Samfund

Kemisk stof kan gøre alle dejligt solbrune - helt uden sollys

Amerikanske forskere har fundet stof, der gør huden naturligt solbrændt. Det virker helt perfekt - men indtil nu kun i laboratoriet.

Amerikanske forskere har fundet den ultimativt sikre måde at blive solbrun, uden forbrænding af huden, uden kræftrisiko – og uden sol.

Det er et kemikalie, der frigør mørkt pigment i huden og dermed gør huden solbrun, uden huden behøver at blive udsat for sollys, skriver den britiske avis The Guardian i dag.

- Det er ikke en falsk solbrændthed. Det er den ægte vare. Det er bare uden sol, siger professor David Fisher fra Massachusetts General Hospital, der er talsmand for forskergruppen, til The Guardian.

Metoden er ikke afprøvet på mennesker endnu, men den virker upåklageligt i laboratoriet både på forsøgsmus og på stumper af menneskehud, fortæller forskerne. De har netop offentliggjort deres opdagelse i det videnskabelige tidsskrift Cell.

Brun eller rød

Baggrunden for deres forskning er den kendsgerning, at et menneskeligt gen kaldet MC1R afgør, om en person bliver brun eller krebserød, når han eller hun tager solbad.

Hos mennesker med én variant af MC1R sætter sollys gang i en proces, der får hudcellerne til at producere pigmentstoffet melanin, der beskytter huden og gør den brun.

Hos mennesker med en anden variant af MC1R bliver den proces aldrig sat i gang. Deres hud bliver i stedet rød og forbrændt af sollyset. Disse personer er faktisk i stand til at producere melanin ligeså effektivt som den anden gruppe, men produktionen bliver bare ikke sat i gang af sollys.

Solcreme og farve

Nu har forskerne fundet et stof – kaldet en SIK-hæmmer - der kan sætte processen i gang hos alle, uden behov for sollys. De mener, det kan blive et stort fremskridt i kampen mod hudkræft forårsaget af solbadning, fordi man på den måde kan kombinere to gode beskyttelser mod solens skadelige stråler.

På den ene side kan huden være mørkebrun solbrændt, på den anden side kan man samtidigt bruge solcreme med høj beskyttelsesfaktor.

Der vil endnu gå flere år, før forskernes opdagelse kan blive til et produkt, der kan sendes på markedet.

- Det er selvfølgelig helt afgørende, at der først bliver gennemført omfattende studier af stoffets sikkerhed og giftighed. Det er ikke legetøj. Det er ikke kosmetik, siger professor David Fisher til The Guardian.