Vi elsker emojis, men du skal passe på, siger eksperter
De udfolder vores sprog og giver vores kommunikation stemning og humør, men pas på faldgruberne. Emojis er ikke så internationale, som du tror.
De kan tage brodden af en skideballe og understrege en pointe.
Emojis er blevet et hastigt voksende fænomen i hele verden, hvor det vurderes, at der hver dag bliver sendt seks milliarder emojis.
For kort tid siden annoncerede Unicode Consortium, at der tilføjes 69 nye emojis til listen.
- Det har fået voldsom indpas meget hurtigt og er meget udbredt. Ofte kommer nyt sprog fra ungdommen, men emojis er ikke startet hos dem. De har dog gjort det populært og bruger det mest, siger Tina Thode Hougaard, sprogforsker ved Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, til TV 2.
Ifølge hende bruger vi emojis til at kompensere for den kommunikation, som vi ikke har, når vi skriver til hinanden.
- Når vi taler med hinanden, taler vi med nonverbale og paraverbale signaler. Det betyder, at vi afkoder kropssprog og hører lyde fra stemmer. Det afkoder vi enormt meget, og det er jo væk, når vi skriver med hinanden, siger hun og fortsætter:
- Derfor kompenserer vi for det med emojis, som forklarer, hvordan noget skulle lyde og tolkes. De små tegn kan afkodes lynhurtigt og give en indikation på, hvad der mangler i kropssprog og lyd.
Digital chef i Leadagency, Nathalie Larsen, er enig.
- En emoji giver et ekstra lag til kommunikationen. Den giver en besked en stemning eller humør, og udvikler vores tekstsprog, siger hun til TV 2.
Men selvom vi tænker, at emojis opfattes ens i hele verden, har vi kun delvist ret.
Pas på fælderne
Der er nemlig store kulturforskelle mellem de signaler og det humør, som de forskellige emojis udsender. Dine emoijs ændrer udseende, alt efter hvilken platform du ser dem på (om du ser den på Twitter, Facebook, Google+, Androidtelefon, iPhone etc., red.)
- Alle emojis er som udgangspunkt transkulturelle, hvor man ser et hjerte, og så tænker alle kærlighed. Men der blev lavet et forsøg i USA, hvor den samme grine-emoji blev sendt til forskellige modtagere. Bagefter havde de helt forskellige tolkninger af den - lige fra virkelig glad til klar til kamp, siger Tina Thode Hougaard.
Men det er ikke kun globale misforståelser, man kan støde på ved brugen af emojis. Ligemeget hvilken emoji, du bruger, sender den et helt grundlæggende signal.
- Man skal ikke bruge dem i en alvorlig besked. Selvom man understreger noget med for eksempel en græde-emoji, så er der noget underholdende i det, som man ikke kan trække ud, siger Nathalie Larsen og foreslår, at man ikke sender emojis til chefen.
Det passer på en undersøgelse, som sprogforsker Tina Thode Hougaard selv lavede i 2013, hvor hun spurgte cirka 600 personer om deres forhold til emojis.
Her svarede 50 procent, at de havde det ok med en emoji fra chefen. Men kun 40 procent ville sende en emoji retur. Hele 80 procent mente, at emojis fra offentlige instanser som eksempelvis Skat var helt uacceptabelt.
- Man skal også huske på, at den jargon, man har med sine venner omkring emojis, kan være helt anderledes for andre. Nogle emojis sender også helt andre signaler. For eksempel kan frugt betyde noget med sex, siger digital ekspert Nathalie Larsen og fortsætter:
- Emojien af en hånd, som laver djævletegn, må man slet ikke bruge i Italien, da det betyder uheld.
Emojien er kommet for at blive
Nathalie Larsen og Tina Thode Hougaard er enige om, at emojien ikke forsvinder igen, og at vi skal være glade for dem.
- Vi skriver mere som interaktion end før. Det er vældig smart, at vi kan bruge emojis som læseguides. Det er økonomisk sprogbrug, hvor vi forkorter, raffinerer og gør det mere forståeligt, siger Tina Thode Hougaard.
Når de nye emojis kommer, kan man som bruger være med til at definere deres betydning, og det giver én indflydelse i sproget.
- Det er enormt positivt, at vi kan udtrykke os med så mange nuancer, at vi rent faktisk kan afbilde virkeligheden uden at bruge det skrevne ord, siger Nathalie Larsen.
Hun mener også, at det skrevne sprog aldrig vil blive erstattet af emojis, men det vil blive et stigende supplement, hvor vi vil blive bedre til at udtrykke os på tværs af sprogbarrierer.
- Frugter, juletræer og dansende piger har ikke så lang levetid. Men ansigterne vil blive ved med at være der, siger Tina Thode Hougaard.