Samfund

Politiveteraner efter møde med Rigspolitiet: - For første gang i ni år er vi blevet hørt

Det lysner for de mange PTSD-ramte betjente, der i årevis har kæmpet for at blive siddestillet med soldaterveteraner.

Det var med store smil og tommelfingrene strittende opad, at tre repræsentanter for den frivillige forening 'Politiveteranerne' i dag spadserede ud ad Rigspolitichefens dør.

- Det gik bare så godt. De lyttede virkelig, og skrev side op og side ned, og jeg tror helt oprigtigt på, at de gerne vil hjælpe os og gøre det bedre, siger Leif Voigt, der er formand for foreningen.

Rigspolitiet havde indkaldt Politiveteranerne til møde, efter at TV 2 har beskrevet, hvordan en gruppe på 80-100 traumatiserede betjente føler sig svigtede.

Til mødet, der varede en time, var to repræsentanter fra Justitsministeriets arbejdsgruppe samt to repræsentanter fra Rigspolitiets HR-afdeling foruden de tre politiveteraner, som fik lov til at åbne ballet:

- Formålet med mødet var jo, at de gerne ville se os lidt an. Så vi fortalte lidt om, hvem vi er, og hvad vores medlemmer føler, og så sad de ellers bare og fyldte det ene papir efter det andet. De var slet ikke klar over omfanget af problemet, siger næstformand, Allan Ponti.

Og bare det at blive lyttet til er et stort skridt i den rigtige retning, siger Leif Voigt, der ligesom sine to kolleger havde taget turen fra Jylland til København for at mødes med "de høje herrer":

- Det er stort, og de skal have stor ros for, at de har taget skridtet. Jeg føler, at det er første gang i ni år, at vi er blevet hørt.

Politiveteraner føler sig ladt i stikken

Politiveteranerne har over for TV 2 beskrevet, hvordan de i en gruppe på Facebook gennem flere år har hjulpet hinanden gennem identitetskriser, selvmordstanker og ensomhed.

Betjentene føler ikke, at der er nok hjælp, når sygdom tvinger dem til at aflevere politiskiltet. Og det har konsekvenser, siger Leif Voigt:

- Vi havde en kollega, der tog livet af sig selv sidste år, og for fire-fem år siden var der en anden kollega, der døde af stress. Han kunne slet ikke komme ned igen.

Derfor vil Politiveteranerne have samme vilkår som soldaterveteranerne.

Helt konkret vil foreningen have et sted, de kan søge hen, hvis det virkelig brænder på. Et sted, hvor de kan mødes med ligesindede, og hvor de kan få ekstra psykologhjælp.

De vil gerne have en koordinator, der kan kontakte de sygdomsramte betjente og hjælpe dem videre i livet, og så vil de have gjort op med det tabu, det stadig er, når betjente skal fortælle kolleger, at de er blevet for syge til at passe arbejdet.

Et tabu, som Rigspolitiets og Justitsministeriets repræsentanter ikke vidste fandtes, før mødet i dag.

Nyt møde på vej

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har tidligere udtalt til TV 2, at ingen betjente skal føle sig svigtet, og at han vil gå meget langt for dem:

- Jeg synes, vi skal gøre alt, hvad vi kan, for, at de betjente, der yder en fantastisk indsats hver eneste dag i Danmark, bliver behandlet ordentligt, hvis de kommer ud for en lidelse som for eksempel PTSD, sagde han.

Mødet i dag gav en klar fornemmelse af, at der kommer til at ske bedring, siger politiveteranerne i kor:

- De inviterede os til kaffe, og vi fandt ud af, at vi godt kan være i stue sammen. Selvom der ikke kom nogen løfter, så føler jeg, at der blev sat en dør på klem, siger Allan Ponti.

De inviterede os til kaffe, og vi fandt ud af, at vi godt kan være i stue sammen

Allan Ponti

Til august forventes Justitsministeriets arbejdsgruppe at være klar med deres anbefalinger til, hvordan man bedst muligt hjælper politibetjente og deres pårørende.

I den forbindelse forventer Politiveteranerne at blive inviteret til et nyt møde på Politigården.

- De sagde i hvert fald, at de ville møde os igen. Soldaterveteranerne fik også deres sag igennem på den her måde, så vi er meget optimistiske, siger Leif Voigt, der kalder dagens møde for "mission accomplished".