Samfund

Kongehus-kender: Sympatisk at grevinde Alexandra frasiger sig apanagen

Det har flere gange været genstand for kritik, at grevinde Alexandra årligt modtager flere millioner kroner i såkaldte årpenge.

Grevinde Alexandra har besluttet at frasige sig sin årlige apanage, som hun bliver tildelt af staten. 

Det sker fra den dag grevinde Alexandras yngste søn, Prins Felix, fylder 18 år 22. juli 2020. 

- Det synes jeg er meget fornuftigt. Hun har fået den i kraft af, at hun har været mor til to mindreårige prinser. Når hun ikke længere er det, så er det fornuftigt og sympatisk, at hun frasiger sig den, siger Jens Høvsgaard, der er journalist og forfatter til bogen ’Det koster et kongerige' fra 2012.

Grevinde Alexandra blev tildelt ydelsen af staten i 2004, da hun blev skilt fra Prins Joachim. Siden dengang har mange ting ændret sig i hendes liv, blandt andet er hun både blevet gift og skilt igen. 

Set i det lys giver beslutningen på mange måder god mening, vurderer også Trine Larsen, der er journalist på Billed-Bladet og gennem mange år har dækket Kongehuset. 

- Det vil højne hendes popularitet, at hun har truffet det valg, og så kan hun på den måde måske også trække sig mere væk fra offentligheden, og få lov til at træffe nogle andre valg i sit liv, end hun kan, når hun er på offentlig ydelse, siger Trine Larsen.

Sådan startede kritikken af grevinde Alexandras apanage

 1. 1995

  1. Romantisk vinterbryllyp

   Den 18. november 1995 siger Prins Joachim og den fem år ældre asiatiske forretningskvinde Alexandra Christina Manley ja til hinanden ved et romantisk og sneklædt vinterbyllup. Sammen lever parret blandt andet af prins Joachims apanage. 

    

 2. 2004

  1. Royal skilsmisse

   Efter ni år sammen som ægtepar bliver prins Joachim og prinsesse Alexandra det første royale par herhjemme i hundrede år, som bliver skilt. Kongehuset presser på for, at Alexandra med en særlov kommer på finansloven, så hun sikres apanage fra staten på trods af bruddet.

    

 3. 2007

  1. Alexandra gifter sig igen

   Efter den kongelige skilsmisse rygtes det, at Alexandra har fået en ny mand i sit liv, som hun og prinserne Nikolaj og Felix bor med. Martin Jørgensen hedder han, og han har blandt andet været fotograf på flere dokumentaroptagelser af kongehuset. I 2006 går parret første gang ud offentiligt sammen, og året efter lyder bryllupsklokkerne igen. 

 4. 2015

  1. Danskerne vil ikke betale til grevinden

   En undersøgelse, som TNS Gallup gennemfører for BT, viser, at et flertal af danskerne synes, grevinden skal give afkald på sin livslange apanage. 

  2. Endnu en skilsmisse

   Grevinde Alexandra bliver endnu en gang alenemor. I en pressemeddelelse oplyser hun, at hun og Martin Jørgensen går hver til sit. 

 5. 2016

  1. Beholder millionfortjeneste fra gratis villa

   Grevinde Alexandra sætter sit millionpalæ på Østerbro i København til salg. Palæet fik hun kvit og frit efter skilsmissen fra prins Joachim. Pengene fra salget beholder hun til at købe ny bolig for, og det får diskussionen om hendes apanage til at blusse igen. 

  2. Parti vil sikre, ingen andre får grevindens særbehandling

   Enhedslisten bebuder, at de vil stille forslag om, at grevindens indtægt ved eget arbejde fraregnes i hendes apanage. Samtidig vil de foreslå, at andre, der er gift ind i kongehuset, ikke vil kunne få en fast ydelse på samme måde som Alexandra i tilfælde af en skilsmisse.

 6. 2017

  1. Voldsom lønstigning

   Ekstrabladet skriver, at grevinde Alexandra har fået en lønstigning på over 800.000 kroner, siden hendes apanage for første gang blev fastslået i 2004. Dengang fik hun 1,56 millioner kroner om året, mens beløbet i dag er steget til 2,4 millioner. Renset for inflation svarer det til en reallønsstigning på 400.000.

  2. Grevinden siger selv stop

   Grevinde Alexandra meddeler, at hun frasiger sig sin apanage fra 2020, hvor hun vil være 56 år, og indtil hun vælger at gå på pension. Året 2020 er valgt, da det er her, hendes yngste søn, prins Felix, fylder 18 år. 

    

Ville være dårligt for Kongehusets image

I skilsmissepapirerne fra 2004 står, at Alexandra får tildelt en bolig og modtager en ordning, så hun kan opretholde et liv, der er i overensstemmelse med det liv, som hun har levet tidligere.

- Men det ville ikke være særligt smukt, hvis hun blev ved med at modtage 2,3 millioner kroner om året. Det ville ikke være godt for kongehusets image. Derfor giver det god mening, at hun nu vælger at frasige sig pengene, når begge hendes børn er fyldt 18. Det kunne godt lade til, at hun har indgået en aftale med hoffet, siger Jens Høvsgaard.

I 2016 fik grevinde Alexandra 2,3 millioner kroner i apanage. Til sammenligning får prins Joachim 3,5 millioner og kronprins Frederik 19,6 millioner, hvoraf de to millioner går til kronprinsesse Mary.

Ydelsen er i dag på 2,4 millioner kroner årligt. Den er efter lov om årpenge livsvarig, hvilket vil sige, at den ikke kan fratages grevinden uden hendes eget personlige samtykke.

Kan lægge låg på kritikken

Gennem årene har der i offentligheden ad flere omgange været diskuteret rimeligheden i, at grevinde Alexandra blev ved med at modtage de store beløb.

Trine Larsen vurderer dog ikke, at det er kritikken, der nu får Alexandra til at frasige sig retten til årpenge fremadrettet.

- Jeg synes ikke, grevinde Alexandra normalt er typen, der lader sig kyse af offentlig kritik. Det tror jeg, at man lærer at lukke øjne og ører for, når man er en del af Kongehuset. Men det har da nok været inde i hendes overvejelser, at nok var nok, siger Trine Larsen.

Kongehuset modtager i alt godt 100 millioner kroner om året fra staten for at kunne varetage deres officielle pligter og holde slottene ved lige. I overblikket herunder kan du se, hvordan pengene fordelte sig sidste år:

Debatten om hvor mange i Kongehuset, der fremadrettet skal modtage apanage, blev også rejst sidste år. Det skete i forbindelse med, at prins Joachim og grevinde Alexandras ældste søn, prins Nicolai, nærmede sig sin 18-års-fødselsdag og derfor potentielt også kunne modtage penge fra den danske stat.

Det fik i maj sidste år Kongehuset til at melde ud, at det aldrig havde været forventningen, at andre end prins Christian til sin tid skal have årpenge.

Lektor i historie Jes Fabricius Møller fra Københavns Universitet mener derfor, at det kunne blive svært at forklare offentligheden, hvorfor grevinde Alexandra fortsat skulle modtage penge, efter hendes børn var blevet myndige og kunne forsørge sig selv.

- Den beslutning, der er meldt ud i dag, ligger i naturlig forlængelse af den politik, der blev meldt ud sidste år – nemlig at det kun er tronarvingen Prins Christian, der får årpenge - også kaldet apanage, siger Jes Fabricius Møller.

Statsministeren har respekt for beslutningen

Statminister, Lars Løkke Rasmussen, siger ifølge Ritzau, at han har respekt for grevinde Alexandras beslutning.

- Jeg har noteret mig, at grevinde Alexandra har meddelt, at hun, når prins Felix fylder 18 år, ønsker at frasige sig den ydelse, som hun modtager fra den danske stat, så længe hun fortsat er erhvervsaktiv. 

- Det tager jeg til efterretning, og det er en beslutning, som jeg har stor respekt for. Sådan siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter grevinde Alexandra fredag meddelte, at hun fra juli 2020 frasiger sig sin årlige statsydelse.