Gyldendal fyrer alle ansatte i opkøbt forlag - og stævner tidligere direktør

16x9
Claus Clausen ved et arrangement i Bogforum. Arkivbillede. Foto: HEINE PEDERSEN / Scanpix Denmark

Ifølge Gyldendal har den tidligere chef for forlaget Tiderne Skifter undladt at betale flere millioner kroner tilbage til forfatterne.

Omkring halvandet år efter Gyldendal opkøbte forlaget Tiderne Skifter, afskediger Danmarks største forlag nu alle tre medarbejdere og stævner den tidligere ejer og leder, Claus Clausen, for manglende udbetaling af forfatterhonorarer.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er ekstremt voldsomt. Og det er en ekstremt ulykkelig situation. Jeg kender ikke til fortilfælde. Gyldendal har aldrig stået i sådan en situation før, udtaler koncerndirektør i Gyldendal, Elisabeth Nøjgaard, til Jyllands-Posten.

Efter at have gennemgået regnskaberne fra 2002 og frem til 2016, hvor Claus Clausen solgte Tiderne Skifter til Gyldendal, har Gyldendal samlet mere end 20 ringbind med dokumentation for udestående forfatterbetalinger.

Det fremgår ikke nærmere præcist, hvor mange penge Gyldendal mener, Tiderne Skifter skylder sine forfattere, men der er ifølge Jyllands-Posten tale om flere millioner kroner.

Prøvede forgæves at indgå forlig

På avisens spørgsmål om, hvorvidt pengene er endt i Claus Clausens egen lomme, svarer koncerndirektør Elisabeth Nøjgaard således:

- Det tør jeg ikke udtale mig om, for det ved jeg ikke præcist, men der findes ikke nogen mere alvorlig misligholdelse fra en forlæggers side end at undlade at betale sine forfattere.

Hun forklarer desuden, at stævningen af Claus Clausen kommer efter en lang periode, hvor Gyldendal forgæves har prøvet at indgå et forlig med den tidligere ejer om gælden.

De tre medarbejdere ved Tiderne Skifter fyres for at få økonomien til at hænge sammen, oplyser koncerndirektør Elisabeth Nøjgaard.

Claus Clausen afviser at have gjort noget ulovligt

Til Politiken afviser Claus Clausen, at der skulle være tale om millioner. Han medgiver dog, at der har været sjusket med royaltybetalinger til nogle af forlagets udenlandske forfattere. Han afviser desuden at have foretaget sig noget ulovligt, eller have gjort noget for at berige sig selv.

- Man kan sige, at jeg burde have vidst det og have undersøgt det bedre, det vil jeg ikke bestride. Men hvis jeg var en bedrager, ville det da være dumt af mig at overdrage Gyldendal regnskaber meget længere tilbage, end jeg behøvede, siger Claus Clausen til Politiken.

Claus Clausen stod i spidsen for Tiderne Skifter i 43 år, inden han solgte forlaget til Gyldendal.