Samfund

Rod med kræftpatienter i hovedstaden: Måske må staten træde til

Venstre kritiserer regionsformand Sophie Hæstorp Andersen for at fralægge sig ansvaret for kaos med registrering.

Det kan blive nødvendigt at bede staten overtage styringen af kræftregistreringen i Region Hovedstaden.

Det siger Venstres politiske leder i regionen, Martin Geertsen, efter det er kommet frem, at kontrollen med kræftpatienterne reelt er brudt sammen. Sammenbruddet sker i kølvandet på regeringens indføring af det nye it-system Sundhedsplatformen.

Ifølge dagbladet Politiken får regionens sygehuse ikke længere registreret præcist, hvornår kræftpatienter er til behandling og kontrol.

Martin Geertsen kræver, at regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) reagerer omgående og får iværksat en akutplan, der kan få registreringen på plads.

Alternativet er, at staten må træde til, siger han:

- Hvis ikke der meget snart kommer styr på kræftregistreringen og noget tydelig ledelse, så må vi jo anmode en af de statslige styrelser om at overtage ledelsen af kræftregistreringen i Hovedstaden, siger Martin Geertsen.

Politiken skriver, at der eksempelvis på Rigshospitalet næsten ikke er registreret oplysninger om pakkeforløbene for brystkræftpatienter, siden Sundhedsplatformen blev indført i oktober.

- Der ligger mere end 1000 sager med patienter, som ikke er registreret, siger Henrik Flyger, der den 1. juni blev chef for den brystkirurgiske afdeling, til Politiken.

Venstres Martin Geertsen kritiserer regionsformand Sophie Hæstorp Andersen for at placere ansvaret for problemerne på de enkelte hospitaler i stedet for at tage ansvaret som leder af sygehusvæsenet i hele regionen:

- Tidligere på året fralagde formanden sig desværre ansvaret for at løse problemerne, da de første gang dukkede op på Rigshospitalet. Det går simpelthen ikke endnu en gang. Patienterne kan med rette forvente noget politisk ledelse, hvis dette kaos skal have en ende, siger Martin Geertsen.