Unge piger hader deres kroppe: - Jeg bliver svimmel af at trække maven ind hele dagen

Dårligt selvværd, sultekure og et enormt fokus på udseendet. De unge danske piger er i høj grad utilfredse med deres kroppe, viser ny rundspørge.

Med øjnene rettet mod sit spejlbillede vrider og inspicerer hun kroppen. 

Hun mærker på lårene, maven og bagdelen - alt sammen for at vurdere sig selv ned til mindste detalje.  

Sådan står 17-årige Kirstine Kunstmann flere gange dagligt.

- Jeg føler mig tyk. Det gør jeg hver dag. Jeg vågner, og som det første kigger jeg mig i spejlet, og det, jeg ser, er lort, siger hun.

Selvom hun har en helt almindelig, normalvægtig krop, synes hun ikke, at det er godt nok.

Næsten halvdelen af hendes jævnaldrene går rundt og har det på sammen måde.

En rundspørge, som TV 2 har foretaget på landets gymnasiale uddannelser, viser, at næsten halvdelen af de adspurgte unge er utilfredse og kede af deres kroppe. 

De føler ikke, at de kan leve op til det kropsideal, de ser på sociale medier, lyder det.

Undgår strand og fester

Over 3.000 unge har besvaret spørgeskemaet, og der tegner sig et klart billede af, at de unge bruger usundt meget energi på at bekymre sig om, hvordan deres kroppe ser ud.

Er den for tyk? For tynd? For slap? Eller noget helt fjerde. 

Det er særligt piger, der føler et stort pres. TV 2 været i kontakt med flere fra undersøgelsen, der som Kirstine Kunstmann er utilfredse med deres kroppe. Nedenfor kan du læse, hvad de siger om deres maver, lår og baller:

3 piger fortæller: Sådan har jeg det med min krop

Kirstine Kunstmann tænker konstant på, hvordan hendes mave og lår ser ud. Hun synes, at de er for store. I skolen går hun derfor og spænder i maven og suger den ind for at se tyndere ud.

- Jeg bliver helt svimmel af at gå rundt sådan. Jeg ved godt, at det er irrationelt, og jeg prøver at sige til mig selv, at jeg ikke skal bekymre mig om det, men jeg kan ikke lade være, siger hun. 

Se en del af rundspørgens resultater her:

square to 16x9

At suge maven ind er bare et af de krumspring, de unge gør, i jagten på den perfekte krop.

Negative tanker påvirker nemlig ikke bare deres selvbillede - en del af dem lader sig direkte begrænse af det.

Hver tredje angiver i undersøgelsen, at han eller hun dropper det obligatoriske bad efter idræt eller strandtur med vennerne for at undgå at vise sin krop. Hver tiende undgår også at have seksuelt samvær eller tage til fest, fordi han eller hun er utilfreds med sin krop. 

Instagram er idealet

At pigerne er ekstremt selvkritiske overrasker ikke psykolog og direktør hos pigeforummet GirlTalk.dk, Anna Bjerre. 

Undersøgelsen vidner ifølge hende om en generation, som hele tiden er eksponeret for smukke, redigerede kroppe på de sociale medier.

- Min generation var vant til at se den rigtige krop i TV og på reklamesøjlerne. Men tiden er blevet en anden. Nu bliver pigerne konstant bombarderet med, hvordan den eneste rigtige krop ser ud. De skal bare åbne telefonen, siger hun.

Det er som sådan ikke nyt, at unge spejler sig i hinanden og andre kvinder, men Anna Bjerre tror, at de sociale medier har accelereret pigernes følelse af at skulle leve op til en bestemt type krop.

Det er Michael Danielsen, chefpsykolog ved Psykiatrifonden, enig i. Han tror ikke, at de unge nødvendigvis afkoder, at der ofte er tale om glansbilleder:

- Det, de ser, er det, de vil holde sig op imod. Men det går galt, når den virkelighed er en redigeret virkelighed, og den enkelte tror, at det er det, de også skal leve op til, siger han.

Vejen til dårligt selvværd 

Når Kirstine Kunstmann ser ned ad sig selv, så er det da også de smukke kvinde-billeder fra Instagram, hun ville ønske, hun lignede. Dét på trods af, at det ville være usundt, hvis hun blev tyndere.

- Jeg kan ikke læse et blad, gå på Facebook eller Instagram eller se tv, uden at jeg tænker, at jeg ikke ser ud som dem. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at jeg ville synes bedre om mig selv, hvis jeg gjorde, siger hun. 

Anna Bjerre mener, at der er skabt en kultur, hvor det indre ikke længere har en nær så vigtig betydning som det ydre. Som udgangspunkt er det alene udseendet, der tæller.

- De bliver fortalt, at det er den eneste måde at opnå en anerkendelse og glæde.

- Mange unge tror, at hvis bare deres krop makkede ret, så ville de få et godt liv. Deres udseende bliver altså sat lig med deres skæbne og værdi. Sådan er det heldigvis ikke, men sådan er det i deres hoveder, siger Anna Bjerre.

18-årige Laura Olsen føler, at der skal meget til, før hun passer ind. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Svært at slippe negative tanker

Mange af pigerne kommer over det, når de bliver lidt ældre, mener både Anna Bjerre og Michael Danielsen fra Psykiatrifonden. Men de synes også, at det skal tydeliggøres over for pigerne, at de sociale medier ikke viser noget, de skal leve op til.

Det er problematisk, når pigerne opdrages til at tro, at den ene, meget slanke krop er den eneste vej til lykke, lyder det.

- Vi skal bryde den kunstige præsentation. Vi skal fortælle dem, at der er op- og nedture, og at mennesker ser forskellige ud, og på den måde slå den meget ensidige forståelse af, hvad der er rigtigt, i stykker, siger Michael Danielsen. 

Kirstine Kunstmann håber også, at hun på et tidspunkt kan slippe nogle af de negative tanker om sin egen krop: 

- Jeg vil gerne kunne se mig selv i spejlet uden at trække maven ind af ren refleks. Jeg vil gerne kunne gå på gaden og slappe af og ikke tænke, hvad andre tænker om min krop, og jeg ville gerne en dag kunne tage min bikini på og bare være ligeglad. Lige nu er det drømmescenariet, siger hun.

Melanie Christiansen har før haft en spiseforstyrrelse og har svært ved at slippe tankerne fra dengang. Video: Silvie Ulrikke Østebø