Samfund

Netto ramt af kopianklage igen - fjerner vare fra butikkerne

En iværksætter mener, hans idé er blevet kopieret efter et netværksmøde. Producenten afviser - udviklingen af et lignende produkt var allerede igang.

Da iværksætteren Kenneth Tram så, at Netto i denne uge ville sælge en vindhætte, der skærmer mikrofonen på et headset for vinden, blev han chokeret. Det lignede nemlig det produkt, han selv har brugt en halv million kroner på at udvikle.

Det fik ham til at skrive et opslag på Facebook, hvor han gør opmærksom på det, han kalder et ’tarveligt kopiprodukt’. Opslaget er i skrivende stund delt over 6000 gange.

Mens det bliver undersøgt, om der er tale om en kopi eller ej, har Netto midlertidigt besluttet at fjerne vindhætterne fra hylderne.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi ikke ønsker at handle med kopivarer eller andre varer, hvor der stilles spørgsmålstegn til vores etik, og derfor stopper vi salget og fjerner produktet fra butikken, mens vi kigger yderligere ind i sagen, siger Nettos marketingschef, Martin Hasgaard Olesen, til Ekstra Bladet.

Det er producenten Ronald A/S, der står bag den vindhætte, der skulle sælges til 20 kroner for to i Netto i denne uge. Den skumhætte, Kenneth Tram har udviklet, sælges blandt andet i Humac i pakker af to til 179 kroner.

Kopiering kunne ikke undgås

Kenneth Tram havde ikke forventet, at han helt kunne undgå kopier, men han havde ikke regnet med, at det ville ske så hurtigt og på den måde, som han har oplevet det.

I sit Facebook-opslag fortæller Kenneth Tram, hvordan han for fire måneder siden havde et møde med den administrerende direktør i Ronald A/S, Kenneth Plummer, som havde vist interesse for Kenneth Trams produkt på et netværksmøde.

Det er her, Kenneth Tram mener, at Kenneth Plummer skal have fået ideen til Netto-produktet fra - og det er han ikke tilfreds med.

- Jeg deltager i et møde, men bliver afvist med den begrundelse, at det er et nicheprodukt, og at det skal ned i pris, før det kan betale sig for dem at indgå i et samarbejde. Men så kopierer de det bare. Det er pisse dårlig stil, siger Kenneth Tram til TV 2.

Men Kenneth Plummer afviser over for Jyllands-Posten, at der er tale om et kopiprodukt. Han mener, at anklagerne er ’groft injurierende’.

- Jeg leder en virksomhed med over 70 medarbejdere, der udvikler flere tusinde produkter, og jeg er ikke inde over hvert eneste projekt. Men jeg kan garantere, at jeg ikke sidder til et forretningsmøde og stjæler andre folks ideer. Det har jeg aldrig gjort, og det kunne jeg aldrig finde på at gøre, siger han til avisen.

Han fortæller desuden, at han kan fremlægge beviser for, at Ronald A/S allerede havde sat gang i udviklingen af produktet før mødet mellem de to mænd.

Det er ikke første gang

Det er ikke første gang, Ronald A/S og Kenneth Plummer møder beskyldninger om at kopiere produkter. Der har været flere sager de seneste år. Senest er det den danske designer Anne Black, der har sendt anklager mod Netto og Ronald A/S for at kopiere hendes keramikprodukter.

Også dengang afviste den administrerende direktør, at der var hold i det, selvom han anerkendte, at der var ligheder.

- Der er forskel i størrelsen, der er forskel i udformningen, der er forskel i, at den ene hænger i to snore og den anden i tre. Så der er en række forskellige ting, der gør, at der helt sikkert ikke er tale om en kopi, sagde han, da de to parter mødtes i Go’ Morgen Danmark.

TV 2 har forsøgt at komme i kontakt med både Kenneth Plummer og Netto for at få en kommentar, men det har endnu ikke været muligt.