Unge redigerer sig til det perfekte ydre: Så nemt og hurtigt er det

Mange unge mennesker lægger aldrig et billede ud på de sociale medier uden først at have redigeret dem.

Det er blevet mere eller mindre normalt blandt unge at redigere taljen mindre, sixpacken skarpere eller huden glattere, inden de poster billeder af dem selv på de sociale medier.

Her er de mest kendte redigeringsapps til mobilen

Der findes en lang række apps til mobilen, som har forenklet fotoredigering, så det er nemt at "forskønne" billeder til sociale medier. Her er nogle af de mest kendte listet op: 

 • FaceTune
 • Perfect365
 • Visage Lab 
 • YouCam Perfect
 • TouchRetouch
 • SnapSeed
 • VSCO
 • Darkroom
 • Afterlight
 • Aviary
 • FotorLightroom Mobile
 • Camera+

Det fortæller gymnasiepigerne Matilda Jensen og Katarina Klacar til TV 2 tirsdag. De lægger aldrig billeder på Instagram af dem selv eller deres veninder uden først at have redigeret dem.

I løbet af de seneste år er der dukket en lang række af redigeringsapps op - herunder Facetune, VSCO og SnapSeed, og pigerne siger, at alle deres jævnaldrene bruger dem i højere eller mindre grad.

Men for de uindviede kan det være svært at gennemskue, når et billede er redigeret. Og derfor skaber det et urealistisk ideal for, hvordan man bør se ud. Selv for dem, der godt er klar over, at der redigeres i stor stil.

- Det er nok med til at danne et forkert billede, men man vil gerne se så pæn ud som muligt for sine følgere, så man redigerer, indtil man bliver tilfreds, siger Matilda Jensen.

Vi har testet, hvor hurtigt man kan ændre sit ansigt med appen Facetune. Det tog ikke mange sekunder at gøre ansigtet smallere, skjule rander under øjnene og skabe mere glød i ansigtet på TV 2s journalist.

Træk i pilen for at se originalbilledet.

Originalbillede
Billedet efter redigering i FaceTune

- Det er som at tage make-up på

Simon Moestrup er model og har mere end 214.000 følgere på sin Instagram-profil. Han bruger apps til at redigere billeder af sin krop flottere, inden han lægger dem ud på de sociale medier.

Det gør han, fordi han ved, det giver god respons.

- Jeg ved, hvad mine følgere vil have. Hvis jeg lægger billeder op af min krop, får jeg mange likes, siger han.

Han gør ikke sit ansigt smallere eller overarme større, men bruger skygge- og lyseffekter til for eksempel at få sine mavemuskler til at stå skarpere. Og han mener, at så længe, man ikke går ind og ændrer på formen af kroppen, så er det okay at redigere.

- Det er lidt som at sætte sit hår eller tage make-up på. Mine billeder skal se naturlige ud og skal ikke være tydeligt redigerede.

Herunder kan du se et eksempel på, hvordan Simon Moestrup ville redigere et billede, inden han lagde det ud på Instagram.

Billedet af Simon Moestrup er uredigeret.
Simon Moestrup har lagt ekstra lys og skyggeeffekter på billedet for at fremhæve sine mavemuskler.

- Derfor bliver vi fucked up af sociale medier

TV 2 har foretaget en rundspørge blandt en del af landets gymnasieelever. Her svarer 75 procent af deltagerne, at de sociale medier i nogen eller høj grad påvirker, hvordan de ser idealkroppen.

Gennem sit job som personlig træner og Social Media Coordinator hos Bodylab bruger Linnea Moos en stor del af sin tid på de sociale medier. Her ser hun mange af de redigerede billeder, og hun mener, at det er et problem, fordi det kan være svært så at gennemskue.

- Jeg kunne se, der var en stigende tendens til, at folk redigerede på sig selv. Jeg fik en masse beskeder fra unge piger, som spurgte, hvordan de kunne komme til at se sådan ud – og vedhæftede billeder af folk, som var redigerede, siger hun.

Linnea Moos har gjort et forsøg på at vise sine følgere, at der er mange billeder derude, som er en redigeret udgave af virkeligheden.

Med appen Facetune gjorde hun sin talje mindre og bryster større. Herefter lagde hun et billede op på Instagram, hvor hun sammenlignede den uredigerede og redigerede version af sig selv.

Linnea Moos håber, at det kan hjælpe især de unge piger til at se, at ikke alt, de ser på de sociale medier, er virkelighed, så de kan blive bedre til at sortere i det.

- Folk skal lære at være kritiske over for det, de ser. Det gør ondt at få beskeder fra piger, der ikke føler sig gode nok og ikke føler sig tilstrækkelige, siger hun og uddyber:

- Vi bliver ved med at skubbe til kropsidealerne. Jo mere urealistiske billeder vi sætter op, jo mere tænker folk, at de ikke er gode nok – og så redigerer de også.

Jagten på likes kan være skadelig

For Matilda Jensen og Katarina Klacar handler det om at få så meget anerkendelse som muligt, når de redigerer dem selv pænere, før de poster billederne.

- Det betyder rigtig meget at se godt ud. Når jeg får 'likes', føler jeg, at jeg bliver anerkendt. Det føles, som om mange kan lide en, siger Katarina Klacar, som er vant til at få 250-300 positive tilkendegivelser på sine billeder.

Men det store fokus på ’likes’ kan være skadeligt, mener Anna Bjerre, der er psykolog og direktør for pigeforummet GirlTalk.dk.

- Sociale medier bliver vigtige, fordi man hele tiden kan få at vide, hvor interessant man er, ud fra hvor mange 'likes' eller kommentarer, man får. De interagerer med verden gennem deres udseende, og verden svarer på, om de er skønne, smukke, dejlige eller gode nok, siger hun.