Samfund

Handicappede får ret til at hyre personale med på ferie

God erfaring fra forsøg i kommuner gør, at handicappede på bosteder fra 2018 kan hyre personale med på ferie.

Handicappede på botilbud må fra 2018 få personale til at ledsage dem på ture og ferier mod betaling.

Det har Folketinget netop vedtaget.

Ordningen er et af 17 frikommuneforsøg, som regeringen udbreder til resten af landet. Forsøget begyndte i Gentofte Kommune i 2014 og ender 1. juli.

- Vi har haft gode erfaringer med ordningen. Der er omkring 32 personer, der har benyttet sig af muligheden og været glade for det.

- Idéen kommer fra en ansat på et botilbud, hvor nogle af beboerne har en del penge og gerne ville kunne bruge de penge på ekstra ferie, siger Bente Frimodt-Møller, socialudvalgsformand (K) i Gentofte Kommune.

Skal kunne aflæse beboerne

Udviklingshæmmede har ofte behov for personale, der kender dem, da de kan have nedsat syn og intet sprog.

Personalet skal derfor kunne aflæse beboerne, lyder det fra formanden.

Ni danske kommuner blev fritaget fra særlige statslige regler og gennemførte 86 forsøg fra 2012 til 2015. Her blev igangværende forsøg - som forsøget med beboere på bostederne - forlænget til 1. juli 2017.

Blandt de 17 forsøg, som regeringen gerne vil udbrede, er forsøg med at forenkle regler for samtykke og bekæmpelse af kæmpebjørneklo også på listen.

En stor forskel

Når børn i Fredensborg Kommune skal til samtaler eller undersøgelser hos sundhedsplejersken, har forældrene underskrevet samtykkeerklæringer, der gælder i hele skoleforløbet i stedet for at give deres samtykke løbende.

- Vi har mærket en stor forskel, da sundhedsplejerskerne sparer tid og ressourcer, og forældrene slipper for besvær, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).

Fra 1. juli bliver et forsøg fra Vesthimmerlands Kommune til lov, så kommuner fremover kan fjerne kæmpebjørneklo på privat grund og sende regningen til ejeren, hvis ejeren eksempelvis ikke har reageret på kommunens opfordring til at bekæmpe planterne.

Det vil få både kommuner og borgere op på mærkerne i kampen mod planten, der overtager store arealer, mener borgmester Knud Kristensen (K).

- Jeg tror på, at vi i løbet af ganske få år får bugt med kæmpebjørneklo, siger han.

I 2016 er 44 kommuner udvalgt som nye frikommuner. De nye forsøg fortsætter til 2020.