Samfund

Søren Pind forbyder ansatte at maile: - Du er nødt til at have et break

Det er ikke sundt for danskerne konstant at stå til rådighed for andre, skriver Søren Pind i blogindlæg.

Det skriver han i et blogindlæg på Berlingskes hjemmeside under overskriften 'Kom hviledagen i hu'.

Årsagen? Ministeren mener, at det moderne netværkssamfund med mobiler, mails og Messenger har flyttet vores privat- og fritidsliv væk fra os.

- Det betyder, at alt nu er blandet sammen. Forventningen er, at skriver man, bliver der svaret. Også skønt man har fri. Men vi bør af hensyn til vore fællesskab skrue ned for den forventning, skriver Søren Pind i sin blog.

- Det sidste, vi siger godnat til, og det første, vi siger godmorgen til, er vores iPhones. Al det som kommer ud, lægger et helt ekstremt pres. Der siger jeg bare, at du er nødt til at have et break i det der, siger Søren Pind tirsdag aften til Jes Dorph-Petersen i 'Go' aften Danmark'.

For hver gang vi har en pause, bruger vi den straks på at rette øjnene mod mobilen, mener ministeren. Og der gemmer sig enten Facebook eller arbejde.

- Den ene mail efter den anden. Nogle udtryk for “for en sikkerheds skyld mails” – såkaldte cma (cover my arse). Andre hulter til bulter med invitationer, arbejdsopgaver, forespørgsler etc. I nogle sammenhænge flere hundrede blot på et døgn, skriver Søren Pind og fortsætter:

Brug for diskussion af kravene, der stilles til danskerne

- Det er helt tosset. Og vores system kan ikke holde til det.

Derfor mener ministeren, det er vigtigt, at danskerne tager en diskussion om det enorme krav, som netværkssamfundet stiller til os som mennesker.

- En konstant følelse af at stå til rådighed for andre er ikke sund. Man kan også se det på den forbløffende eksplosion i antallet af stressramte, der nu kan tælles i flere hundredetusinder, skriver Søren Pind.

Afstemning

Har Søren Pind en pointe i, at danskerne har for travlt i hverdagen?

Ifølge den seneste nationale kortlægning af danskernes sundhed, Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil fra 2013, bliver stress anset som værende et stigende folkesundhedsproblem.

I Dansk Arbejdsgiverforening mener arbejdsmiljøchef Christina Sode Haslund, at ministeren rejser en meget relevant debat om, hvor grænserne for fleksibilitet går.

- Generelt er det danske arbejdsmarked kendetegnet af høj grad af fleksibilitet i forhold til arbejdstiden og arbejdsopgaverne - og det har mange fordele for både virksomheder og medarbejdere, siger hun og uddyber:

- Men der er stor forskel på, hvad der fungerer på de forskellige arbejdspladser. Det er derfor et spørgsmål, man skal drøfte ude på den enkelte arbejdsplads. For det er her grænserne skal fastlægges i dialog mellem ledelse og medarbejdere - fordi der er forskel på, hvilke løsninger der passer til forskellige typer af virksomheder og forskellige typer af medarbejdere.