Samfund

Norge har lejet sig ind i hollandsk fængsel: De norske fanger er glade

Holland har flere tomme fængsler, som man lejer ud. Norske kriminelle er er så tilfredse, at de selv beder om at komme til Holland.

Bag tykke mure, pigtråd og aflåste døre bliver der spillet basketball og trænet overarme. På en stor græsplæne i midten af fængselsgården nyder de indsatte den blide formiddagssol på en ganske normal mandag.

I fængslet Norgerhaven i det nordøstlige Holland går livet sin stille gang blandt de 242 indsatte. Men lytter man efter, er der alligevel en væsentlig forskel fra landets andre fængsler. For samtalerne blandt de indsatte foregår ikke på hollandsk.

- Dette er et norsk fængsel. Alle indsatte er anholdt i Norge, forklarer fængselsleder Karl Hillesland.

Norgerhaven Fængsel fungerede for to år siden som et hollandsk fængsel: Hollandske indsatte, fængselsbetjente og ledelse.

Men i de seneste år har Holland lukket over 20 fængsler, så mange står tomme landet over. Derfor har den norske regering valgt at leje et hollandsk fængsel med fuld bemanding.

- I Norge havde vi for få pladser. Holland havde for mange. Så vi har lejet pladser for at få gjort noget ved den kø af mennesker, som stod i kø for at afsone deres dom i Norge. 1000 stod og ventede, nu venter otte på at afsone deres straf, siger Karl Hillesland.

Luksushoteller og asylcentre

På universitet i Leiden følger professor i kriminalitet, Pauline Schuyt, situationen i Holland tæt.

Hun fortæller, at Holland ikke kun lejer fængsler ud til andre lande. Nogle af fængslerne er omdannet til luksushoteller, andre til midlertidige asylcentre. Og at fængslerne nu skal bruges til noget andet end fanger, er der en lang række grunde til.

- Forklaringen på, at fængslerne er lukket ned er jo, at vi i Holland har mærkbart færre fanger i fængslerne. Men det skyldes en lang række faktorer: I flere fængsler har vi nu to fanger per celle i stedet for én, og hollandsk politi har travlt med at bekæmpe terror og fokuserer mindre på gadekriminalitet. Vi har bygget ét stort fængsel, hvor mange er blevet flyttet hen i stedet for de mindre fængsler. Og der er simpelthen blevet født færre i en årrække, og der er færre anmeldelser af kriminalitet, forklarer hun.

Ud af kriminalitet

Spørger man lederne i fængslerne, er svaret et andet.

De mener, at en vigtig forklaring er fængslernes øgede fokus på, at fangerne ikke ender i kriminalitet igen.

- Vi har forbedret vores metoder, så de nu er tilegnet individet i stedet. Hvad har den indsatte brug for? Har han brug for hjælp til sin afhængighed? Har han brug for hjælp til at styre sin aggressivitet? Skylder han penge? Bør han blive uddannet? Alle de her spørgsmål tager vi nu hånd om og sørger på den måde for, at de indsatte ikke ender i kriminalitet igen, fortæller Jan Roloef Van den Spoel, der i 28 år har arbejdet som fængselsleder i hollandske fængsler.

Se her hvad danske politikere siger til ideen om at leje fængselspladser i udlandet:

(Artiklen fortsætter under indslaget)

Hvad mener danske politikere om at leje fængselspladser i udlandet?

Norske fanger vil gerne til Holland

Alle de indsatte i Norgerhaven er blevet anholdt og har fået deres dom i Norge. Men kun 20 procent af fangerne er norske statsborgere, mens resten er udenlandske statsborgere. Men fængslet har fået sig et godt ry, så en fange som Kenneth Vimme har selv søgt om at få lov til at afsone sin livstidsstraf for mord i Holland. 

- Det er rarere her end i Norge. Der er ikke så mange regler, og du får lov til meget mere. Tingene bliver gjort med hjerte, og de hollandske betjente behandler os som mennesker. Så man får lyst til at blive god igen.

Hans fængselskammerat Ludvig Tjemsland er enig:

- Her er faktisk super rart at være. Vi har lov til meget, og vi får luft og frihed til at gøre ting, vi ikke kan i norske fængsler. Som for eksempel at løfte vægte. Der er selvfølgelig sproglige udfordringer med de hollandske vagter. Du kan bedre argumentere på dit modersmål. Men vagterne er tålmodige. De hører efter. Og siger du noget - positivt eller negativt - så tager de det efterretning. De ser på dig som et menneske.

Norske regler

Fængselsleder Karl Hillesland understreger dog, at selvom fangerne er glade for de hollandske vagter, så befinder de sig i et norsk fængsel med norske regler.

- Dette er et norsk fængsel. Og de skal følge vores regler. Men selvfølgelig så lærer vi jo noget af den nederlandske måde at gøre det på. Så indenfor vores rammer kan vi gøre tingene på forskellige måder. Vi ser hele tiden, hvordan de gør det i Holland. Og så finder vi den bedste løsning sammen med det hollandske personale.

'Besøg' over Skype

Selvom flere af de indsatte er tilfredse med fængselslivet i Holland, er der komplikationer. For eksempel er det svært at få besøg, da en tur til Holland er dyr. Derfor har fængslet indrettet et særligt Skype-rum, hvor de indsatte kan kontakte venner og familie tre gange om ugen.

- Det er langt og dyrt at rejse herned. Så det er en form for erstatning for besøg, forklarer fængselsleder Karl Hillesland.

'Vores egen lille boble'

For Kenneth Vimme og Ludvig Tjemsland gør det ikke så meget ikke at se familie og venner. De sidder begge inde for grov kriminalitet, og er derfor vant til et liv bag tremmer.

- Vi sidder jo i vores egen lille boble. Dagene går uanset hvad. Så at vi ikke får besøg, er jo trist. Men vi er her jo også med gode venner, og fem-ti minutter til at snakke med dem derhjemme er ganske fint. Så jeg er glad for at være her i Holland, siger Ludvig Tjemsland.

Hvor længe de norske indsatte kan få lov til at spille basketball og nyde solen i den hollandske fængselshave er uvist. Den norske regering har lejet Norgerhaven fængsel i tre år. Hvis resultaterne viser sig at være gode, har de mulighed for at forlænge aftalen med to år.