Hver tredje ung ønsker et skønhedsindgreb: - Det er ikke længere tabu
De danske unge er i høj grad utilfredse med deres kroppe. Det får flere til at søge mod indgreb og kirurgi.
Hvis du ikke er tilfreds med din krop, kan du bare få lavet den om.
Sådan er holdningen hos flere danske unge, og det er der tilsyneladende mange, der overvejer.
I en rundspørge for TV 2 svarer hver tredje gymnasieelev, at de ønsker at få et forskønnende indgreb.
De nævner blandt andet tandblegning og lipfillers - en kemisk indsprøjtning, som forstørrer læberne -, som det, der står øverst på ønskelisten.
- Vi lever i en tid, hvor der er et enormt fokus på form frem for indhold. Derfor jagtes skønheden som aldrig før, fordi et smukt udseende i stadig højere grad er nøglen til de bedste muligheder og dermed et attraktivt liv, siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen.
Når muligheden for at ændre på sit ydre er lige foran næsen på de unge, er det naturligt, at flere vil benytte sig af det, forklarer hun.
Plastik er ikke tabu
En af de unge, som har gjort alvor af sin lyst til at ændre på udseendet, er 19-årige Kristine Jørgensen. Hun får lavet lipfiller for at få en fyldigere overlæbe.
- Når jeg tager selfies, så synes jeg ikke, jeg har nogen overlæbe, siger hun.
Også 22-årige Ida Lai Termøhlen har fået foretaget flere indgreb.
Allerede som 19-årig fik hun lavet en brystforstørrende operation, og siden har hun også fået forstørret læberne.
- Hvis jeg kan gøre mig selv gladere på den her måde, så synes jeg, at det er okay, siger hun.
Ida Lai Termøhlen oplever, at det er blevet både nemt og udbredt at få de forskellige indgreb. Og så har den generelle indstilling i samfundet ændret sig.
- Det er ikke længere et tabu at få en plastikoperation. Det er enormt udbredt, og jeg vil sige, at det er på mode, siger hun.
En rundringning, som TV 2 har lavet blandt de fem største skønhedsklinikker, viser også, at de helt unge i stigende grad efterspørger behandlinger, der kan ændre deres udseende.
- Der er en kæmpe udvikling. Brystforstørrelse er stort blandt de unge, og også læber. Her bliver gruppen yngre og yngre, siger Jesper Nygart, som er direktør på Nygart Privathospital, som udfører både kirurgiske og ikke-kirurgiske indgreb.
Større efterspørgsel
Ida Lai Termøhlen fortæller, at det ikke kræver mere end et par klik på telefonen at få en tid.
- Du kan stå i Hvidovre og tænke, at du gerne vil have lavet læber, skrive det ind på telefonen, og så kan du få en tid fem minutter senere, siger hun.
Sociolog Birthe Linddal Jeppesen peger netop på tilgængeligheden som en af grundene til, at så stor en del af de unge overvejer et indgreb.
- Alene det, at det er muligt, har gjort det mere udbredt. Det er tilgængeligt og er blevet realistisk at give de penge, det koster for et sådant indgreb. Det kan man spare op til på et par måneder med et sommerferiejob, siger hun.
- Jo flere der gør det, jo mere bliver det normen.
Ingen små bryster i fremtiden
Det helt fejlfrie ydre bliver altså det, som flere og flere stræber efter - et problem, som TV 2 de seneste dage har stillet skarpt på.
De unge har nemlig generelt et dårligt forhold til deres kroppe og udseende.
Behovet for at ændre sig selv vil ikke fortage fremover - tværtimod, spår Birthe Linddal Jeppesen.
- Det kan sammenlignes med overbid. De sidste 40-50 år har alle med overbid fået det rettet hos skoletandlægen. Det betyder, at man i dag ikke ser folk med overbid, men tager man for eksempel til et udviklingsland, så vil man opdage, at det ikke er så unormalt. Sådan vil vi også se færre og færre kvinder med helt små bryster, siger hun.