Samfund

Grønlands regering foreslår markant stramning af alkoholloven

Forslaget møder dog massiv modstand fra både bryggeriforeningen og Carlsberg.

Den grønlandske regering vil stramme lovgivningen for alkohol markant. Det skriver FødevareWatch. 

Forslaget om stramningen er fremsat, fordi regeringen ønsker at øge indsatsen mod landets store alkoholmisbrugsproblemer og på samme tid få sundhedspolitikken til at afspejle Verdenssundhedsorganisationens (WHO) anbefalinger. 

- Vi er nødt til at gøre det her for at tage hensyn til vores børn og den næste generation. Vi kan ikke som politikere se bort fra de ekstremt alvorlige misbrugsproblemer, vi har i dag, siger den grønlandske sundhedsminister Agathe Fontain, som har fremsat lovforslaget, til FødevareWatch. 

Slut med markedsføring af alkohol

Det skal blandt andet være slut med alle former for markedsføring af alkohol. Dermed bliver det også forbudt at reklamere for tilbud på alkohol. Herudover skal grænsen for, hvad der defineres som alkoholdige varer, sættes ned fra 2,25 pct. alkohol til 0,5 pct. - som det allerede er tilfældet i Danmark. 

- Der indsættes en ny bestemmelse om mad ud af huset, hvor det ikke længere vil bære muligt at købe alkoholdige drikke i forbindelse med take-away, hedder det videre i lovforslaget. 

På forebyggelsessiden af lovforslaget vil regeringen også gøre meget. For eksempel skal alle offentlige og private institutioner udarbejde en alkoholpolitik, og så skal der oprettes bevillingsnævn i de enkelte kommuner, som skal afløse de kommunalbestyrelser, som på nuværende tidspunkt står for administrationen af alkoholbevillinger. 

Bryggeriforeningen og Carlsberg negative overfor forslag

Stramningerne falder ikke i god jord hos de danske bryggeriers brancheorganisation Bryggeriforeningen. Direktør Niels Hald er ikke uenig i, at det er en god ide, at den grønlandske regering tager fat om problemet, men han mener ikke, det skal ske ved lov: 

- Vi tror ikke på forbud og regler, der rammer hele befolkningen, løser et problem for mindretallet. Vi tror, der skal helt andre ting til. Der skal effektive partnerskaber og dialog til. Her mener vi, at der skal iværksættes et bredt tværfagligt samarbejde mellem alle de væsentlige aktører på det her område. Det er bryggerier, detailhandlen, staten, forældrene, restauranterne og uddannelsesstederne. 

Kritikken preller af på ministeren. Agathe Fontain understreger, at hun ikke gør det for virksomhedernes skyld, men for børnene og det grønlandske samfund, og påpeger at en del af lovforslaget netop indeholder krav om at udvikle alkoholpolitiker og bevillingsnævn. 

Carlsberg har ligesom Bryggeriforeningen rejst kritik af lovforslaget. I et høringssvar kommer den internationale bryggerikoncern med en række indsigelser mod lovforslaget. Et af dem går på, at Carlsberg ikke mener, at et markedsføringsforbud vil forhindre, der fortsat vil reklameres for alkohol på øen, hvor selskabet selv sælger sine øl. Bryggerikoncernen skriver i et høringssvar, at undersøgelser har vist, at markedsføring af alkoholholdige produkter "ikke direkte kan forbindes med en stigning i det skadelige alkoholforbrug".