Samfund

Lægeforening efter mistanke om sjusk i 3220 kræftscanninger: - Ledelsen har ansvar

Lægeforeningen opfordrer til tættere kontakt mellem ledelse og læger for at forebygge omfattende lægefejl.

Region Midtjylland overvejer nu at lave et årligt tjek af lægernes faglige niveau efter flere oversete tilfælde af brystkræft på regionshospitalet i Viborg.

3220 kvinder er blevet tilbudt en ny mammografiundersøgelse, fordi der er mistanke om, at den læge, som undersøgte dem, har begået fejl.

Lægen, som er ansat på Regionshospitalet i Viborg, kan nemlig have overset flere tilfælde af brystkræft. Otte kvinder har fået diagnosen, og hospitalet har mistanke om, at lægen har sjusket med undersøgelsen og har overset kræften. Derfor kan der være grund til at kontrollere lægerne jævnligt, mener koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.

- Problemet er, at de databaserapporter vi får hvert år har vist, at der ikke har været problemer med kvaliteten. Men den sidste rapport, som er kommet for en uge siden, har vist, at der er et problem.

- Og det er jo for sent i forhold til de problemer, vi har haft hen over det seneste års tid. Så jeg tror, vi er nødt til at gøre mere end at sidde og vente på, at der kommer en årsrapport fra en database, siger Ole Thomsen.

Tættere kontakt mellem læger og ledelse

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, er enig.

- Et eller andet er der tydeligvis gået galt. Data i det her tilfælde kommet alt for sent. Det er et ledelsesmæssigt ansvar at sikre, at de sundhedsprofessionelle, de har ansat, bestrider deres job på betryggende vis, slår han fast.

- Det her er en sag, der kun kan forebygges ved, at lederen har en meget tæt kontakt til den ansatte på dagligt plan og i øvrigt også holder mere løbende øje med, hvilken kvalitet afdelingen leverer. Det er nogle af de håndtag, der skal tages i brug for at løse den slags problemer, siger han.

Kræver en plan

Andreas Rudkjøbing kalder det ”en rigtig stor fordel”, hvis de årlige samtaler kan bruges til at lægge en plan for lægernes faglige udvikling og efteruddannelse.

Han påpeger, at blot en fjerdedel af lægerne i dag har en plan for deres faglige udvikling. Og det oplever han i høj grad, at lægerne efterspørger mere af.

- Så hvis man gjorde, som Ole Thomsen foreslog, og brugte de samtaler til at lægge en plan for den faglige udvikling, ville det være et kolossalt løft af kompetencerne i lægegruppen, men også arbejdsglæden, siger Andreas Rudkjøbing.

Ligeledes opfordrer han ledelsen til at efterspørge hyppigere rapportering. Dog mener han ikke, at denne sag kan finde rod i manglen på speciallæger.

- Denne her sag handler jo langt mere om en enkelt person, som ikke har været i stand til at varetage sine opgaver.  Det er jo svært at give skylden i denne her sag på en større dagsorden i forhold til lægedækningen, slutter han.