Samfund

Tilliden skal genoprettes: Her skal skattevæsenets nye styrelser ligge

Regeringen har besluttet at nedlægge Skat, som vi kender det i dag, og i stedet oprette syv nye styrelser. Her skal de ligge.

København, Aarhus, Aalborg, Middelfart, Roskilde og Herning skal huse skattestyrelser. Fem nye styrelser og 1500 medarbejdere placeres uden for hovedstaden.

Det oplyser Skatteministeriet i den nye plan 'Fra én til syv styrelser - skatteforvaltningen 2021' som man kan læse mere om her.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen fortæller på et pressemøde fra Statsministeriet tirsdag, at Skat i sin nuværende form ikke fungerer.

- Det er en helt afgørende opgave, at vi får genoprettet tilliden til Skat, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen på pressemødet.

Regeringen nedlægger derfor det centraliserede Skat og opretter i stedet syv nye styrelser, der skal varetage Skats opgaver.

- Vi skal give de mange gode medarbejdere, der har knoklet under svære betingelser, ordentlige rammer for at udføre deres arbejde godt og effektivt, siger statsministeren.

- Vi sår frøene til fremtidens skattevæsen

Skatteminister Karsten Lauritzen supplerer, at hver styrelse får ansvar for hver sin kerneopgave, som ledere og medarbejdere kan koncentrere sig om:

- Det bliver klokkeklart, hvem der har ansvaret for hvad på ledelsesplan, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Han fortsætter:

- Nu sår vi frøene til fremtidens skattevæsen, og det skal have næring fra hele landet. Derfor har det været naturligt for regeringen at placere hovedsæderne rundt på hele danmarkskortet, siger Karsten Lauritzen.

De 1500 ekstra medarbejdere fordeler sig på 220 til Region Nordjylland, 620 til Region Midtjylland, 320 til Region Syddanmark og 340 til Region Sjælland. Samtidig falder antallet af medarbejdere i Region Hovedstaden med 290.

Ud over de nye styrelser opretholdes 370 statslige arbejdspladser i Haderslev, Svendborg og Køge - hvor skattevæsenet ellers stod til at skulle flytte. En ny afdeling med 150 arbejdspladser åbnes i Randers.

Dermed vil skatteforvaltningen i 2021 samlet set være til stede i 26 byer fordelt i alle dele af Danmark. De nye styrelser skal alle være i drift fra den 1. juli 2018.

Få overblikket over styrelserne her

Her kan du få overblikket over, hvad de nye styrelser hedder - og hvad de konkret skal arbejde med:

Her er skattevæsnets syv nye styrelser

 1. ROSKILDE: Vurderingsstyrelsen

  Vurderingsstyrelsen får hovedsæde i Roskilde.

  Derudover får Vurderingsstyrelsen til huse i følgende byer: Haderslev, Herning, Maribo og Aalborg.

  Vurderingsstyrelsen kommer til at bestå af ca. 600-650 medarbejdere.

  Frem til 2002 blev de offentlige ejendomsvurderinger foretaget af lokale vurderingsnævn. Herefter blev opgaven overtaget af Skat. Den offentlige ejendomsvurdering er i øjeblikket blevet suspenderet, fordi systemet i flere år ramte så meget forbi skiven, at flere boligejere betalte for meget i ejendomsskatter. Et bredt flertal er dog blevet enige om et nye system, der træder i kraft i 2019.

 2. KØBENHAVN: Skattestyrelsen

  Skattestyrelsen har hovedsæde i København.

  Derudover får styrelsens tre hovedsæder for områderne personer, erhvervsdrivende og selskaber i henholdsvis Ribe, Høje Taastrup og Århus.

  Derudover får Skattestyrelsen til huse i følgende byer: Fredensborg, Hjørring, Horsens, Næstved, Odense, Randers, Ringkøbing, Rønne, Skive, Struer, Svendborg og Aalborg.

  Skattestyrelsen kommer til at bestå af ca. 3.300-3.500 medarbejdere.

  Alle danskere skal betale sin skat, ligesom vi betaler forskellige beløb i afgifter på vores varer. Samtidig skal virksomheder indberette moms, og den nye styrelse får ansvaret for inddrivelse af disse.

 3. MIDDELFART: Gældsstyrelsen

  Gældsstyrelsen får hovedsæde i Middelfart.

  Derudover får Gældsstyrelsen til huse i følgende byer: Grenaa, Ringkøbing, Roskilde, Thisted og Tønder.

  Gældsstyrelsen kommer til at bestå af ca. 1.500 medarbejdere.

  Det offentlige Danmark har 98,1 milliarder kroner til gode ifølge den seneste opgørelse fra Skatteministeriet, og det er det højeste tal nogensinde, siden man begyndte at opgøre gælden for over 10 år siden. For nyligt besluttede alle Folketingets partier, at Skat nu skal opgive at inddrive gæld for omkring seks milliarder kroner. Denne styrelse vil højst sandsynligt tage sig af den fremadrettede inddrivelse.

 4. AARHUS: Toldstyrelsen

  Toldstyrelsen får hovedkvarter i Århus.

  Derudover får Toldstyrelsen til huse i Køge.

  Toldstyrelsen er desuden til stede en række steder ved landets grænser, herunder i havne og lufthavne: Billund, Esbjerg, Frederikshavn, Hirtshals, Kastrup, Nordhavn, Nørre Alslev, Padborg, Rønne og Aarhus Havn.

  Toldstyrelsen kommer til at bestå af ca. 600-650 medarbejdere.

  Told er en afgift, som lægges på indførte eller - i sjældnere tilfælde - udførte varer. Denne styrelse vil derfor tage sig af tilsyn og inddrivelse af told, når danskerne bestiller varer fra et ikke-EU-land.

 5. AALBORG: Motorstyrelsen

  Motorstyrelsen får hovedsæde i Aalborg.

  Derudover får Motorstyrelsen til huse i følgende byer: Høje Taastrup, Odense og Aarhus.

  Motorstyrelsen kommer til at bestå af ca. 250-300 medarbejdere.

  Denne styrelse får blandt andet ansvaret for at sikre, at de danske motorejere betaler deres registreringsafgift.

 6. KØBENHAVN: Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

  Udviklings- og Forenklingsstyrelsen får hovedsæde i København.

  Derudover får Udviklings- og Forenklingsstyrelsen til huse i følgende byer: Middelfart og Aalborg.

  Udviklings- og Forenklingsstyrelsen kommer til at bestå af ca. 900-1.100 medarbejdere.

  Som det er nu, har Skat en afdeling ved navn IT og Data, som arbejder for sikker og stabil it-drift og dataunderstøttelse samt moderne og brugervenlige it-løsninger. Det vil blandt andet være noget af dette, som bliver rykket ud i den nye styrelse.

 7. HERNING: Administrations- og Servicestyrelsen

  Administrations- og Servicestyrelsen får hovedkvarter i Herning.

  Derudover får Administrations- og Servicestyrelsen til huse i Høje Taastrup.

  Administrations- og Servicestyrelsen kommer til at bestå af ca. 300-350 medarbejdere.

  Denne styrelse vil have fokus på tværgående administration og skal blandt andet arbejde med den udfordring, at op mod 2000 medarbejdere i Skat går på pension de kommende år med et "stort videnstab" som konsekvens, oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Berlingske.

Indtil den nye organisering træder i kræft, ser strukturen i Skat ser således ud.

Den centraliserede struktur i Skat, som vi kender i øjeblikket, har Danmark haft i 13 år. I midten af 00'erne blev de kommunale skatteforvaltninger lagt sammen med det daværende ToldSkat. Skatteinddrivelse og ejendomsvurderinger blev blandt andet rykket væk fra kommunerne og ind i Skat.

Der er tre myndigheder under Skatteministeriet: Skat, Spillemyndigheden og Skatteankestyrelsen.

 • Spillemyndigheden er ifølge Skatteministeriet ansvarlig for at sikre et ordentligt og reguleret spilmarked i Danmark, hvor spillere er beskyttet mod unfair og ulovligt spil. Spillemyndigheden udsteder og administrerer tilladelser til blandt andet Lotto, onlinekasino, væddemål, spilleautomater og offentlige pokerturneringer, ligesom styrelsen fører tilsyn og overvågning af spiludbyderne.
 • Skatteankestyrelsen er en uafhængig myndighed, som behandler klager over skatteafgørelser. Kerneopgaven er at sikre retssikkerheden på skatteområdet ved, at Landsskatteretten og ankenævnene har et godt grundlag at træffe afgørelser på.

Både Spillemyndigheden og Skatteankestyrelsen består i den nye struktur, oplyser Skatteministeriet til TV 2. 

Derudover besluttede et flertal i Folketinget i 2014 at oprette 20 skattecentre rundt om i landet frem mod 2020. Centrene står for den nære kontakt og service til borgerne. Hvor langt Skat er med dette arbejde, kunne Skatteministeriet ikke oplyse præcist, da TV 2 talte med ministeriet.