Samfund

Unge mænd er utilfredse med deres kroppe: 17-årig vil have emnet på skemaet

Forældreorganisation erkender, at der i øjeblikket ikke bliver gjort nok for give børn og unge et sundere kropsideal at se op til.

17-årige Christoffer Korsskov går ikke uden for en dør uden at være iført en tyk jakke. Og det er ikke fordi han fryser.

Han er en af mange unge mænd, der ikke er tilfreds med, hvordan han ser ud.

I en rundspørge foretaget af TV 2 blandt landets gymnasieelever svarer hver fjerde mand, at de er enten utilfreds eller meget utilfreds med deres krop.

Christoffer Korsskov forklarer det sådan her:

- Jeg har det ikke godt med min krop. Jeg føler, at jeg er for lille og for tyk i forhold til alle andre.

Han ved godt, at der – logisk set, som han selv siger – ikke er noget i vejen med hans krop, men så alligevel. Christoffer ser noget andet. Noget, der ikke lever op til de tanker, han har om en rigtig mandekrop.

- Det er blevet et relativt urealistisk ideal. De fleste drenge skal være fysisk fit, have gode kroppe, være forholdsvis høje og forholdsvis stærke. Så en fyr som mig er ikke så attraktiv i dagens Danmark, og det gør, at jeg har rigtig dårligt selvværd, siger han til TV 2.

Forældre og skoler skal tale med de unge

Derfor kommer den unge gymnasieelev nu med en opfordring til de danske forældre:

- Jeg mener, man bør tage det op som forældre – en snak med børnene om, hvordan er det okay at være, og ingen behøver være ideel på den her måde, siger Christoffer Korsskov og fortsætter.

- Jeg synes også, det kunne være godt at inddrage det i lektioner i skolen, gerne folkeskolen, hvor man fra en tidlig alder får sagt til børn, at de er okay, uanset hvordan de ser ud – om man så er høj eller stærk nok, siger han.

I forældreorganisationen Skole og Forældre erkender formand Mette With Hagensen, at der i øjeblikket ikke bliver gjort nok for sikre et positivt selvbillede hos børnene.

- Det bliver ikke gjort i tilstrækkelig grad, som det er lige nu, og det er i bund og grund det, der er vores primære opgave som forældregruppe og som skole, siger hun til TV 2.

Skoler bør øge fokus på kropsidealer

Formanden mener derfor, det er et sted, der skal sættes mere fokus på.

De (forældrene, red.) var rigtig stolte af mig, og de synes, det er rigtig flot, at jeg står frem og siger det

Christoffer Korsskov

- Som skolebestyrelse har vi mulighed for at vælge nogle af de tværgående temaer, der bliver undervist i på skolerne, og her kan man øge fokus på krop og sundhed, siger Mette With Hagensen.

Hun uddyber:

- Derudover har vi også mulighed for at sætte dagsordenen på forældremøderne, ligesom vi kan invitere folk udefra – fra for eksempel Sex og Samfund – ud. I sidste ende skal vi også tage ansvar for, hvordan vi som forældregruppe omtaler det her.

Jagten på urealistiske idealer får stadig flere drenge til at føle sig utilpas ved deres kroppe. Video: Jacob Carlsen

Hjemme hos Christoffer Korsskov er han også selv begyndt at fortælle om problemerne med hans forældre.

- Jeg holder det oftest for mig selv, så mine forældre var også lidt overraskede, siger han

Hvad har de sagt til det?

- De var rigtig stolte af mig, og de synes, det er rigtig flot, at jeg står frem og siger det, og de synes, det er ærgerligt at høre, men de vil gerne støtte mig i det.