Samfund

Globalt fupnummer hærger på Facebook – har du også fået denne besked?

Et ofte gentaget viralt fupnummer er de seneste dage dukket op på de sociale medier.

Hører du til de mange Facebook-brugere, der har fået videresendt en besked fra nogle af dine Facebook-venner, som på engelsk eller halvdårligt dansk opfordrer dig til at ikke at acceptere venneanmodninger fra en Jayden K. Smith, fordi han er hacker?

Så skal du ignorere beskeden. Der er tale om en viral practical joke - et fupnummer.

Sådan her lyder teksten i en dansk version - sandsynligvis oversat fra et andet sprog gennem for eksempel Google Translate:

"Fortæl venligst alle kontaktpersoner i din messenger-liste for ikke at acceptere Jayden K. Smith venskabsforespørgsel. Han er en hacker og har systemet forbundet til din Facebook-konto. Hvis en af dine kontakter accepterer det, bliver du også hacket, så sørg for, at alle dine venner kender det. Tak. Videresendt som modtaget. Hold fingeren nede på beskeden. Nederst i midten vil det sige fremad. . Hit det og klik derefter på navnene på dem i din liste, og det vil sende til dem."

Ifølge britiske Telegraph er der tale om et ofte gentaget fupnummer: en advarsel mod hackere, som tit bliver gentaget med forskellige variationer. Blandt navnene, som er blevet brugt til fupnummeret, er Anwar Jitou, Tanner Dwyer og Bobby Roberts.

Indeholder mange elementer

Beskeden indeholder mange af de karakteristika, et viralt fupnummer skal indeholde: en sensationel advarsel, en udsigt til ødelæggende konsekvenser og en opfordring til at dele vidt og bredt.

Som Telegraph skriver, er problemet, at de Facebook-brugere, der tilfældigvis hedder Jayden K. Smith, nu har fået deres 15 minutters berømmelse - men næppe på den måde, de selv havde ønsket det.

Ifølge Telegraph bliver beskeden videresendt af velmenende mennesker, der ønsker at advare deres venner.

Der er ingen beviser for, at nogen konto, der tilhører en person med navnet Jayden K. Smith, har sendt serier af venneanmodninger afsted. Og selv om der var, ville de ikke kunne hacke en konto ved at blive Facebook-venner med folk, som der står i beskeden.

Overfor TV 2 betegner Jacob Holst Mouritzen, chef for sociale medier hos kommunikations-virksomheden Mindshare, fupnummeret som relativt harmløst.

- Det minder om sådan noget som kædebreve, og man kan også sammenligne det med telefonfis. Det er nogen, der synes, det er morsomt, at andre ikke er så skarpe på nettet, der laver den slags, siger Jacob Holst Mouritzen.

Både på de sociale medier og i andre medier har fupnummeret fået flere til at trække på smilebåndet - i et tweet antyder en amerikansk tv-journalist, at Jayden K. Smith kan være den amerikanske præsident, Donald Trumps, nye chef for cybersikkerhed.

Afstemning

Har du også modtaget Facebook-beskeden om Jayden K. Smith?