26-årig dansker anholdt i Tyrkiet: Som at være dyr i en udstilling
Hun vidste godt, at hun brød loven, da hun gik på gaden. Men Annemette Vedel Augustesen mener, at det kan være nødvendigt at sige fra.
Forrige weekend trak en episode i Tyrkiets største by, Istanbul, overskifter i både danske og udenlandske medier.
Søndag den 25. juni blev formanden for LGBT-samfundet, Annemette Vedel Augustesen, i Danmark anholdt og tilbageholdt af de tyrkiske myndigheder i forbindelse med en ulovlig parade.
Nu, lidt over en uge efter, at den 26-årige dansker blev anholdt, er hun tilbage i Danmark. Søndag aften landede Annemette Vedel Augustesen med et fly i Københavns Lufthavn.
Og hun ville gøre det hele igen, hvis hun fik muligheden, siger hun i ’Go’ morgen Danmark’.
- Det er meget tydeligt at mærke dernede, at der er en undertrykkelse i forhold til LGBT+-miljøet. Så det er meget nødvendigt, at der bliver skabt noget opmærksomhed omkring det her problem, lyder det fra Annemette Vedel Augustesen.
Hun mener, at det kan være nødvendigt at gøre oprør for at skabe en forandring.
Brød bevidst loven
De seneste to år har der været forbud mod at afholde paraden for de homoseksuelles rettigheder i Tyrkiet.
Denne gang lød en af begrundelserne, at myndighederne ikke kunne garantere for deltagernes sikkerhed.
Alligevel tog Annemette Vedel sammen med en gruppe fra Copenhagen Pride derned for at deltage i byens årlige parade – for at vise sin solidaritet, fortæller hun.
Det var helt bevidst, at hun brød loven ved at deltage.
- Vi synes ikke, det er okay, at folk bliver undertrykt. Vi kan tage hjem, men der er mennesker som lever i det her hver dag, og det er ikke kun i Tyrkiet, siger Annemette Vedel Augustesen.
Selv befandt hun sig i en større gruppe, da politiet slog til.
- Vi går en stor gruppe op ad gaden med flag og sange, og så møder vi en stor gruppe kampklædte betjente. De havde våben og gasflasker. Vi står og kigger på dem. Så løber en betjent frem og smider tåregas, fortæller Annemette Vedel Augustesen.
Voldsom behandling
Da tåregasgranaten sprang, blev gruppen af demonstranter opløst, lyder det.
- Det gjaldt bare om at komme skynde sig væk, flygte. Jeg gemte mig bag en lille mur midt i det her tåregashelvede, siger Annemette Vedel Augustesen. Efterfølgende så hun folk fra optoget blive anholdt og bortført. Det var kaos.
Da Annemette Vedel Augustesen fik øje på et par betjente lavede hun et fredstegn med hænderne. Det fik hende anholdt, tror hun.
Danskeren blev placeret i en bus sammen med 11 andre anholdte og kørt til en plads, hvor de alle blev kropsvisiteret og frataget deres telefoner og pas.
- De var meget voldsomme i deres måde at få os rundt på, og når de skulle sætte folk på plads. Der var en pige, der sad bag mig, som nærmest kom op og slås med en af betjentene. Vi blev hele tiden bedt om at tie stille. Det var lidt som at være et dyr i en udstilling, fortæller hun.
Jeg kunne ikke kommunikere med nogen
Annemette Vedel Augustesen var ikke chokeret over anholdelsen, for hun vidste allerede inden paraden, at det kunne blive konsekvensen.
- Men det er klart, at jeg sad i et fremmed land, jeg ikke kendte, og jeg kunne ikke kommunikere med nogen. Så uanset hvor fattet man er, kan det spille ens tanker et puds, lyder det fra Annemette Vedel Augustesen.
Hun slap dog relativt billigt. I Tyrkiet kan man som anholdt blive tilbageholdt i 10 dage uden at blive sat for en dommer.
Den 26-årige dansker fik dog lov til at gå efter cirka syv timer efter et møde med en forsvarsadvokat, og hendes sag er nu afsluttet.
Danskeren vil gøre det igen
Annemette Vedel Augustesen har på ingen måde mistet modet.
Hun er parat til at gøre det hele igen, og danskeren har allerede besluttet sig for at deltage igen næste år.
For Annemette Vedel Augustesen mener, at det er vigtigt at sige fra – også selvom det ikke er lovligt.
- Jeg kender ikke så meget til Tyrkiet og deres måde at se mange forskellige ting på, men man kan sige, at den eneste måde mange ting ændrer sig på, det er ved at gøre oprør. Hvis man vil have de samme rettigheder, skal man råbe op og demonstrere. Jeg er overbevist om, at det er det, der skal til, siger hun.