Samfund

De smadrede karakterskalaen: Sådan er det gået dem

Det er ikke ligefrem, fordi superstudenterne har ligget på den lade side, siden de i sommer blev færdige med gymnasiet.

Lasse, Petrine, Hans Jakob og Casey blev for et år siden studenter med nogle af landets højeste gennemsnit.

TV 2 har talt med de fire superstudenter om, hvordan det er gået dem, siden de fik huer på hovederne.

Fik landets højeste gennemsnit - men brugte det ikke

Hans Jakob gik i gang med at læse videre med det samme.

I 2016 scorede Hans Jakob Damsgaard landets højeste gennemsnit på 13,6, da han dimitterede fra Odense Tekniske Gymnasium.

Han gik med det samme i gang med at læse elektroteknologi på DTU (Danmarks Tekniske Unviersitet), og her er han netop nu ved at afslutte andet semester. Sit høje gennemsnit fik han derfor ikke brug for, da det kun kræver 8,8 i snit at læse elektroteknologi.

- Med hensyn til at bruge snittet, så synes jeg ikke, man skal vælge uddannelse udelukkende baseret på ens snit - ens interesser bør altid være den vigtigste faktor for den beslutning, fortæller Hans Jakob Damsgaard.

Han føler, at han er landet på rette hylde på DTU og drømmer om en fremtid inden for IT.

- Jeg har en drøm om at udnytte DTU's forbindelse til KAIST-universitetet i Sydkorea for at ende med en dobbelt kandidatgrad inden for netop elektroteknologi. Efter universitetet ved jeg ikke nøjagtig, hvad jeg gerne vil arbejde med, men det bliver formentlig noget IT af en art, siger han.

Petrine har nye, vilde drømme

Petrine Brandt mener, det er vigtigt at huske på, at det ikke er karakteren, der definerer os som mennesker.

Sådan sprænger du karakterskalaen

Der er to muligheder for at få et gennemsnit med fra gymnasiet, som er højere end 12.

  • Hvis du har et ekstra fag på A-niveau, kan du gange dit gennemsnit med 1,03. Hvis du har to, kan du gange det med 1,06.
  • Hvis du starter på en videregående uddannelse inden for to år, kan du gange dit gennemsnit med 1,08.

En anden, der sidste år sprængte karakterskalaen, er Petrine Brandt, der dimitterede fra HTX i Næstved med et snit på 13,5.

Hun gik benhårdt efter det høje snit, da hendes drøm var at læse medicin i København, hvor adgangskvotienten er 11,1. 

- Det var min motivation for det høje snit. Det var drømmestudiet. Men faktisk synes jeg, det er helt forkert at optage folk ud fra karaktergennemsnit, for de menneskelige egenskaber betyder jo også rigtig meget som læge, siger Petrine Brandt.

Petrine er nu i gang med at afslutte første semester på medicin, hvor hun startede i vinter. Inden da var hun et halvt år på idrætshøjskole i Sønderborg.

Inden for medicin håber Petrine Brandt på at specialisere sig som kirurg.

- Det er et speciale, der er rimelig populært, så jeg ved ikke, om det er muligt - jeg tager en dag ad gangen, siger hun.

Har taget et sabbatår

Det var faktisk slet ikke vigtigt for Lasse Traberg-Larsen at få gode karakterer, men alligevel fik han et af landets højeste snit.

Det er dog ikke alle superstudenterne, som TV 2 har talt med, der er gået i gang med at læse videre. 

Lasse Traberg-Larsen blev sidste sommer student fra Odense Tekniske Gymnasium med et snit på 13,3.

- Jeg er superglad for mine karakterer og de muligheder, de giver. Det var vigtigt for mig, at jeg gjorde det bedste, jeg kunne, fortæller Lasse Traberg-Larsen.

Det seneste år har han primært brugt på at få erhvervserfaring. Han har arbejdet med IT og UX-design.

- Min plan er at søge ind på en designorienteret IT-uddannelse med start til september. Der er blandt andet nogle uddannelser på IT-universitet i København i interaktionsdesign, siger Lasse Traberg-Larsen, der dog endnu ikke har afgjort, om han vil læse i København eller Odense.

Ud over at arbejde har der det seneste år også været plads til udlandsrejser i Europa.

Ville have praktisk erfaring

Casey Meng var helt sikker på, at hun ville have en studiepause, før hun skulle læse videre.

Casey Meng, der sidste år dimitterede fra Johannesskolen på Frederiksberg, har også brugt et år på at arbejde. Hun blev sidste år superstudent med et gennemsnit på 12,8.

Snittet ville hun oprindeligt gerne bruge til at læse International Business på CBS (Copenhagen Business School), hvor snittet sidste sommer lå på 12,2. Men hun vidste også, at hun ville have et sabbatår.

- Der har været så meget snak om, at 12-tals-piger og -drenge bliver overraskede, når de møder nye udfordringer og ikke er den bedste i klassen, som de plejer. Derfor synes jeg, det er vigtigt at kunne finde ens identitet og styrker i andet end karakterer, fortæller Casey Meng.

Hun søgte derfor et job hos Ole Lynggaard Copenhagen, som producerer og forhandler eksklusive smykker. Jobbet fik hun, og der har hun arbejdet fuldtid det seneste år.

- Det er en verden fyldt med luksusbrands og folk med en helt anden baggrund end en selv. Det har været rigtig spændende at forhandle i jobbet og prøve noget helt andet end at studere, fortæller Casey Meng.

Derudover har hun også brugt året på en rejse til Japan og på at undersøge, om International Business nu også er det studie, hun gerne vil ind på.

Jura og økonomi er nemlig også interessant for hende.

- Jeg vil gerne udnytte mit fulde potentiale og have et job, hvor jeg føler, at jeg gør en forskel for en vigtig sag. Jeg kunne godt tænke mig at få et arbejde, hvor det bliver muligt for mig at gøre en forskel i den tredje verden - og også i Kina, siger Casey Meng