Mærsk ramt af massivt hackerangreb
Et nyt omfattende cyberangreb har ramt en lang række internationale virksomheder.
Den danske shippinggigant Mærsk oplyser, at flere af virksomhedens hjemmesider og divisioner er blevet ramt af et massivt hackerangreb.
Virksomheden har endnu ikke overblik over, hvor stort angrebet er, men kan i øjeblikket ikke tilgå flere af deres systemer på globalt plan.
Derfor har Mærsk aktiveret sit såkaldte krisehåndteringsberedskab.
- Vi har prioritering på sikring af medarbejdere, operation af vores skibe og vores kunders forretning. Selvfølgelig i den rækkefølge, oplyser Mikkel Elbek Linnet, presserådgiver i Maersk Line, til TV 2.
Mærsk har aktiviteter i 130 lande, og blandt andet koncernens kontorer i Storbritannien, Irland, Colombia, Panama og Venezuela har meddelt, at de er påvirket af problemerne.
Ole Krohn: Kronjuvelen i Mærsk er ramt
I Holland fortæller Algemeen Dagblaad derudover, at containerterminalen Maasvlakte i Rotterdam - der drives af Mærsk-selskabet APM Terminals - også er hårdt ramt af it-problemerne.
Den regionale public service-station RTV Rijnmond fortæller, at det er såkaldt ransomware, der har ramt it-systemerne i Rotterdam. Det betyder, at hackere forlanger penge - i dette tilfælde 300 dollar per computer - for at gendanne filerne.
17 andre terminaler verden over skulle også være ramt af nedbruddet.
Ifølge TV 2s finanskommentator Ole Krohn er de pågældende lande meget centrale i Mærsks operationer. Storbritannien fordi de er et meget stort marked, og de mellemamerikanske er vigtige, da Mærsk har meget trafik på disse markeder.
- Med den melding, der er kommet fra Mærsk, kan man sige, at det et alvorligt angreb. Det er kronjuvelen i Mærsk-foretagenet, som er udsat for angrebet, og der er tale om en situation, som Mærsk kæmper meget hårdt med at få under kontrol, siger Ole Krohn.
Han hæfter sig ved, at angrebet allerede har varet i flere timer, og fastslår, at der er mange millioner på spil.
- Vi kan se, at Mærsk-aktien er faldet med omkring en procent, fordi der sidder investorer derude og tænker, at uanset hvordan det ender, så er det noget, der brænder værdier af for Mærsk. Så situationen er alvorlig.
Virksomheder i flere lande ramt
Efter meldingen fra Mærks har en lang række europæiske virksomheder oplyst, at de også er ramt af hackerangreb.
Det drejer sig om det britiske reklamebureau WPP, den russiske oliegigant Rosneft, den russiske stålproducent Evraz, den statslige flyfabrik Antonov i Ukraine, den internationale lufthavn i Kiev og en række andre vitale ukrainske virksomheder som banker og energiselskaber, postvæsenet og landet største telselskab.
Derudover oplyser Ukraines vicepremierminister, Pavlo Rozenko, at regeringens it-netværk er gået ned. På Twitter har han lagt et billede ud af en computerskærm med fejlmeldinger.
- Dette billede vises på alle regeringens computere, oplyser han.
Senest har også de norske myndigheder bekræftet, at en international virksomhed er ramt af angrebet, uden dog at ville sætte navn på.
Udløbere af samme angreb
Både den ukrainske og schweiziske regering oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der er tale om et globalt cyberangreb med den såkaldte Petya-virus.
Ifølge it-eksperten Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS, er der tale om udløbere af det samme angreb Han skriver på Twitter, at flere store virksomheder er blevet ramt af en variant af netop Petya.
- Der er brugt samme metode til alle angrebene, som formentlig er udført via e-mail. Hvis bare en bruger dummer sig, bliver systemet inficeret, og så spreder angrebet sig til de andre computere i netværket, siger Peter Kruse til Ritzau.
Petya-virussen er en type ransomware, der fungerer anderledes end andre ransomwareprogrammer og krypterer hele harddisken i stedet for separate filer.
Angrebet kommer efter Wannacry-angrebet, der ramte hele verden for en god måneds tid siden.