Samfund

Kranfører er dagens helt: - Jeg var bange for, at de ville brænde op

Kranfører John Pedersen er hovedpersonen i en helt utrolig redningsaktion, hvor en mand blev hejst op fra et brændende tag.

30 sekunder længere betænkningstid for kranfører John Pedersen, og så kunne det være endt helt, helt galt på Fjeldhammervej i Rødovre i dag.

Det fortæller flere øjenvidner til TV 2.

Omkring klokken 12.30 gik der ild i en tagkonstruktion på byggepladsen ved siden af den, John Pedersen arbejdede på.

- Jeg sad inde i kranen, og så var der pludselig sort røg over det hele. Jeg sprang ud af kranen for at se, hvad der var sket, og så hørte jeg en, der råbte, at der stod en mand oppe på taget, som var fanget i flammerne, fortæller John Pedersen under sin gule hjelm.

På det tidspunkt stod 10 meter høje flammer op fra bygningens tag, siger bygningsinspektør Niels Torp, som observerede det hele fra den anden side af vejen:

- Det sagde pludselig bare 'puf', og så var der flammer over det hele. Det var meget, meget voldsomt og gik meget, meget stærkt, siger han.

Ifølge TV 2 Lorry, der har talt med Københavns Vestegns Politi, er begge håndværkere kørt på hospitalet.

Hang og dinglede fra kranen

Helt instinktivt kravlede John Pedersen op i sin kran igen, og her startede den spektakulære redningsaktion, som har trukket store overskrifter.

John Pedersen svingede kranens krog, der hang mange meter over jorden, hen mod det brændende tag, hvor en byggearbejder forsøgte at beskytte sig mod flammerne ved at holde en træplade oppe foran sig.

- Jeg tænkte bare, at han skulle ned. Ellers ville han jo brænde op, og kranen var det eneste redskab, vi lige havde ved hånden, siger kranføreren.

Røgen gjorde, at John Pedersen ikke kunne se ret meget, men en kollega hjalp med at dirigere, fortæller han.

Kort efter hang to jernkæder fra kranens top foran manden på taget. Den forbrændte mand greb fat i kæden og sprang ud. I flere sekunder dinglede den paniske byggearbejder i jernkæderne flere meter over jorden, men - heldigvis - fik John Pedersen ham ned på jorden i god behold.

- Det var heldigt, at det lykkedes, for jeg var jo bange for, at han havde brændt fingrene og ikke kunne holde fast. Så ville jeg jo tabe ham. Men hvad var alternativet, spørger den jyske kranredder ydmygt.

Øjenvidne: Det var så forfærdeligt at være vidne til

Kæresteparret Cecilie Ravnborg og Martin Mielko så den "vanvittige redningsaktion" fra tætteste hold.

De solede sig ude på terrassen i det hus, de kun har boet i i to måneder, da de fik øje på to mænd på det brændende tag blot 100 meter fra dem.

- Det var så forfærdeligt at være vidne til. Man kunne se, at den ene gemte sig bag en plade og forsøgte at undgå flammerne. Det var meget, meget ubehageligt, siger Cecilie Ravnborg, som gik ind og ud af huset utallige gange, mens flammerne omkransede de to mænd.

- Jeg kunne ikke lide det og havde ikke lyst til at kigge, men på den anden side håbede jeg jo også, at de ville ende godt. Man havde ligesom brug for at kigge, siger hun.

Helt ærligt, så troede jeg ikke på, at han ville overleve. Han var ét minut fra at dø

Martin Mielko, øjenvidne

Martin Mielko bakker op:

- Helt ærligt, så troede jeg ikke på, at han ville overleve. Han var ét minut fra at dø.

- Et halvt minut, afbryder Cecilie Ravnborg.

Begge er uden for livsfare

Videoer, som TV 2 har fået, bekræfter, at manden kun lige med nød og næppe nåede at forlade taget. Den anden håndværker kom ifølge Københavns Vestegns Politi selv ned fra taget.

Begge håndværkere er torsdag eftermiddag kørt på hospitalet.

- Den ene er forbrændt både i ansigtet og på hænderne. Han er bragt til Rigshospitalet. Den anden er forbrændt på hænder og er bragt til Hvidovre Hospital. Begge er uden for livsfare, siger Københavns Vestegns Politi til TV 2 Lorry.

To håndværkere var fanget på et tag, der var brudt i brand i Rødovre. Video: Mads Biener Mørk

En af dem, der optog en video, var Parvie Jønsson, som arbejdede på en bygning tæt derpå:

- Det var så intenst i de første minutter, siger han fra sin bil og viser nogle af de billeder, han har taget.

- Der lugtede stærkt af tjære, og flammerne var enormt høje. Jeg frygtede, at han kunne brænde op når som helst, siger han.

Ild i tagpap og flamingo

TV 2 har talt med chefen til den medarbejder, der blev reddet ned med kranen, og han har det godt, men har forbrændinger på benene, lyder det.

For dagens helt, John Pedersen, går dagen videre, men han skulle lige sunde sig efter episoden, fortæller han:

- Det var jo ikke lige sådan en dag, jeg havde regnet med, at jeg skulle have, men jeg er bare rigtig glad for, at begge overlevede. Jeg var bange for, at kranen ikke kunne nå, og at de skulle brænde op.

Det var jo ikke lige sådan en dag, jeg havde regnet med

John Pedersen, kranfører

Indsatsleder Lise Jensen fra Københavns Vestegns Politi fortæller, at branden udviklede sig "sindssygt hurtigt", og at den opstod, da der var ved at blive lagt tagpap på bygningen. Først gik der ild i tagpappen og så i flamingoen. Det skabte en enorm røgsky, som kunne ses fra store dele af København.

Branden var dog under kontrol allerede en halv time efter, og klokken 14 var arbejdet i gang igen. Også for John Pedersen.