Samfund

Flere biler skal kæmpe om pladsen på danske motorveje

Siden 2010 er trafikken på de danske motorveje steget med knap 25 procent, viser nye tal fra Vejdirektoratet.

Stort set hver dag er der mere trafik på motorvejene, end der var på samme dag året før.

Det viser nye tal fra Vejdirektoratet.

Siden 2010, hvor Danmark var på vej ud af en finanskrise, er trafikken på motorvejene steget med 26,3 procent.

Og alene i år steg trafikmængden med 7,1 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Bedste første kvartal nogensinde

Det er en naturlig udvikling, når det som nu går bedre med økonomien, siger trafikforsker ved DTU Transport Mogens Fosgerau.

- Generelt vokser vejtrafikken med økonomien, for jo flere penge vi har, jo flere biler har vi råd til at købe, og jo mere vælger vi at køre i dem.

- Samtidig vokser trafikken ekstra meget på motorvejene, fordi man typisk også kører længere ture, siger han.

Marts måned blev med knap 23.000 solgte personbiler den næstbedste måned nogensinde - og var dermed med til at sætte en tyk streg under første kvartal af 2017 som det bedste første kvartal nogensinde.

Næsten 60.000 biler er rullet ud fra bilforhandlerne i første del af året. Også salget af vare- og lastbiler er steget. 

Halv million flere biler på ti år

Ifølge Vejdirektoratet er der kommet knap en halv million flere biler på vejene siden 2007. Danmark er dog stadig efter lande som Sverige og Norge, når man ser på antallet af biler per indbyggere.

Og derfor vil trykket på motorvejene formentlig kun stige i de kommende år, siger Niels Tørslev, trafikdirektør i Vejdirektoratet.

- Når vi ser på de årsager, der ligger til grund for trafikvæksten, er der ingen grund til at tro, at udviklingen vil stoppe lige foreløbig.

- Tværtimod kan vi godt forvente at se endnu flere biler på vejene og dermed flere situationer med trængsel og kødannelser, siger Niels Tørslev.

SUV'er især populære

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) ønsker en effektiv infrastruktur, som binder Danmark sammen.

Derfor har han blandt andet igangsat undersøgelser af en ny midtjysk motorvej, en havnetunnel i København og en forlængelse af Hillerødmotorvejen.

- Det er imidlertid ikke nogen hemmelighed, at der på nuværende tidspunkt er meget begrænset råderum til nye investeringer i infrastruktur, lyder det fra ministeren i en mail til Ritzau.

Det er især de såkaldte SUV'er, som får bilsalget til at løfte sig herhjemme. Ifølge en opgørelse fra Danske Bilimportører er salget af den biltype steget fra 2.359 i starten af 2016 til 3.545 i år.

Omvendt falder antallet af elbiler endnu engang, efter en ny afgift blev indført på denne biltype i januar 2016. Antallet af nye elbiler lå i første kvartal af 2017 på 35, mens det i starten af sidste år var på cirka 110.