstole, forklarer Bjørn Elmquist.

Den britiske statsborger i Dubai bliver det til gengæld svært at få udleveret, for Danmark har ikke en udleveringsaftale med Dubai.