Samfund

Omstridt Aarhus-kunstværk næsten væk: - Det er en fadæse

Aarhus Kommune undersøger, hvordan det er gået til, at dele af et meget omtalt kunstværk er forsvundet.

Det vakte stor forargelse, da et område af Mindeparken i Aarhus i sidste måned blev malet i rød og hvid som et led i Aros Kunstmuseums udstilling ’The Garden’.

Men nu er kunstværket næsten væk. Det skriver Aarhus Stiftstidende.

Avisen har talt med Aros, der mener, at græsset kan være blevet slået.

- Det er vi vrede over, siger Anne Riis, der er presseansvarlig for det aarhusianske kunstmuseum.

Er ved at undersøge sagen

Kim Gulvad, der er chef for drift og vedligeholdelse i byen, siger, at man er ved at finde ud af, hvad der er sket. Han åbner for, at det kan være entrepenøren i parken, der er kørt igennem kunstværket med en plæneklipper.

- Vi skal undersøge det nøjagtigt. Meget af malingen var trådt af, og vi har orienteret entreprenøren - der er Aarhus Kommunes Natur- og Vejservice - om, at græsset ikke skulle klippes. Hvis det er sket, er det en fadæse, men vi er nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, siger han til Aarhus Stiftstidende.

Flere politikere og lokale var forargede, da kunstværket, som den tyske kunstner Katharina Grosse står bag, blev præsenteret i sidste måned.

Kaldte ministeren i samråd

En af de politikere, der ikke kunne se formålet med kunstværket, var Mette Hjermind Dencker (DF).

Hun kaldte i slutningen af maj miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd, hvor hun vil have svar på ministerens holdning til kunstværket i Aarhus, hvor grænsen ifølge ministeren går i forhold til kunst, og hvad ministeren vil gøre for, at der ikke laves kunst af samme art andre steder i Danmark.

- Jeg synes, at det er en kæmpe skæmmelse af naturen, at man smider maling et sted, hvor der bor fugle og insekter, siger hun til TV 2.

Fik stor opmærksomhed efter opslag på Facebook

Kunstværket fik for alvor opmærksomhed, da et Facebook-opslag fra brugeren Tine H. Jorgensen blev lagt op.

Her delte hun sin utilfredshed med, at det grønne område er blevet ”indkapslet i giftig maling”.

Et opslag, der blev delt over 6000 gange.

- Bliver næppe malet op igen

Kristian Würtz, der er rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune og har været med til at give tilladelse til værket, stod ved sin beslutning om at tillade værket.

- Jeg synes ikke, at det er hærværk. Jeg synes, det er et kunstværk. Det, der er vigtigt at sige, er, at der ikke sker nogen varig miljømæssig skade. Den her maling er ikke farligere end den, du bruger hjemme i stuen. Når malingen bliver fjernet igen, når udstillingen er slut, så er der ikke noget problem tilbage, sagde han til TV 2 i slutningen af maj.

Aros Kunstmuseum lovede at sørge for at få gjort rent efter sig - blandt andet ved hjælp af et firma, der står for specialhåndtering af affaldet.

Men nu ser det altså ud til, at kunstværket allerede er forsvundet.

Marie Nipper, der er ekstern kurator på udstillingen The Garden, siger til Århus Stiftstidende, at hun er ærgerlig over situationen.

Hun siger samtidig, at værket næppe vil blive malet op igen