Samfund

Regioner kritiserer bredbåndsdækning: Firma måtte bruge 350.000 for overlevelse

Der er alt for dårlig bredbåndsdækning i Danmark, mener Danske Regioner, som har analyseret området.

Mikkel Thrane har faktisk haft meget at smile af de seneste år. Han driver en rengøringsvirksomhed i Vodskov tæt ved Aalborg, som er bare vokset og vokset.

Og med en virksomhed i vækst skal der arrangeres, koordineres og planlægges – alt sammen noget som til sidst var helt umuligt for Mikkel Thrane, simpelthen fordi bredbåndsforbindelse strejkede. Med en hastighed på bare 3 mbit/s kunne kablerne ikke følge med, når Mikkel Thrane eksempelvis forsøgte at fikse løn til de ansatte  og betale regninger.

- Det var simpelthen fuldstændig umuligt at drive vores systemer, fortæller Mikkel Thrane.

Ikke nok har adgang

Regeringen har selv sat som mål at hele landet skal have adgang til en forbindelse på 100 mbit/s download og 30 mbit/s upload i 2020.  Lige nu har 88 procent af landet den mulighed, og ifølge Danske Regioner er det slet ikke godt nok. 

I en ny analyse vurderer de, at det kan koste tusindvis af jobs. 

Måtte flytte eller betale

Desværre for Mikkel Thrane er hans virksomhed placeret i et område, hvor der er langt mellem husene. Derfor kunne han ikke få nogen teleselskaber til egenhændigt at betale for, at der blev gravet fiberkabler i jorden.

- Så stod vi jo mellem selv at skulle betale for det eller flytte vores virksomhed. Men vi bor her også privat, og det var det, der vejede tungest for os. Vi havde ikke lyst til at flytte herfra, fortæller Mikkel Thrane.

Nu har Mikkel Thrane fået en hurtig forbindelse. Han er ærgerligt over, at han selv måtte betale.

Derfor endte han med selv at betale regningen, der lød på 350.000 kroner for en brugbar forbindelse.

- Det har vi det lidt stramt med. Vi synes jo ikke, at det er vores pligt at sørge for, at der er en ordentlig infrastruktur i Danmark. Vi synes faktisk det burde være en forsyningspligt, siger han og understreger, at bredbånd for mange er vigtigt, for at få hverdagen til at fungere. 

Ministeren afviser, at det skal være statens pligt at sørge for bredbånd, ligesom at det heller ikke er dennes opgave at sørge for husstandes tilslutning til kloak.

Mikkel Thranes rengøringsvirksomhed er vokset og vokset de senere år.

I klippet her kan du høre Mikkel Thrane uddybe, hvorfor han ikke mener, at det er hans pligt at betale for sit eget fibernet.

Virksomhedejer: Derfor bør det offentlige betale for bredbånd Video: Simone Agger