Boksning

Dansk boksestjerne alvorligt syg

Det gik godt indtil sygdommen kom i vejen.

På en lun sommeraften i 1979 så det skidt ud for den danske bokser Jørgen 'Gamle' Hansen. Han boksede mod den 10 år yngre Dave 'Boy' Green om titlen som europamester, men 'Gamle' Hansen fik tæv.

I første runde var  'Gamle' Hansen stiv og afventende - konstant med paraderne oppe. Anden runde fortsatte hvor første sluttede, og  'Gamle' Hansen tog imod nogle hårde slag, der faktisk fik ham helt ned på knæ. Kampen så ud til at være slut før den egentlig var begyndt - med 'Gamle' Hansen som taberen.

Men så skete der noget bemærkelsesværdigt. En ting som folk stadig snakker om i dag.

Efter 'Gamle' Hansen havde været nede på alle fire skiftede han boksestil. Slagene begyndte at hagle ned over den engelske modstander, og 'Gamle' Hansen fik mere og mere selvtillid.

Kampen var som ændret ved et trylleslag, og da anden runde var ved sin slutning, var kommentarorne ekstatiske.

- Han er godt nok kommet sig efter den knock-down. Nu styrer han kampen, råbte de.

Tredje runde startede og kampen stod meget lige mellem de to boksere. Lige indtil 'Gamle' Hansen får sin berømte højre ind på kæben af den yngre englænder. 'Boy' Green går i gulvet, og salen eksploderer i vilde tilråb.

- Det var den berømte højre, som vi har advaret alle imod, råber kommentatoren på engelsk.

'Boy' Green kommer på benene igen, men kampen er afgjort. 'Gamle' Hansen sender ham flyvende ned i gulvet igen. Den 36-årige undertippede 'Gamle' Hansen vinder EM-titlen.

Tilbage til nutiden, 'Gamle' Hansen kommer igen i søgelyset, for søndag den 11. juni 2017 er der nemlig premiere på filmen 'Den bedste mand', som handler om hans liv.

I dag er 'Gamle' Hansen 74 år gammel, og hans liv er markant anderledes, end det var den junidag for 38 år siden.

I det store hele er det jo gået godt, indtil demensen kom i vejen.

Hanne Hansen, Jørgen 'Gamle' Hansens kone

I dag kan Jørgen 'Gamle' Hansen nemlig ikke længere gå særlig godt, og han har svært ved at føre en samtale. Hukommelsen svigter, og han er afhængig af konstant hjælp.

Hans kone Hanne Hansen ser dog ikke på livet som hverken dårligt eller slut på trods af udfordringerne.

- I det store hele er det jo gået godt, indtil demensen kom i vejen. Det går jo også stadig godt, for han er stille og rolig, og hvis han da ikke sover, så er han glad, fortæller Hanne Hansen.

Sygdommen udfordrer parrets dagligdag, men Hanne Hansen fortæller, at de får meget hjælp. Det er heller ikke alle minderne, der er væk for 'Gamle' Hansen.

- Han kan sagtens huske sin barndom og sin ungdom. Og sine store bedrifter. Nogle gange skal han lige sidde og tænke, men så kommer det frem, fortæller Hanne Hansen.

Stolt familie

Når førligheden og hukommelsen svigter for den tidligere stjernebokser, så er Hanne der dog til at hjælpe. Hun husker blandt andet tilbage på den skæbnesvangre  juniaften. Der var meget på spil.

- Green var en ung fyr - så der var ikke andet at gøre end at sige til Jørgen "du skal slå hårdere", fortæller Hanne Hansen.

Og da kampen var slut, var det primært lettelse, der fyldte den lille familie.

- Vi var stolte af ham, det var rigtig godt gået. Det betød noget, siger Hanne Hansen.

- Det er altså ikke mig

'Gamle' Hansen skal til premieren på spillefilmen om hans liv, men han har faktisk set filmen én gang tidligere. På det tidspunkt reagerede han ikke helt, som mange andre måske ville have gjort.

- Han reagerede, da han så filmen, faktisk mest på sin hund, Tjek. Han plejede at løbe med hunden hver morgen, fortæller Hanne Hansen.

Men han kunne ikke narres af Mikkel Boe Følsgaard, som spiller 'Gamle' Hansen i filmen.

- "Det er altså ikke mig", sagde han, da han så filmen, fortæller Hanne Hansen.

Se mere om Jørgen 'Gamle' Hansen i 19 nyhederne søndag.