Samfund

Der er noget om snakken: Vi bruger mere og mere tid på telefonen

Vi danskere bruger vores mobiler som aldrig før. Og det er især de unges forbrug af den lille skærm, der tager en himmelflugt, viser ny undersøgelse.

I toget, i skolen og på cykelstien.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vores smartphones kan være en effektiv tidssluger overalt, hvor vi færdes.

Men hvor effektiv, den egentlig er - og hvordan det udvikler sig - er nu til at se sort på hvidt.

Danske Medier Research har de sidste syv år kortlagt danskernes adfærd på smartphones og resultatet i år viser, at vores forbrug på mobilen faktisk er steget voldsomt - og sandsynligvis bliver ved med at gøre det på en række områder.

- Der er en stor vækst både indenfor streaming på telefonen, radio- og musiktjenester og det generelle tidsforbrug. Telefonen overtager mere og mere funktioner fra både computer og fjernsyn - den er jo altid lige ved hånden, siger Berit Puggaard fra Gallup, der har været med til at udarbejde undersøgelsen. 

Nederst i artiklen er undersøgelsens samlede resultater beskrevet.

De unge er storforbrugere 

Lidt over 2.000 danskere mellem 15 og 75 har givet interview om deres medieforbrug til undersøgelsen.

Den brede vifte af respondenter viser, at vi generelt er en nation af mobilglade mennesker, men der, hvor det især er til at se udviklingen, er - måske ikke overraskende - hos de unge.  

De 15-29-årige bruger nemlig gennemsnitligt to timer med den lille skærm om dagen - og det endda uden at medregne almindelig telefoni.

Til sammenligning bruger de 40-49-årige en enkelt time dagligt og de 50-59-årige bruger 40 minutter.

Digital trend-analytiker hos Elektronista Media, Christiane Vejlø, tror, at det gennemsnitlige tidsforbrug vil fortsætte med at stige i takt med, at de digitalt indfødte bliver ældre.   

- Før har man tænkt, at de unge ville ændre vaner, når de blev ældre eller fik børn. Så ville de begynde at holde avis og se mere flow-tv, men det har vist sig, at de tager sit medieforbrug med sig. De vaner, de har i de unge år, fortsætter de med - og samtidig vil den ældre målgruppe også tage nye trends til sig, siger hun.  

Her fortæller Berit Puggaard fra Gallup om resultaterne:

Berit Puggaard fra Gallup fortæller, hvad deres nyeste undersøgelse Mobile Life 2017 viser. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Alle aldersgrupper bruger omtrent 20 minutter på telefoni om dagen, så det er alt det, der kommer udover mobilens egentlige formål, der vækster.

Sociale medier er størst - men måske ikke for altid

At telefonen er blevet langt mere end et værktøj til at ringe og sms'e fremgår også tydeligt af undersøgelsen. Dog peger den på en lidt overraskende udvikling.

Facebook, Instagram, Snapchat og de mange andre sociale medier er stadig de apps, som vi kigger og skriver på, men den tid, vi bruger på det, er ikke ændret synderligt siden 2014.

Til gengæld stiger forbruget af video-streaming, radio- og musik-tjenester med en voldsom fart.

Det er ikke en udvikling, der overrasker Christiane Vejlø.

- Vi kommer nok til et mætningspunkt for, hvor lang tid vi kan bruge på sociale medier. Men så er de i konkurrence med andre muligheder, som kan være at streame video. Mange af de videoer, vi ser, vil også være at finde på sociale medier, så det er en svært at adskille. Vi gør nok ofte begge dele på samme tid, siger hun.  

Ud af de samlede resultater læser Gallup da også, at det er en udvikling, der vil fortsætte: 

- Vores bud er, at danskerne fortsat vil bruge rigtig meget tid på video. Og så vil niveauet selvfølgelig stige generelt i takt med, at de digitalt indfødte bliver ældre, siger Berit Puggaard.

Sådan er danskernes smartphone-adfærd

  1. Næsten alle har en smartphone

    I 2011, da Danske Medier begyndte at kortlægge danskernes mobilvaner, havde under fire ud af 10 en smartphone. I dag, kun syv år efter, er det ni ud af 10.

    Næsten halvdelen af de nyerhvervede telefoner er fra Apple, næstflest er fra Samsung. Mærket Huawei har endnu en lille markedsandel, men salget stiger støt. 

  2. Video på mobilen er en tidsrøver

    På bare et år har den gennemsnitlige dansker forøget sit forbrug af video og tv på telefonen med 30 procent.

    Fra at bruge 11 minutter dagligt i 2016, bruger vi nu 19 minutter - en ret voldsom udvikling på de seneste år.

    Sociale medier er stadig den foretrukne beskæftigelse på telefonen, da vi bruger 26 minutter dagligt på det. Her er det særligt Facebook og Facebook Messenger, der er populære - men både video, radio- og musik-tjenester haler ind på mediet.

  3. Apps overhaler hjemmesider - men ikke for de ældre

    Interviewpersonerne i Gallups undersøgelse er blevet spurgt, hvor mange gange de klikker ind på deres telefon dagligt - og på hvad.

    Her viser der sig et billede af, at vi i dag i højere grad bruger apps end almindelige hjemmesider i browseren på telefonen.

    Samlet set klikker vi ind 10 gange dagligt - 5,5 gange for at bruge en app, 4,5 gange for at bruge en hjemmeside. 

    For de unge er forskyder fordelingen sig dog, da de i langt højere grad bruger apps, mens det for dem over 50 er lige omvendt: De klikker oftere ind på hjemmesider.  

      

  4. Kvinder er flittigere på telefonerne end mænd

    Kvinder har generelt har brugt mere tid på telefonen end mænd. Men i år er mændene næsten halet ind.

    Tidligere undersøgelser har vist, at mændene har foretrukket computeren og deres digitale færden derfor har koncentreret sig der, men det er altså ved at ændre sig.  

  5. Vi elsker Mobilepay

    Danske Banks app Mobilepay blev lanceret i maj 2013 år og i dag har 77 procent af dem, som ejer en smartphone, downloadet appen. 

    Og det er da også en uhyre vellidt app, for til spørgsmålet om, hvilke tre apps brugerne mindst ville undvære, har næsten hver fjerde peget på Mobilepay som én af de tre.

    Den er efterfulgt af Facebook, Facebook Messenger, Gmail og Google Maps. 

    Blandt de 15-29-årige er det Facebook Messenger til chat, de nødigst vil af med. 

      

  6. Får nyheder via telefonen

    Når danskerne skal opdateres på verdenssituationen bliver det mere og mere normalt, at det sker via en smartphone.

    I 2017 læser brugerne i gennemsnit nyheder på telefonen to ud af tre dage. 

    Computeren er dog stadig en vigtigere kilde til nyheder. 

  7. Vi er blevet mere villige til at købe via telefonen

    De seneste år er der kommet en del apps, som kan bruges til betaling af forskllige services og det viser sig også på folks villighed til at betale via apps.

    Hvor det i 2014 kun var 2 procent, der brugte apps til at betale med, er det i år 20 procent.

    Dankort er stadig suverænt den mest populære betalingsform. 

Kilde: Danske Medier Research og Gallup har lavet undersøgelsen Mobile Life 2017. Undersøger et repræsentativt udsnit af danskere (2189 respondenter) mellem 15 og 75 år.