Samfund

Kontrol med kræftpatienter brudt sammen: - Vi aner ikke, om de behandles til tiden

Mere end 1.000 sager med patienter er ikke blevet registreret.

Kontrollen med at kræftpatienterne behandles til tiden, er reelt brudt sammen i Region Hovedstaden, efter at det nye it-system, Sundhedsplatformen, er blevet indført. Det skriver Politiken.

For ti år siden lovede regionerne i en aftale med regeringen, at kræftpatienter skulle behandles uden unødig ventetid i såkaldte kræftpakkeforløb. Samtidig er hospitalerne forpligtet til at overholde loven om maksimale ventetider.

Men Sundhedsplatformen, der overtog registreringen for 14 måneder siden, har betydet, at hospitalerne har mistet overblik og viden på begge områder.

- Det er simpelthen ikke i orden. Konsekvensen er, at vi ikke aner, om kræftpatienter bliver undersøgt og behandlet til tiden, siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, til Politiken.

Et af problemerne er, at datoer for, hvornår en kræftpatient er henvist, undersøgt og opereret, kun i mindre omfang bliver registreret i Sundhedsplatformen.

1000 sager ligger og venter

I de første tre måneder af 2017 har Region Hovedstaden kun registreret 505 forløb med kræftpatienter, selv om der normalt i den periode behandles omkring 1200 patienter.

Når det gælder kvinder med brystkræft, som behandles på Herlev Hospital og Rigshospitalet, har regionen kun oplysninger om 79 patientforløb, selv om der normalt behandles mindst tre gange så mange i årets første kvartal.

Og på Rigshospitalet er der ifølge Politikens oplysninger stort set ikke blevet registreret oplysninger om pakkeforløbene for brystkræftpatienter, siden Sundhedsplatformen blev indført i oktober.

- Der ligger mere end 1000 sager med patienter, som ikke er registreret, siger Henrik Flyger, der 1. juni blev chef for den brystkirurgiske afdeling, til Politiken.

Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden, siger, at det er hospitalernes ansvar at sikre, at de overholder loven om maksimale ventetider. Men han erkender, at der er et problem med registreringen af kræftpakkeforløbene.

- Det er da indlysende et problem. Vi arbejder benhårdt på at løse det, siger han til Politiken.