Samfund

- Jeg følte, at jeg var udødelig - ikke at solferie ville give mig livstruende sygdom

7 ud af 10 unge blev solskoldet på ferie sidste år - og det kan få alvorlige følger. Det har 28-årige Maria mærket på egen krop.

- Jeg er typen, der bliver brun i solen. Ikke sådan en, der ligner en krebs efter to timer, og jeg har heller ikke særligt mange modermærker. Så hvad er der lige at være bange for?

Sådan tænkte Maria Wommelsdorff i flere år, men efter en sommerferie for tre år siden opdagede hun et nyt, lille modermærke på to-tre millimeter på sit lår. Et modermærke som lægerne fandt kræft i.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle få kræft i en så ung alder. Jeg tænkte, at regningen for ens solforbrug ville ramme meget senere. Ikke at den ville komme, når jeg var 25 år, fortæller Maria Wommelsdorff, der i dag er 28 år gammel.

Hun har ikke dyrket solen mere end de fleste unge, men kan godt huske at være blevet forbrændt på flere ferier. For skygge og solhat er aldrig rigtig blevet prioriteret – og det er hun langt fra ene om.

7 ud af 10 unge blev solskoldet

Unge danskere er nemlig slet ikke gode nok til at passe på deres hud, når de holder sommerferie.

Faktisk blev hele 71 procent af de 15 til 19-årige solskoldet sidste sommer. Og det er især på sommerferien i udlandet, at det går galt for rigtig mange. 

Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

- De høje tal vidner om, at vi glemmer, at den adfærd, vi har herhjemme omkring sol, ikke kan overføres direkte til udlandet, siger Peter Dalum, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Så dårlige er danskernes solvaner

Halvdelen af danskerne har solbadet mindst én gang på deres ferie.

46 % af danskerne blev solskoldede på deres ferie i sommeren 2016.

71 % af de 15-19 år blev solskoldede. Samtidig oplever de unge den værste grad af skoldning.

29 % af forældrene oplevede, at deres barn blev solskoldet.

41 % af danskerne søgte aldrig eller kun sjældent skygge midt på dagen.

18 % brugte aldrig solcreme, og kun 6 % brugte en bredskygget hat.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Det skyldes, at sydens sol er meget stærkere end den danske sommersol. Derfor er det ekstra vigtigt, at man husker solrådene om at trække i skygge og bruge solhat på ferien.

Det glemmer rigtig mange danskere bare, viser de nye tal. Og det gjorde Maria Wommelsdorff også, da hun var yngre.

Man skal jo kunne se, at man har været på Mallorca

Når hun i dag kigger tilbage på tidligere feriebilleder, bliver hun overrasket over, hvor brun hun egentlig var.

- Om jeg kunne drømme om at opsøge skygge klokken 12? Nej, man skulle jo kunne se, at man havde været på Mallorca. Så jeg har slet ikke været god nok til at opsøge skygge, og jeg har helt sikkert brugt alt for lidt solcreme, siger Maria Wommelsdorff.

Hun husker dog også, at hun dengang ikke følte, at hun gjorde noget, der var mere farligt eller anderledes end alle andre.

Sådan beskytter du dig mod solen

 • Søg skygge mellem kl. 12 og 15, hvis UV-indekset er tre eller derover.
 • Brug en håndfuld solcreme: 40 mililiter pr. indsmørring til en voksen - det halve til et barn.
 • Brug faktor 15 i Danmark og faktor 30 i udlandet.
 • Kig på din hudtype: Jo lysere, jo større er behovet for solbeskyttelse.
 • Vær opmærksom på dit barn:  Solskader tidligt i livet øger risikoen for hudskader og kræft senere.
 • Undgå stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, ved at købe solcreme mærket med Svanen og Den Blå Krans.
 • Solhat, tøj og skygge beskytter bedst mod solens uv-stråler.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

- Jeg har ikke solet mig hverken mere eller mindre end mine veninder. Jeg har været på charterferie, brugt en smule solarie op til min konfirmation, og jeg er som andre blevet forbrændt på stranden. Men jeg fik altså konstateret modermærkekræft i tredje stadie, siger hun.

Stadie 3 er det tidspunkt, hvor man er bekymret for, om kræften har spredt sig til lymferne. Det havde det heldigvis ikke i Maria Wommelsdorffs tilfælde, og kort tid efter diagnosen blev hun opereret for modermærkekræft i sit ene lår.

- Mange forestiller sig, at de modermærker, der er kræft i, er store og ser forkerte ud. Men mit var lille, og det så forholdsvis uskyldigt ud. Mange tror også, at man skal have haft en virkelig uhensigtsmæssig opførsel for at blive ramt. Men i virkeligheden er en solskoldning nok, siger Maria Wommelsdorff.

Du kan reducere risikoen for at blive ramt

Danmark er et af de lande i verden, hvor flest rammes af modermærkekræft. En del af forklaringen på det høje antal tilfælde er, at vi elsker at rejse ned til varmen, når vi har ferie, lyder konklusionen i den nye rapport.

Hvornår og hvordan rammer modermærkekræft?

Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men for meget uv-stråling er kræftfremkaldende.

Hvert år får cirka 16.000 danskere konstateret hud- og modermærkekræft.

WHO anslår, at op imod 90 % procent af disse tilfælde kan tilskrives uv-stråling og dermed kan forebygges.

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år.

Det er vigtigt, at du søger læge hvis:

 • Et modermærke ændrer størrelse, form eller farve
 • Et modermærke bliver ujævnt eller tykkere
 • Et modermærke danner skorpe eller bløder
 • Et modermærke klør vedvarende eller føles ændret
 • Et sår ikke vil hele

- Vi ved, at solskoldning øger risikoen for modermærkekræft. Så hvis vi bliver bedre til at beskytte os på solferien, vil det på lang sigt kunne reducere andelen af danskere, der rammes af den kræftform, forklarer Peter Dalum.

Men har I så været gode nok til at nå de unge, hvis solskoldning stadig er et problem?

- Vi kan se, at danskernes adfærd i solen er blevet bedre. Men det er svært at nå de unge. Så nej, der har vi ikke været gode nok, siger Peter Dalum.

Han hæfter sig dog ved, at danske forældre er blevet bedre til at beskytte deres børn. Og det er en positiv udvikling, fordi små børn er langt mere sårbare overfor UV-stråling.

-  Jo yngre man er, desto værre er solskoldning, fordi det øger risikoen for at få kræft senere i livet, forklarer Peter Dalum.

Jeg skal for altid leve med det spørgsmål: “Er det hele nu væk?”

Maria Wommelsdorff

Solcreme er IKKE nok

Tilbage i februar bad Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne i kampagnevideoen ‘Help a Dane’ verden om hjælp til at huske danskerne på solbeskyttelse, når de rejser på solferie.

Videoen fik dengang opmærksomhed i lande som Frankrig, Spanien og Italien. Nu skal en ny video huske danskerne på at gøre ligesom de lokale i de lande, de rejser til.

- Selv hvis man smører sig rigtig meget ind i solcreme, så kan de fleste ikke være ude en hel dag i sydens sol uden at blive skoldet. Man skal gøre som de lokale og søge skygge midt på dagen, forklarer Peter Dalum. 

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne beder i kampagnevideoen ?Help a Dane? verden om hjælp til at huske danskerne på solbeskyttelse, når de rejser på solferie. Video: Camilla Carlson

Ar der aldrig forsvinder

Netop det budskab har Maria Wommelsdorff lært på den hårde måde. Hun er i dag kræftfri, men diagnosen har givet hende ar for livet.

- Ligesom så mange andre unge havde jeg et billede af, at jeg var forholdsvis udødelig. Ikke at en solferie ville give mig en livstruende sygdom, siger hun.

Arret på hendes lår minder hende dagligt om, at modermærkekræft kan ramme i alle aldre, og at man derfor virkelig skal passe på sin hud.

- Jeg skal for altid leve med det spørgsmål: “Er det hele nu væk?”. Men jeg husker også på, at jeg skal leve mit liv - også i solen. Det skal bare være med en højere fornuft, fordi jeg er bevidst om, at den regning kan komme, siger hun.