Norge går til kamp mod unge rygere: I dag bliver cigaretpakkerne kedelige og ens

Fra lørdag vil alle cigaret- og snuspakker i Norge se ens ud. De neutrale pakker skal gøre det mindre fristende for unge at begynde at ryge.

Snart vil farvestrålende mærker og genkendelige logoer på cigaretpakkerne være fortid i Norge.  

Fra lørdag begynder de nemlig at indsluse nye neutrale cigaret- og snuspakker.

Som det første land i Norden går de dermed nye veje for at forhindre unges tobaksdebut.

– Vi ønsker at få frem, at det ikke er i orden, at børn og unge bliver fristet til at begynde at bruge tobak, og at indpakning faktisk er reklame – selv om man måske ikke tænker over, at det er sådan, siger Bjørn Guldvor, direktør i Helsedirektoratet, i en pressemeddelelse.

Pakkerne kommer til at være i en ensfarvet mørkegrøn nuance, varemærket står med ens font i bunden og langt over halvdelen af pakken vil fremover være dækket af grafiske billeder, som informerer om risikoen ved rygning.  

Pakkerne gør en lille forskel

Neutrale pakker: Erfaringerne fra Australien

Australien indførte som det første land neutrale pakker i slutningen af 2012. 

Ligesom i Danmark har antallet af rygere været støt faldende siden 1980'erne i takt med, at lovgivningen er blevet strammet og oplysningskampagner har gjort borgerne bevidste om risikoen ved at ryge. 

Et forskningsprojekt vurderer dog, at de neutrale pakker direkte har betydet, at 108.000 australiere er stoppet. Det er en fjerdedel af det samlede fald af rygere fra 2012 til 2015.

Derudover har det betydet, at andelen af rygere, som opsøger hjælp til rygestop er steget fra 20 procent til 27 procent i 2015.

Neutrale pakker blev allerede indført i Australien i 2012. Frankrig og England har begge fået de kedelige pakker på hylden fra maj 2016, mens Irland og Ungarn vil begynde at implementere pakkerne i løbet af det næste år.

Forskning peger på, at det neutrale ydre både virker mindre tiltrækkende, får brugerne til at opfatte indholdet mere skadeligt og frastøder den mere, fordi billederne med sundhedsadvarsler står tydeligere frem. 

- Hvis noget ser flot eller lækkert ud, så giver vi os længere tid at bearbejde indtrykket, og så fortæller hjernen os ubevidst, at det er et bedre valg. Alene fordi vi har brugt længere tid på at kigge på det, siger specialist i forbrugeradfærd Jakob Rachmanski om de iøjefaldende cigaretpakker, som står i de danske forretninger.

Samtidig fjernes reklameværdien fra pakkerne og forhindrer dem i at repræsentere en identitet - noget som kan have indflydelse på unge.

Fra lørdag vil alle cigaret- og snuspakker i Norge se ens ud. Hvad ville det betyde, hvis det skete i Danmark. Video: Anders Masannek Jørgensen

- Der er selvfølgelig noget socialt i at ryge, så en del af dem, der starter, gør det måske for at være del af en gruppe - det får de sværere ved at signalere med de brand-løse pakker. På den måde tror jeg, at det kan have en marginal effekt, siger professor i branding på CBS, Mogens Bjerre. 

Udviklingen går den rigtige vej

Hvor stor en effekt de neutrale pakker har på, hvor mange som reelt begynder at ryge og nye rygere, er der da heller ikke et entydigt svar på endnu.

Den seneste opgørelse fra Australien tyder på, at cirka en fjerdedel af dem, som forsvinder fra ryger-statistikken, er stoppet som følge af de neutrale pakker. Dog er det svært at identificere om det netop er pakkerne, der har haft den ønskede effekt, da Australien samtidig indførte flere andre reguleringer på cigaretter. 

Med de neutrale pakker går Norge i Australiens fodspor med deres strenge rygepolitik. Blandt andet kræves det, at alle tobaksvarer skal være gemt i butikkerne, og afgifterne er løbende hævet, så en pakke cigaretter i dag koster tæt på 100 danske kroner.

I Danmark ryger 18 procent af de unge i grundskolens ældste klasser her dag eller indimellem. I Norge er det kun 9 procent.

Producent: - Det er ekstremt

Ifølge tobaksproducenterne selv er stigende afgifter langt bedre end at tvinge dem til at producere neutrale pakker.

- Jeg synes, det er et ekstremt tiltag, som går imod vores grundlæggende rettigheder som virksomhed, siger kommunikationsansvarlig hos Philip Morris International i Danmark, Thomas Jepsen.

De producerer blandt andet mærkerne Marlboro, Chesterfield og L&M og vil værne om, at de har ret til at have et varemærke.

- Når en ryger skal købe sin pakke cigaretter, så skal han kunne se varen på hylden og kunne skelne mellem andre pakker. På den måde bliver sværere for forbrugerne. Ellers tror jeg ikke, at det vil have nogen effekt, siger han.

Han synes, at det er i orden, at politikerne iværksætter tiltag, som begrænser tilgængeligheden for unge, så det bliver sværere for unge under 18 år at få fat på cigaretterne, men ikke, at de fjerner alt, der giver dem mulighed for at adskille sig fra de andre mærker. 

- Vores holdning er klar: Unge under 18 skal ikke ryge, men når man som voksen har taget et valg med den viden, at rygning er sundhedsskadeligt og er så sundhedsskadeligt, som det er, så skal man også behandles som en voksen, siger han.   

Nedbringe følgesygdomme   

Ifølge Sundhedsstyrelsen dør cirka 14.000 personer årligt af sygdomme direkte forårsaget af rygning - en stor del af kræftsygdomme.

Derfor er det heller ikke overraskende, at Kræftens Bekæmpelse bifalder initiativet:

- Der er ingen tvivl om, at neutrale pakker virker. Derfor håber vi, at de danske politikere vil gå samme vej som Norge. Hvis vi skal nå målet om en røgfri generation i 2030, er neutrale pakker et af de redskaber, vi bør bruge, siger Niels Them Kjær til Ritzau.