Samfund

En forældet vaccine har vist sig at have uventet effekt mod kønssygdom

Forskere i New Zealand har gjort en højst usædvanlig opdagelse, som kan bekæmpe bakterien gonoré.

En forældet vaccine til beskyttelse mod udbrud af meningitis i New Zealand har vist sig at have en hidtil ukendt effekt.

Den beskytter nemlig også mod kønssygdommen gonoré. Det skriver Videnskab.dk.

Studiet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, og de opsigtsvækkende opdagelser er gjort af et hold forskere i New Zealand.

- Det er første gang, en vaccine viser nogen form for beskyttelse mod gonoré. I øjeblikket kender vi ikke til mekanismen, der ligger bag beskyttelsen, men vores fund kan udstikke retningen for fremtidig forskning i en decideret gonoré-vaccine, skriver ph.d. og seniorforsker ved the University of Auckland, New Zealand, Helen Petousis-Harris, i en mail til Videnskab.dk.

Multiresistent bakterie

Gonoré har de senere år været på fremmarch og det skyldes blandt andet, at bakterien Neisseria gonorrhoeae er svær at behandle, fordi den efterhånden er resistent over for antibiotika. 

Det fik i fredags Verdenssundhedsorganisationen WHO til at advare mod en ny type gonoré, som er mulitiresistent og som i øjeblikket breder sig. 

I 2016 blev der rapporteret 3478 tilfælde af gonoré i Danmark. Det er 25 procent flere end i 2015, hvor der blev rapporteret 2788 tilfælde, oplyser Statens Serum Institut.

Kan finde sygdommens akilleshæl

På selvsamme institut i København vækker opdagelsen glæde hos ph.d., forsker og afdelingschef for Infektionsimmunologi på Center for Vaccineforskning, Frank Follman.

- Det er et enormt interessant studie, der muligvis kan være med til at finde sygdommens akilleshæl og pege på, hvordan vi får stoppet den. Samtidig er resultaterne fra studier på mennesker og ikke mus eller andre forsøgsdyr, hvilket kun gør det endnu mere interessant, siger han til Videnskab.dk.

Håber på ny vaccine

For at komme et akut udbrud af meningitis til livs blev omkring én million unge under 20 år i 2004-2006 vaccineret mod meningitis i New Zealand med den såkaldte MeNZB-vaccine.  

Forskerne bag den nye opdagelse sammenlignede tilfælde af gonoré i gruppen af vaccinerede med gruppen af ikke vaccinerede unge. Derved opdagede de, at MeNZB-vaccinen reducererede risikoen for gonoré med 31 procent. 

Derfor vil Helen Petousis-Harris og hendes hold nu gå videre og undersøge de nærmere årsager til meningitis-vaccinens beskyttelse. 

Håbet er at udvikle en vaccine, som kan yde endnu større beskyttelse mod gonoré.

Værd at vide om Gonoré - fra 1 til 10

 1. Hvad er Gonoré?

  En kønssygdom, forårsaget af en bakterie, der kaldes gonokokken. Bakterien kan afsløres ved en podning.

 2. Hvor kan man få gonoré?

  Kønsorganerne, endetarmen og munden. Bakterien vil sidde i urinrøret, på livmoderhalsen, i endetarmen, i munden eller svælget omkring mandlerne.

 3. Hvordan mærker mænd det normalt?

  Cirka en tredjedel af smittede mænd har ingen symptomer. De mest almindelige symptomer er svie, når man tisser, og udflåd fra urinrøret (deraf tilnavnet ”en dryppert”).  Hvis sygdommen ikke behandles, kan den give betændelse i bitestiklerne.

  Kan også give betændelse i endetarmen eller en infektion i svælget.

 4. Hvordan mærker kvinder det normalt?

  Cirka halvdelen af de smittede kvinder har ingen symptomer. De mest almindelige symptomer er svie, når man tisser, og udflåd. Hvis sygdommen ikke behandles, kan den give underlivsbetændelse og i værste fald lukke æggelederne.

  Fødende kvinder kan overføre sygdommen til deres nyfødte barn som øjenbetændelse.

 5. Hvor længe går der før man mærker noget?

  Typisk går der et par dage, men der kan også gå to-tre uger.

 6. Hvor galt kan det gå?

  I sjældne tilfælde kan sygdommen spredes via blodbanen og give ledsmerter, feber og udslæt. Ekstremt sjældent kan det resultere i hjernehindebetændelse.

 7. Hvor mange bliver smittet?

  I 2016 blev der konstanteret 3401 tilfælde af gonoré herhjemme.

  Af dem var 59 procent mænd og 41 procent kvinder.

 8. Hvordan smitter gonoré?

  Gonoré smitter ved kontakt mellem slimhinder, typisk ved samleje. Sygdommen smitter IKKE ved kys.

 9. Hvordan beskytter man sig mod gonoré?

  Brug kondom. Det gælder om at forhindre direkte kontakt mellem slimhinder.

 10. Hvordan bliver man helbredt?

  Gonoré behandles med antibiotika, og man bliver normalt fuldstændigt rask bagefter.