Samfund

Populær app kan afsløre din præcise placering - kaldes forfærdelig

Gruppe for børns sikkerhed på internettet frygter, at det kan bruges til stalking og mobning.

En ny opdatering af Snapchat giver dig mulighed for at følge med i, hvor dine venner befinder sig. Med en enkelt zoom ud-bevægelse i kameravinduet kan du aktivere det såkaldte Snap Map.

Snap Map er et kort, som viser dig, hvor i verden dine medsnappere deler videoer og billeder fra. Det er også muligt at se offentlige ’snap stories’, og på den måde kan du følge med i arrangementer som festivaler, koncerter og demonstrationer, selvom du ikke selv deltager.

Men selvom det umiddelbart lyder som en interessant feature, er der også en bagside af medaljen.

Alle snapchattere, der har aktiveret funktionen, placeres nemlig ikke kun på kortet, når de deler offentlige stories, men så snart de åbner appen.

Delingen af placeringen er så præcis, at en journalist fra mediet The Verge, der skriver om teknologi, var i stand til at finde frem til tre husnumre, som en af hendes bekendte på Snapchat kunne befinde sig på. Et af dem viste sig at være rigtigt.

Kortet udpensler også, om ens snap-venner er i bevægelse. Hvis de for eksempel kører i bil eller sidder i et fly, vises deres Bitmoji, som er en avatar, man kan designe til at ligne sig selv, i enten en bil eller en flyvemaskine. Så nu er det altså slut med at sige, du er på vej til din aftale, selvom du først lige er kommet ud af badet. Snapchat afslører dig.

Frygt for stalking og mobning

Reaktionerne herhjemme er ikke udtalte, men i England har St. Peter’s Academy i Staffordshire advaret forældre om den nye mulighed for lokalitetsdeling på deres Facebookside.

Herefter lyder kritikken fra forældre, at Snap Map kan være farligt og kan udnyttes af folk med bagtanker.

- Denne nye Snapchat-opdatering er forfærdelig. Det er en invitation til stalkere, kidnappere, indbrudstyve og problemer med tilliden i parforhold, skriver en forælder på opslaget.

Bekymringen er også at finde hos børnesikkerhedsgruppen Childnet International, der har skrevet et blogindlæg efter lanceringen af den nye funktion. For de unge brugere kan måske have svært ved at gennemskue, hvad det egentlig er, de siger ja til, hvis de vælger at dele deres placering med andre snapchattere.

- I betragtning af hvor specifik denne nye funktion på Snapchat er, opfordrer vi brugerne til ikke at dele deres placering, især ikke med personer, de ikke kender personligt, skriver Childnet International og fortsætter:

- Det er vigtigt at være opmærksom på, hvem man deler sin placering med. For det kan hjælpe folk til at finde ud af, hvor man bor, går i skole og ellers bruger sin tid henne.

Snapchat forsvarer geotagging

BBC har forelagt kritikken for en talsmand fra Snapchat, som har forklaret, at præcisionen er nødvendig for, at Snap Map overhovedet giver mening.

Tanken er nemlig, at man skal kunne bruge kortet til at finde sine venner på en restaurant eller et bestemt sted på en festival. Det er helt okay, så længe det er valgfrit, lyder det.

- Med Snap Map er lokalitetsdelingen som udgangspunkt slået fra for alle brugere og er dermed fuldstændig valgfri. Snapchattere kan vælge, hvem de vil dele deres placering med – hvis de overhovedet vil det. Og de kan ændre indstillingen når som helst, siger talsmanden til BBC og uddyber:

- Det er desuden ikke muligt at dele sin placering med nogen, man ikke er venner med på Snapchat – og størstedelen af aktiviteten på Snapchat foregår mellem tætte venner.

Du kan gemme dig

Selvom Snapchat afslører, hvor du befinder dig, så snart du åbner appen, er det faktisk muligt at undgå det. Når du aktiverer kortet, kan du slå 'Ghost Mode' til.

Du kan se, om det er slået til ved at finde din egen Bitmoji på kortet. Hvis den holder et skilt med det velkendte Snap-spøgelse op foran sig, er din placering skjult for andre snapchattere. Hvis ikke, kan du se dens ansigt.

Du kan slå Ghost Mode til ved at klikke på din Bitmoji og gå ind i indstillinger. Her kan du vælge, om alle dine venner må se, hvor du befinder dig, eller du kan udvælge nogle få, som må.