Samfund

Sol, varme og god mad: Her er europæernes mest populære rejsemål

90 procent af turisterne i Europa er europæere.

Franske vine, italienske oliven og spanske oste.  Der er meget godt at komme efter, når ferien afholdes i enten Frankrig, Italien eller Spanien. Måske er det også netop derfor, at regioner i de tre lande stryger ind øverst på listen over rejsemål, som europæerne finder mest attraktive at spendere ferien i. Det viser tal fra Eurostat.

På en førsteplads ligger De Kanariske Øer i Spanien, der, med sine syv øer ud for Afrikas kyst, havde 94 millioner overnatninger i 2015. På en andenplads over mest besøgte steder kommer den franske region Île-de-France, hvor der fandt 76,8 millioner overnatninger sted i hjerternes by, Paris.

Catalonien i det nordøstlige Spanien, hvor også den populære by Barcelona ligger, kommer ind på en tredjeplads over europæernes mest populære feriesteder. Her var der 75,5 millioner overnatninger i 2015.

Folk søger tryghed og stabilitet

Ifølge Ole Stouby, der er administrerende direktør for rejsesøgemaskinen travelmarket.dk, vælger europæerne feriedestinationer, hvor der er trygt og roligt – især i en tid præget af konflikter i Mellemøsten, en flygtningestrøm op igennem Europa og terrorhandlinger.

- Folk vælger lande med sol, varme og god mad. De tre ting kan man få i både Spanien, Italien og Frankrig, siger Ole Stouby.

Den gode, gamle charterrejse med ’all inclusive’ har desuden fået en renæssance, fordi feriegæsterne på disse rejser ikke skal tænke på logistik eller tage stilling til, hvor de skal sove eller hvad de skal have at spise, fordi det allerede er forudbestemt.

- På en charterferie er familien sikret service og en guide, der taler deres sprog i modsætning til en rygsækrejse i junglen, siger Terje Pedersen, der salgs- og marketingschef hos Tui – det tidligere Startours.

Ole Stouby peger på, at urolighederne det seneste års tid i Tyrkiet har medført en markant nedgang i antallet af charterrejser til Tyrkiet. Han fortæller dog, at Travelmarket.dks egne tal viser, at danskerne stadig er glade for at rejse til Grækenland - der også ligger blandt de 30 mest populære destinationer i rapporten fra Eurostat.

- Der har ikke været politisk ustabilitet og terror i Grækenland. Efter flygtningestrømmen blev bremset gevaldigt op sidste år, er turisterne begyndt at søge tilbage til landet.

Europæerne foretrækker at holde ferie i Europa

I ni ud af ti hotelsenge på feriestederne i Europa er det en europæer selv, der kryber til køjs. 

Ifølge Terje Pedersen fra Tui er årsagen, at der er åbnet op for flere flyruter indenfor Europas grænser:

- Der er kommet flere flyselskaber, der konkurrerer på de mest populære destinationer.

Samtidig med et stigende antal flyruter har europæerne også fået øjnene op for nye rejsemål i Europa, hvilket giver konkurrence til de tidligere eksotiske, oversøiske rejsemål.

- Der er mulighed for eksotiske rejser indenfor Europas grænser i eksempelvis Montenegro eller Kroatien. Samtidig er det steder, som det er nemt og hurtigt at komme til, siger Terje Pedersen.

Når europæerne skal på ferie udenfor Europas grænser er det især Tyrkiet og USA, der er drømmedestinationerne.

- Det har aldrig været billigere at rejse oversøisk til fjernøsten eller USA. Det gør, at folk rejser mere, end de tidligere har gjort, siger Ole Stouby.

Han forklarer desuden, at det faktum at mange europæere vælger at feriere i andre EU-lande, eller sågar bliver i deres egne lande, hænger sammen med, at de kan få alt det de ønsker indenfor deres egne landegrænser.

- Franskmændene kan både få sol og varme samt skiferie i deres eget land. Det samme gælder for vores naboer i Norge og Sverige, lyder det fra direktøren.

De 10 mest populære rejsedestinationer i Europa

 1. De Kanariske Øer

  De kanariske øer er det sted, som flest europæere rejser til. Øgruppen af vulkaner i Atlanterhavet består af de syv øer Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro og Fuerteventura, der ligger nordvest for Afrikas kyst. I 2015 var der i alt 94 millioner overnatninger på øerne.

 2. Île-de-France

  Den franske region Île-de-France, som rummer den franske hovedstad Paris, var værtsted for 76,8 millioner overnatninger i 2015.

 3. Catalonien

  I den spanske region Catalonien var der i 2015 75,5 millioner overnatninger. Den spanske region er kendt for byen Barcelona, hvor de rejsende både kan tage på storby- og badeferie. 

 4. Kroatien

  I den kroatiske region Jadranska Hrvatska var der 68,1 millioner overnatninger i 2015. Regionen er kendt for de populære turistbyer Split, Rijeka, Zadar, Pula og Sibenik.

 5. De Baleariske Øer

  Et yndet rejsemål for europæerne er De Baleariske Øer - eller Balearerne - en øgruppe i det vestlige Middelhav. Øerne er Mallorca, Menorca, Formentera, Ibiza, Cabrera og Conillera. I alt 65, 2 millioner overnatninger fandt sted i 2015.

 6. Veneto

  63,3 millioner overnatninger fandt i 2015 sted i den italienske region Veneto, der er kendt for den romantiske by Venedig, der også er hovedstaden i regionen.

 7. Andalusien

  61, 4 millioner overnatninger fandt sted i den spanske region Andalusien, der er den sydligste region i Spanien. Hovedstaden Sevilla er et yndet rejsemål ligesom de store byer Granada, Málaga, Córdoba, Cádiz og Marbella. 

 8. Provence-Alpes-Côtes d'Azur

  Provence-Alpes-Côte d'Azur er en fransk region, der dækker det sydøstlige hjørne af Frankrig. Regionen grænser op til Italien i øst, Middelhavet i syd, Languedoc-Roussillon i vest og Rhône-Alpes i nord. Regionen havde 54,6 millioner overnatninger i 2015.

 9. Rhône-Alpes

  Rhône-Alpes var en fransk region indtil 1. januar 2016, hvor den blev slået sammen med Auvergne for at danne den nye region Auvergne-Rhône-Alpes. Den ligger i det sydøstlige Frankrig og er kendt for sine vine. Regionen havde 48,7 overnatninger i 2015.

 10. London

  I den britiske hovedstad, London, var der 44,8 overnatninger i 2012. Byen stryger dermed ind på en 10.plads på listen over steder, der har flest overnattende turister.