Samfund

Derfor er nødder så dyre i Danmark

Nødder er billigere i Sverige og Tyskland end de er herhjemme. Det skyldes en næsten 100 år gammel afgift, som Dansk Erhverv gerne så helt afskaffet.

I løbet af de seneste seks måneder har 4 ud af 10 danskere krydset den tyske grænse for at handle. Det samme antal har planer om at gøre det i løbet af sommeren, viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Det er særligt øl, spiritus og slik, danskerne henter i Tyskland. Det er nemlig billigere end herhjemme, hvor der er afgifter på varerne. Men også nødder er en eftertragtet vare.

På trods af sundhedsmyndighedernes anbefaling om, at nødder indgår i den daglige kost, har Danmark en nøddeafgift, som er højere end den på slik og sodavand.

Da der i 1922 blev indført skatter på luksusvarer som blandt andet lakrids, marcipan og chokolade, lagde man samtidig en afgift på nødder for at forhindre, at folk selv begyndte at lave marcipan.

Afgiften indbringer hvert år omkring 270 millioner kroner til den danske statskasse, oplyste skattepolitisk chef i Danske Erhverv Jacob Ravn sidste år. Det har ikke været muligt at indhente nyere tal.

Dansk Erhverv vil af med afgiften

Men afgiften er forældet og mere til bøvl end til gavn, mener Dansk Erhverv.

- Der er ingen tvivl om, at det er den mest tossede afgift, vi har. Virksomhederne skal selv finde ud af, hvilke nødder de har i deres sortiment og indberette de forskellige afgifter, siger Lisa Gundsø, politisk konsulent hos Dansk Erhverv, og forklarer, at det særligt volder problemer hos de store supermarkeder.

- Det gør en forskel, om der er mandler med eller uden skræl i chokoladeovertrækket på isen – og det bruger især de store grossister mange ressourcer på.

Grunden til, at indberetningerne er så besværlige, er, at afgifterne ikke alene er forskellige fra nøddetype til nøddetype.

Det afhænger også af, om nødderne har skal på, er hakkede eller helt ubehandlede. For eksempel er afgiften på ubehandlede mandler 29,14 kroner kiloet, mens den stiger til 34,88 kroner kiloet, hvis de er hakkede.

Besværet fik lobbyistorganisationen Dansk Erhverv til at indsende en klage til EU i marts sidste år i håb om at få fjernet nøddeafgiften helt. Den er nu til behandling i EU-Kommissionen.

- Vi har klaget, fordi vi mener, den måde, man afgiftsbelægger det på, er i strid med EU-reglerne om forskelsbehandling, siger Lisa Gundsø.

Mens EU behandler klagen i Kommissionen, er den danske regering netop nu i gang med at forberede et udspil, der skal gøre op med virvaret af forskellige punktafgifter, heriblandt afgiften på nødder.

Arbejdet forventes at skulle være færdigt op til finanslovsforhandlingerne i efteråret.

Herunder kan du se, hvordan afgifterne varierer, alt efter om nødderne er ubehandlede, malet til mel, eller skrællen er pillet af dem.

Så høj er afgiften på forskellige nødder

Mandler

Mandler

Afgiften på ubehandlede mandler er 29,14 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften 34,88 kroner kiloet. Er nødderne stadig i skal er afgiften 14,65 kroner kiloet. 

Et aktuelt priseksempel: Hvis fjernelsen af nøddeafgiften slår 100 procent igennem på forbrugerprisen, så vil mandler, købt i Danmark i dag for en kilopris på 167 kroner, fremover koste 131 kroner (fratrukket afgift plus moms af afgift)

I en grænsebutik handles den i dag for 100 kroner.

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Cashewnødder

Cashewnødder

Afgiften på ubehandlede cashewnødder er 29,14 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften 34,88 kroner kiloet.

Et aktuelt priseksempel: Hvis fjernelsen af nøddeafgiften slår 100 procent igennem på forbrugerprisen, så vil cashewnødder (med skrællen pillet af), købt i Danmark i dag for en kilopris på 245 kroner, fremover koste 202 kroner (med afgift plus moms af afgiften).

I en grænsebutik handles den i dag for125 kroner.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Hasselnødder

Hasselnødder

Afgiften på ubehandlede hasselnødder er 19,41 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften 23,29 kroner kiloet. Er nødderne stadig i skal er afgiften 9,73 kroner kiloet. 

Et aktuelt priseksempel: Hvis fjernelsen af nøddeafgiften slår 100 procent igennem på forbrugerprisen, så vil hasselnødder (uden skal) købt i Danmark i dag for en kilopris på 147 kroner, fremover koste 123 kroner (fratrukket afgift plus moms af afgift)

I en grænsebutik handles den i dag for 120 kroner.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Pekannødder

Pekannødder

Afgiften på ubehandlede pekannødder er 19,41 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften også 19,41 kroner kiloet.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Pistacienødder

Pistacienødder

Afgiften på ubehandlede pistacienødder er 19,41 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften også 19,41 kroner kiloet.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Valnødder

Valnødder

Afgiften på ubehandlede valnødder er 19,41 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften også 19,41 kroner kiloet.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Jordnødder

Jordnødder

Afgiften på ubehandlede jordnødder er 9,73 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften 11,59 kroner kiloet. Er nødderne stadig i skal er afgiften 5,79 kroner kiloet. 

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Kokosnødder

Kokosnødder

Afgiften på kokosnødder er 5,79 kroner kiloet uanset om de sælges hele eller hakkede.

Foto: STINE MUNK JENSEN / Scanpix Danmark