Samfund

App sladrer om nøgenfotos på børns telefoner, men ekspert fraråder

Forældre kan få en advarsel på deres telefon, hvis deres barn har fået et billede med upassende indhold.

De fleste forældre er interesserede i, hvilke billeder ens børn sender og modtager på mobilen. Specielt når det drejer sig om nøgenhed.

Med app'en Gallery Guardian kan forældre nu overvåge samtlige billeder, der bliver sendt til og fra ens barns mobil.

App’en kan ved hjælp af en særlig billedegenkendelse automatisk registrere, om et billede indeholder nøgenhed eller ej. Og indeholder billedet upassende indhold, advarer app’en forældrene på deres smartphone. Dog uden at afsløre eller gemme det pågældende billede.

Oplysning frem for overvågning

Knap hver femte unge dansker i alderen 15-25 år har sendt et nøgenbillede til en anden. Det viste en undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning tilbage i april 2016.

En forklaring på denne tendens var ifølge undersøgelsen, at nøgenbilleder for nogle indgik som en helt almindelig del af det at gøre kur til hinanden.

Men er overvågning af børn og unges billeder på mobilen overhovedet vejen frem?

Ifølge Anne Marquard, leder på Center for Digital Pædagogik, er det ikke nødvendigvis det rette at gøre.

- Vi tror i højere grad på digital oplysning frem for overvågning, siger hun.

Afstemning

Er det i orden at overvåge børn og unges brug af billeder på mobilen?

Centerlederen påpeger en anden fremgangsmåde i forhold til at følge med i ens børns ageren med mobile billeder.

- Vores anbefaling er, at det er langt bedre at tage en snak med de unge med hensyn til deres mobilvaner, når det kommer til at sende og modtage billeder. Det vigtigste er, at man som forældre inddrager sine børn og lærer dem at begå sig online, fortæller Anni Marquard.

Gallery Guardian blev lanceret den 3. maj.

Nøgenhed på mobilen: Fem gode råd til børn og unge

 1. Stop op

  Hvis du er kommet til at sende et billede videre af en pige eller en dreng, der er nøgen, så tag en dyb indånding. Du kan få hjælp til at få stoppet billedet. Sig til dem, du har sendt det til, at det var en fejl, og at de skal slette billedet.

 2. Vær ærlig

  Fortæl til dine forældre, hvis du er kommet til at sende et billede af andre videre uden samtykke. Du hader måske tanken om at sige det til dine forældre, men de kan hjælpe dig. Du kan også tale med en anden voksen, du stoler på. Vær ærlig om, hvad der er sket. Det vigtigste er at få stoppet billedet, inden det ryger videre rundt.

 3. Slet billedet

  Hvis en af dine venner sender dig et nøgenbillede, så må du ikke sende det videre uden at spørge personen først. Hvis man ikke har fået lov, er det ulovligt at dele det. Man kan få en bøde for at dele det. Slet det billede eller den video, du har modtaget.

 4. Stop spredningen

  Hvis du tror, billedet er blevet delt med flere, så spørg dine bedste venner om hjælp. De kan kontakte deres venner og få dem til at slette billedet. 

 5. Meld det til politiet

  Det er ulovligt at dele billeder og video af andre, der ikke har sagt 'ok' til det. Du kan derfor melde det til politiet, hvis andre sender billeder til dig. Man kan enten ringe til politiet på telefonnummer 114 eller lave en anmeldelse på nettet på www.politi.dk.