Samfund

Minister: Derfor må syge danskere klare sig uden antibiotika

Patienter, der ikke er alvorligt syge, skal ikke automatisk have antibiotika. Risikoen er nemlig flere multiresistente bakterier.

Danske læger skal ikke udskrive så mange recepter på antibiotika i fremtiden.

En ny national handleplan skal beskære brugen af antibiotika. Det betyder, at patienterne må indstille sig på, at de fremover oftere vil få den besked hos lægen, at deres mellemørebetændelse – eller lignende almindelig infektion – må gå over af sig selv.

Handleplanen skyldes frygten for, at overforbrug af penicillin skal få multiresistente bakterier til at brede sig yderligere.

- Hvis vi ser en endnu større stigning i multiresistente bakterier, så er vi ikke i stand til at behandle en lang række sygdomme. Særligt for svage, for syge, for ældre og for børn kan det have dødelige konsekvenser, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- For eksempel den multiresistente bakterie VRI. I løbet af en femårig periode er antallet af danskere, der bærer rundt på den, mere end tidoblet. Og med hensyn til MRSA, så kan vi også se en stigning. Det er jo bakterier, der så ikke længere kan nedkæmpes med antibiotika, siger hun.

Ifølge planen skal hver fjerde antibiotika-recept hos de praktiserende læger være skåret bort om tre år. Samtidig skal sygehuslægernes brug af såkaldt "kritisk vigtig antibiotika" reduceres med 10 procent.

Myndighederne skal fremover holde nøje øje med antibiotikaforbruget på de enkelte sygehusafdelinger og i de enkelte læge- og tandlægepraksis.

Borgerne skal neddrosle deres forventninger om antibiotikabehandling, og lægerne kan bruge vent og se-recepter, der først må indløses efter nogle dage, hvis infektionen ikke bedres.

'En pris vi må betale'

Ifølge fagchef og overlæge Brian Kristensen fra Statens Serum Institut er det en pris, som vi må være parate til at betale:

- Så selv om det ikke er sjovt at se sit barn have feber og mellemørebetændelse, har det en pris at nedbringe antibiotikaforbruget. Den skal vi som patienter, læger og samfund være villig til at betale – også når vi må melde os syge fra arbejdet, fordi det tager lidt længere tid at blive raske, siger han til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby understreger dog, at handleplanen ikke blander sig i den enkelte læges konkrete beslutning om at bruge antibiotika i enkelttilfælde.

- Det er ikke en rigid plan, der begrænser den enkelte sundhedsperson i Danmark. Det er et overordnet mål, siger ministeren.