Samfund

16-årig blev HF-student på fire måneder: - Jeg har spildt en masse tid

Max Fischer-Rasmussen og studievejleder Kirsten Hundahl. Eva Glæsner / Vestegnen HF & VUC / TV 2

Max Fischer-Rasmussen drømmer om at forske i teoretisk matematik og håber, at han kan blive den yngste forsker i verden.

Studenter, champagne og forårets blomster springer ud om kap i de her dage.

Det er en sejr for de fleste, men for den 16-årige Max Fischer-Rasmussen er den blå HF-studenterhue vævet af det stof, som gode historier er gjort af.

- Det er en, som jeg og hans studievejleder har sat på ham. Max selv er bedøvende ligeglad, siger den stolte mor, Susanne Fischer-Rasmussen.

Den godt begavede dreng fra Skovlunde er netop blevet HF'er fra Vestegnen HF og VUC med en masse 12-taller og fag, som han har taget alene derhjemme - siden han begyndte for fire måneder siden.

Bad ham opgive forskerdrømmen

Men selvom han er sej i manges øjne, er han selv en smule slukøret.

- Nu er jeg kommet over det, men i starten af 2017 var jeg ved at give fortabt. Jeg var i stand til det her for lang tid siden. Det er som om, jeg har spildt en masse tid - min egen og lærernes. Det er latterligt, siger studenten Max Fischer-Rasmussen.

Kampen om den hue, der skulle åbne universitets porte, var lang og sej.

I efteråret 2016 blev han fundet uegnet til gymnasiet, da vurderingen var, at hans OCD var for voldsom. Men evnerne var den aldrig gal med.

Men trods det blev den ungen man blot fortalt, at han hurtigst muligt skulle slå drømmen om matematik på universitetet ud af hovedet. Men heldigvis gav Max Fischer-Rasmussen ikke op.

- Jeg har kedet mig

I stedet tog han loven i egen hånd - bogstavelig talt - og henvendte sig til studievejleder Kirsten Hundahl. Sammen lagde de en plan, og i marts gik han i gang med bøger - og eksamener.

Men nu, hvor huen er hjemme, er superstudenten bange for, at den "sene studenterhue" tager det sjove ud af det matematikstudie på KU, som han ellers har set frem til i flere år.

- Jeg har siddet fast og kedet mig, så længe jeg kan huske, forklarer Max Fischer-Rasmussen.

Ventetiden havde turbostudenten brugt på at følge forelæsninger i fag som kvantemekanik på KU. Det har han gjort, siden han var 11 år. 

- Og nu er jeg allerede ret meget foran i det, jeg skal på universitetet og studere, og jeg magter simpelthen ikke at kede mig mere.

Spejler sig i verdenseliten

Men selvom Max Fischer-Rasmussen er foran de andre kommende matematikstuderende på KU, er der én udfordring, der endnu holder ham til ilden. Det er chancen for at forske i teoretisk matematik - og blive professor.

- Jeg vil gerne slå den kendte matematiker Terence Tao og blive den yngste forsker i verden, siger han med en selvfølgelighed i stemmen, som meget få 16-årige har om deres faglige ambitioner.

Den amerikansk-australske superhjerne blev som 24-årig professor ved universitet UCLA i Californinen. Som den yngste matematikprofessor nogensinde verden over - efter han som 21-årig blev Ph.D fra Princeton.

Det er med andre ord verdenseliten, Max Fischer-Rasmussen spejler sig i.

- Jeg ved ikke, om jeg kan, men jeg skal nok knokle for det, understreger han.