Samfund

Værdifuld kæmpe fisk er tilbage i danske farvande: Kan koste mere end 1 million

Den sidste blåfinnede tun blev fanget i 60'erne, men er nu på vej tilbage i de danske farvande. Og det kan blive en rigtig god forretning.

Den blåfinnede tun, der er en af de største og hurtigste fisk i havet, forsvandt fra de danske farvande i 1960'erne, men nu er den eftertragtede spisefisk tilbage. Det står klart efter flere fangster det seneste år.

Nu skal forskere så undersøge, hvorfor fisken, der kan blive op til tre meter lang og veje over 650 kilo er kommet tilbage. Og de vil gerne have hjælp fra fiskere, som skal være med til at overvåge den voksende bestand.

På Sjællands Odde savner de det danske tun-eventyr så meget, at der ligger et museum på havnen. Snuden af den sidste tun er med i udstillingen. En tun, Søren Selle Jensen var med til at fange - han husker det tydeligt:

- Vi fik 18.000 kroner for fisken dengang. I dag er den nok tæt på en million kroner værd.

Tunen toppede i 30'erne

Det er næsten 40 år siden, at den sidste blåfinnede tun blev fanget i Danmark.

- Børn og unge mennesker, som kommer her, kan slet ikke forestille sig, at der er blevet fanget så store fisk i danske farvande, siger Klaus Høholt Larsen, der er havnemester på Odden Havn.

Tunfiskeriet på Odden toppede i 30’erne, og gik næsten helt i stå i Danmark i starten af 60'erne. Nu glæder både fiskere og forskere sig over, at tunen igen er at finde i de danske have.

Vil kortlægge udbredelsen

DTU Aqua vil fange 20 af de blåfinnede tunfisk og montere sendere på dem. Signalerne kan ikke modtages, når fiskene er under vand, men senderne er programmeret til at slippe efter et år, hvor de så stiger op til overfladen og sender deres data via satellit hjem til DTU. Her kan man så kortlægge tunens udbredelse.

Kan vi komme tilbage til de gode gamle dage, hvor der virkelig blev fanget tun i Danmark?

- Det kan man jo håbe på, men det må tiden vise, siger Brian Mackenzie, der er professor på DTU Aqua.

Fangede 79 tunfisk - på én tur

Tunfiskeriet var størst af alle steder i Skagen. Her var fiskeskipper Jørgen Ottesen med til at fange 79 på en enkelt tur i 1959.

Men der går lang tid, før fiskerne kan gøre sig håb om, at tunfiskeriet bliver lovligt igen – hvis det nogensinde sker.

- Fanger du sådan, behøver du ikke lave ret meget mere, hvis du er lidt oppe i årene. Det er ligeså godt som en pensionsordning. Det vil være lidt synd, hvis de skal jagtes på den måde, siger Søren Selle Jensen.