Samfund

Både drenge og piger er kede af deres kroppe: - Stakkels børn

Mange unge føler, at de er forkerte, hvis de ikke ser ud på en bestemt måde. Den opfattelse skal vi som samfund nuancere for dem, mener ekspert.

Hver anden pige er utilfreds med, hvordan hun ser ud, mens hver fjerde dreng ofte eller hele tiden tænker på, om han er for tyk eller for tynd. Det viser en rundspørge, TV 2 har foretaget.

De seneste dage har vi fortalt historien om blandt andre Kirstine Kunstmann og Christoffer Korsskov, der begge er 17 år og har et anstrengt forhold til deres kroppe. De fortæller, at de er kede af, hvordan de ser ud - og at de oplever, at de skal se ud på én bestemt måde for at være gode nok.

Idealet dikteres på sociale medier

De unges fortællinger har fået flere brugere til tasterne på TV 2s Facebookside med støttende ord til de unge.

Sarah Donaldsen skriver om ’de stakkels børn’, at der intet er galt med dem. Samtidig husker hun dem på, at de skal være glade for at være sunde og raske, og at de har familie og venner, der holder af dem.

Monica Sdogati gør opmærksom på, at især de sociale medier er en del af problemet:  

- Mediernes fokus på skønhed og perfekte kroppe påvirker uden tvivl unge piger. Det er over alt. Det er nemt at få den tanke, at man skal leve op til alle de idealer, skriver hun blandt andet. 

Det er også de unges egen opfattelse, at de sociale medier spiller en stor rolle i forhold til opfattelsen af, hvordan den 'rigtige' krop ser ud.

- Jeg kan ikke læse et blad, gå på Facebook eller Instagram eller se tv, uden at jeg tænker, at jeg ikke ser ud som dem. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at jeg ville synes bedre om mig selv, hvis jeg gjorde, siger Kirstine Kunstmann, som er en af de piger, der ikke har det godt med sin krop.

Netop opfattelsen af, at der kun er én rigtig kropstype, mener uddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard, at vi som samfund er nødt til at gøre op med for at hjælpe de unge.

- Vi skal lære dem at analysere, hvilken kropskultur de er en del af. Både forældre og uddannelserne kan, allerede når de er helt unge, arbejde med at udvide og nuancere de smalle normer, de præsenteres for. Det kan vise dem, at det ikke er den eneste sande måde at være til i verden, siger hun. 

Hvad er du stolt af ved din krop?

Her på TV 2 vil vi gerne bidrage til at nuancere kropskulturen og vise, at den rigtige krop ikke kun ser ud på én bestemt måde - men på rigtig mange forskellige måder. Derfor vil vi gerne opfordre dig til at sende os et billede af en del af din krop, som du er stolt af.

Send billedet på mail til 1234@tv2.dk og fortæl, hvorfor du er stolt af netop den del af dig selv. Vi bringer kun dit fornavn.