Startskuddet har lydt for 16 ledige unge: Skal cykle til Frankrig
Kan man cykle sig til et job? Det tror Aabenraa Kommune, som mandag sendte 16 unge kontanthjælpsmodtagere på deres livs cykeltur.
Inden der er gået 12 dage, skal de have nået toppen af Alpe d'Huez i de franske alper.
Sådan lyder målet fra det cykelhold, som mandag morgen forlod Aabenraa Rådhus.
Med deres cykeltøj og stålsatte blikke er det ikke til at se, at de først begyndte at træne for tre måneder siden.
Cyklisterne er nemlig ikke cykelryttere - de er alle kontanthjælpsmodtagere under 35 år, som i flere år har prøvet at komme i job eller uddannelse uden held.
- Når man har været vant til at droppe ud af de ting, man ikke kunne klare, så føles det som en kæmpe succes at være nået så langt, siger cyklisten Annica Villadsen på 23 år inden start.
Turen er en del af Aabenraa Kommune og Transportbranchens projekt, som skal give de unge ny motivation og selvtillid - og forhåbentlig et job i sidste ende.
TV 2 besøgte cykelrytterne, da de fik udleveret cyklerne i marts. Læs om deres forventninger dengang her:
- Jeg tror på det nu
Ruten, de unge skal tilbagelægge, er over 1500 kilometer lang - og så skal de cykle i de rutinerede Tour de France-rytteres spor de 14 kilometer op ad Alpe d'Huez.
Selvom den endelige prøve først lige er begyndt, har de tre måneder med hård træning allerede sat sine tydelige spor på deltagerne.
- Jeg tror, at jeg har fået mere gåpåmod. I stedet for at give op på forhånd, så tror jeg på det nu, siger Annica Villadsen.
Under en cykeltur faldt hun og brækkede sit håndled, men det holder hende ikke tilbage:
- Jeg skal bare op på det bjerg, siger hun.
En cykeltur i bytte
Under træningen har de unge fået flere tusinde kilometer i benene og i bytte for det engagement, de har lagt på cyklerne, har de fået tilbudt praktikpladser hos forskellige virksomheder indenfor transport.
Annica Villadsen har været på prøve hos Frøslev Træ og kan allerede fra 1. juli se frem til en tre måneders praktikplads.
Også 28-årige Keld Agerholm Brogaard, som har været på kontanthjælp i over 10 år, kan mærke, at den fysiske træning smitter af på mentaliteten:
- Jeg føler, at jeg har rykket mig rigtig meget. Det med at komme af sted hver dag, har ikke været et problem, siger han kort før afgang.
- I starten havde jeg svært ved at forestille mig, at jeg kunne. Det første mål var derfor bare at sige ja. det andet var, at se, hvor langt jeg kunne komme igennem uden at springe fra. Og nu står jeg her.
Selvtilliden tilbage i øjnene
Når Keld Agerholm Brogaard kommer hjem om omkring to uger, skal han tage kørekort til lastbil og fortsætte sin praktik - med målet om at blive chauffør eller mekaniker.
Sådan er der flere eksempler på ansættelser og succesrige praktikophold, som har bragt deltagerne et skridt tættere på arbejdsmarkedet.
Holdets projektleder fra International Transport Danmark og træner, Thomas Sonne-Schmidt, undrer sig ikke.
- Der er kommet mere bund i deres øjne. Før projektet kiggede de ned med det samme, hvis man så dem i øjnene. Nu er der øjenkontakt og de smiler, og der er mere farve i ansigtet. Både på grund af solen og noget mere selvværd, siger han.
Nye metoder batter
I Aabenraa Kommune bruger de årligt 60 millioner på at få kontanthjælpsmodtagere i job, men når borgmester i Aabenraa, Thomas Andresen (V), ser på blandt andet Annica og Keld, så er han da heller ikke i tvivl om, at anderledes projekter som cykelprojektet er en god investering.
Dels får virksomhederne den arbejdskraft, de efterspørger, dels får de unge muligheden for at prøve kræfter med branchen.
- Vi synes et eller andet sted, at det, vi har prøvet, ikke har hjulpet. Det her er en ny måde at gøre det på - det er ikke beløbets størrelse, det kommer an på, det er målet og i sidste ende resultatet. Det tror jeg på, siger han.
- Vi står ved målstregen, når de har været af sted og vi er nået i mål, når de står med en praktikplads, sågar konkrete job eller uddannelse. De skal ud af systemet, siger han.
Det hårde løb er allerede kørt
De næste 11 dage på landevejen bliver uden tvivl en prøvelse for de 16 deltageres fysik og mentalitet, men spørger man projektleder Thomas Sonne-Schmidt, kan de sagtens klare det.
- Jeg ved godt, at alle tænker, at det er det, vi laver lige nu, der er det vanvittige. Men jeg tænker, at det træk og det arbejde, vi har lavet siden vi startede, er det hårde, siger han.
De startede egentlig 20, men undervejs er fire sprunget fra, fordi de ikke havde motivationen til at blive ved.
De næste tre dage skal de resterende deltagere cykle henholdsvis 195, 160 og 215 kilometer, så det har da også krævet sin styrke at nå hertil.
- De 16, der er tilbage, har gjort det godt og trænet hårdt. De er gået fra at kunne cykle 12-13 kilometer. I fredags cyklede vi 200, siger Thomas Sonne-Schmidt.