Samfund

København Zoo har aflivet Europas ældste hanelefant

Chieng Mai led blandt andet af slidgigt og nedslidte fødder. Nu overlader den titel til en hunflamingo fra 1970.

Zoologisk Have i København aflivede onsdag morgen den 58-årige hanelefant Chieng Mai, der var Europas ældste hanelefant.

Elefanten var belastet af en lang række alderdomsrelaterede skavanker, skriver den zoologiske have i en pressemeddelelse.

- Det er en vemodig dag. Men det er også en dag, hvor vi føler, at vi har gjort det rigtige, og hvor vi har vist respekt for et dyr, der har tegnet zoologisk haves profil, måske mere end nogen andre af vores dyr, siger dyrlæge Mads Bertelsen.

Slidte tænder

Elefanter fødes med en række kindtænder, som vokser hele livet, og når det sidste sæt falder ud, dør elefanten i naturen af sult, fortæller dyrlægen. 

Chieng Mai havde kun to nedslidte kindtænder tilbage og nærmede sig et tidspunkt, hvor den snart ikke længere ville kunne æde.

- Vi ville naturligvis aldrig lade det komme dertil, hvor han sultede, men med kun to tænder tilbage var der ikke lang vej igen. Summen af alderdomsrelaterede problemer, der også omfattede slidgigt og nedslidte fødder, betød, at det var den rigtige beslutning at træffe, siger Mads Bertelsen.

Chieng Mai med Buagh Hag i 1962.

Erstattes af sin unge

Chieng Mai blev født i Thailand i 1959 og kom til København Zoo i 1962 som en gave til kongehuset.

Den var det ældste dyr i Københavns zoologiske have. Den titel overtages nu af en hunflamingo fra 1970.

Den 4470 kilo tunge elefant er far til 15 unger. De unger har tilsammen fået 24 unger, som igen har fået 24 unger, der så har fået fire unger - Chieng Mais tipoldebørn.

Hanelefanten Chang er udset til at overtage Chieng Mais plads som avlselefant i Zoologisk Have København. Den vender dermed tilbage den zoologiske have, hvor den blev født i 1981. Dens far var Chieng Mai.