Samfund

Kræftpatient forærer sin have til hjemløse: - Det har været en drøm

Nu håber han bare at leve længe nok til selv at se projektet komme godt i gang.

I en seng på Hospice Vendsyssel i Frederikshavn ligger 69-årige Søren Tannebek.

Han har kræft, og han ved, at det nu kun vil gå en vej, efter at lægerne har stoppet hans kemobehandlinger.

- Jeg har måske kort tid tilbage. Jeg ved ikke, hvor lang tid, jeg lever.

Men selvom det i Søren Tannebeks situation kan være svært at finde overskuddet, har han haft energien til at planlægge et ret unikt projekt.

I 23 år har nordjyden brugt et utal af timer på at passe og pleje sin idylliske have i Frederikshavn, og nu har han valgt at forære den 5,5 hektar store grund til hjemløseorganisationen Hus Forbi.

Det har nemlig været vigtigt for ham at bruge sin sidste tid på at gøre noget godt for andre.

- Det er så smukt et område, at man tror, det er løgn, fortæller han.

Unik handling kan gøre en forskel

Det er knap to uger siden, at Søren Tannebek flyttede ind på hospicet. Siden har han brugt sin tid på at planlægge overdragelsen af grunden til de hjemløse.

- Det har været en drøm for mig. De bliver jaget væk fra forskellige steder. Enten kan de ikke få lov til at overnatte, eller så må de ikke være der om dagen. Nu skal de have et sted at være, hvor de kan sige, at det er deres, fortæller han.

Søren Trannebek fra Frederikshavn fortæller, hvorfor han forærer sin 5,5 hektar store grund til hjemløseorganisationen Hus Forbi. Video: Mikkel Secher

Hos hjemløseorganisationen Hus Forbi betegner de Søren Tannebeks donation som helt unik, og det er noget, der kan gøre en stor forskel.

- Det er hårdt at være hjemløs, det er hårdt at bo på gaden. Indimellem er der nogle, der bare har brug for en pause og at komme væk derfra, siger Søren Jensen, bestyrelsesmedlem i Hus Forbi.

På værestedet Parasollen i Aalborg er glæden også stor, og flere af de brugere, som TV 2 har talt med, udtrykker stor taknemmelighed over foræringen.

- Det er flot, at der er nogen, der tænker på os udsatte og hjemløse, siger Kim Andersen.

Et sidste håb tilbage

Næste skridt for Hus Forbi er nu at planlægge hvilke bygninger, der skal være på grunden, og at finde pengene til at få dem bygget op.

Selv håber Søren Tannebek, at hans projekt kan inspirere andre til at starte lignende projekter.

- Jeg synes, at man skal prøve på at bidrage til fællesskabet med det, man kan. Hvis man kan komme så vidt, så kan vi jo få et langt bedre samfund.

På den blå og hvide hospicestue med den sparsomme indretning er udsigten gennem vinduet, et maleri af en bjergsø på væggen og blomsterbuketten på bordet det tætteste, han nu selv komme på den have, han holder så meget af.

Men Søren Tannebek er afklaret med sin situation, og fra sin seng har han kun et sidste håb tilbage.

- Det kunne være skønt, hvis jeg kunne nå opleve, at projektet bliver sat i gang. Det vil jeg meget gerne opleve, siger han.