Ledige i tårer på toppen af Alpe d'Huez: Vender hjem til job og uddannelse
Efter 1600 kilometer på cykel er flere unge kontanthjælpsmodtagere lykkedes med at cykle sig tættere på et job.
- Jeg har det surrealistisk. Det er ikke gået op for mig endnu, fortæller Annica Villadsen.
Mere når hun ikke at sige, før hun overvældes, og tårerne tager over.
Kort forinden har hun krydset toppen af det franske bjerg Alpe d’Huez på cykel sammen med 13 andre unge kontanthjælpsmodtagere.
De seneste 11 dage har de cyklet en rute på næsten 1600 kilometer fra Aabenraa i Sønderjylland til Bourg d’Oisans i Sydfrankrig, hvor turen i dag kulminerede med de sidste 12,5 kilometer gennem 21 hårnålesving til toppen af det i cykelverdenen legendariske bjerg.
23-årige Annica Villadsen klarede endda turen op med et brækket håndled i gips efter et uheld tidligere i forløbet.
- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at jeg ville komme så langt, for jeg er vant til at droppe ud af ting, hvis det bliver for hårdt, siger Annica Villadsen.
Kommune har investeret millioner for at få ledige videre
Projektet for de unge kontanthjælpsmodtagere startede for tre måneder siden, da de hver fik udleveret en racercykel.
Siden har de trænet sig til en bedre form, og ikke mindst til en stærkere psyke.
De startede 20, og selvom kun 14 nåede hele vejen, mener holdets træner og projektleder alligevel, at det er en succes.
- Det er ikke et spørgsmål om at få alle med, det handler om at få de rigtige med. Og de rigtige er dem, der vil det, siger Thomas Sonne-Schmidt fra International Transport Danmark (ITD).
De 20 unge i projektet er alle under 35 år og en del af landets 170.000 kontanthjælpsmodtagere, der har fået stemplet 'ikke-arbejdsmarkedsparate'.
Men Aabenraa Kommune har besluttet at investere millioner i at få netop denne gruppe væk fra kontanthjælp og give dem et skub i den rigtige retning.
Over halvdelen i job eller uddannelse
De unge har haft svært ved at stå ud af sengen, men de seneste måneder har de med støtte fra kommunen og lokale virksomheder blandet jobpraktik og cykeltræning. Og når man kan overvinde sig selv på den måde, giver det pote.
13 ud af de 20 vender hjem til enten et job eller en uddannelse.
- Jeg troede ikke rigtig på det i starten af året, faktisk troede jeg slet ikke på det. Men med lidt vilje og lidt arbejde, så kan man nå langt, fortæller 28-årige Keld Agerholm Brogaard.
Han har været på kontanthjælp i over 10 år, men når han kommer hjem, skal han tage kørekort til lastbil og fortsætte sin praktik - med målet om at blive chauffør eller mekaniker.
Også Annica Villadsen vender hjem til en hverdag med fremtid. Hun har under projektet været på prøve hos virksomheden Frøslev Træ og kan allerede fra 1. juli se frem til en tre måneders praktikplads.